Ginekologinja Poliklinike Mazalin otkriva utječe li stres na začeće

Mnogi se parovi suočavaju s problemima sa začećem, a isto tako se mnogima čini kao da je toga u zadnje vrijeme sve više. Naši su životi jednostavno drugačiji nego što su to bili prije nekoliko desetljeća, a obično ih opisujemo kao ubrzane i stresne. Mnoge će žene tako reći i da su u stresnim situacijama doživjele probleme sa začećem, a da su začeti dijete uspjele tek kad su se smirile i opustile. Možda u svom životu imate baš takav par ili ste primile baš takav savjet.

Dugotrajan stres uistinu utječe na zanošenje

„Ako se isključe svi razni faktori koji mogu utjecati na mogućnost začeća, kao što su uredna prohodnost jajovoda, adekvatna promjena sluznice, kvaliteta jajne stanice, uredna građa maternice i uredan spermiogram partnera, dugotrajno izlaganje stresu zaista može utjecati na nemogućnost zanošenja,“ rekla je dr. Tihana Mazalin, specijalistica ginekologinje i ravnateljica Poliklinike Mazalin.

Stres i poteškoće sa začećem zapravo tvore jedan krug iz kojeg je teško izaći. Nemogućnost začeća izaziva stres, stres otežava začeće, što pogoršava stres itd. Nije to iznenađujuće. Svima je dobro poznati kao stres loše utječe na fizičko zdravlje. Glavobolje, bol u prsima, probavne smetnje, umor… Sve su to poteškoće koje ljude pogađaju kad se suoče sa stresom. A to su samo poteškoće koje osoba odmah osjeti. Poteškoće sa začećem ne osjete se tako lako, odnosno odmah. Naše je tijelo ipak jedan sistem.

Stres sam po sebi može uzrokovati još stresa. Kad su ljudi napeti i frustrirani, to se negativno odražava na njihove odnose s bliskim ljudima.


Pročitajte više: Trudnoća: 5 pitanja koja zanimaju svaku trudnicu!


Kao i uvijek – opustite se

Istraživanja su pokazala kako žene koje se bore s neplodnošću imaju jednake razine anksioznosti i depresije kao i žene s karcinomom, srčanim bolestima i HIV-om. Kako mnogi ne razumiju da je neplodnost zapravo bolest, parovi se suočavaju s osudom okoline, što dodatno odmaže, piše Mayo Clinic. Iako stres sam po sebi neće uzrokovati neplodnost, može otežati začeće.

„Hormoni stresa, adrenalin i noradrenalin, mogu utjecati na rad hipofize, a one regulira dinamiku menstrualnog ciklusa,“ pojasnila je Mazalin. „To utječe na stvaranje i rast jajnih stanica. Posljedično, nemogućnost zanošenja, ako se to silno ženi, stvara dodatan emocionalni stres. Stresan posao, prevelika očekivanja povećavaju razinu kortizola u krvi što pridonosi izostanku ovulacije.“

Treba uzeti u obzir i utjecaj psihičkih bolesti. Depresivne žene će dvostruko teže začeti nego žene koje nisu iskusile depresiju. Anksiozni poremećaj također otežava začeće. Istraživanja provedena na ženama koje prolaze MPO pokazala su kako su doista teže začele ako su bile pod stresom.

Za mnoge je tako najbolje rješenje – opustiti se.

„Ako se radi na trudnoći, treba smanjiti razinu stresa: tjelesnom aktivnošću, zdravom prehrano, opuštanjem, meditacijom, terapijom smijehom i kvalitetnim provođenjem vremena s partnerom,“ preporuča Mazalin.

Foto: Canva / poliklinika-mazalin.hr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -