Student inženjerstva u otvorenom pismu objasnio zašto njegove kolegice nikada neće biti jednake

Već je svima poznato da postoji velik manjak žena u STEM područjima. Taj manjak ima mnoge uzroke, a među najvećima je da u društvu, koliko se god ono pokušava pokazati otvorenim, još uvijek prevladava mišljenje da žene jednostavno nisu za ta područja. Takvo razmišljanje utječe na to da se žene, od trenutka kad pokažu interes za „muška područja“, na neki način diskriminira, najčešće se susreću s nesvjesnim predrasudama pa samim time i nejednakim mogućnostima.

Toga je svjestan i jedan student strojarstva koji je otvoreno rekao kako njegove kolegice nisu njemu jednake. I objasnio je zašto.

Sposobne jeste, jednake ne

Kada je Jared Mauldin, senior mehaničkog inženjerstva na Sveučilištu u Washingtonu poslao pismo uredniku fakultetskih novina, nije ni slutio da će njegovo pismo biti glavna tema razgovora na društvenim mrežama. Pismo objavljeno na Facebooku podijeljeno je gotovo 50 tisuća puta. U pismu je napisao kako njegove kolegice, kojima je pismo i upućeno, nisu njemu jednake. I pritom dao objašnjenje zašto. Prenosimo vam njegovo pismo u cijelosti:

„Ženama u mom razredu inženjerstva,

Iako je moja namjera u svakom našem razgovoru da se prema vama odnosim kao prema svojim vršnjacima, dopustite mi da sada odstupim od toga kako bi vam rekao da mi zapravo nismo jednaki.

Naravno, pohađamo isti školski program i sasvim je vjerojatno da ćete imati isti prosjek ocjena kao ja, ali čini li nas to jednakim?

Ja nisam, na primjer, odrastao u svijetu koji me je obeshrabrivao da se fokusiram na znanost. Niti sam živio u društvu koje mi je govorilo da se ne smijem uprljati, niti mi je itko rekao da se ponašam zapovjednički jer sam pokazivao vještine vodstva.

U osnovnoj se školi nikad nisam morao bojati da ću biti odbačen od strane svojih vršnjaka zbog interesa koje sam imao.

Nisam bio bombardiran slikama i sloganima koji su mi govorili da moja prava vrijednost leži u tome kako izgledam i da bi trebao apstinirati od određenih aktivnosti jer bi me se smatralo previše muževnim.

Nikad nisam bio zanemaren od strane svojih učitelja koji su pretpostavili da je razlog što ne razumijem tešku matematiku ili znanstvene koncepte zapravo moj spol.

Nikada nisam imao problem s mentalitetom „muškog kluba“ i nikad neću doživjeti poglede i opaske zbog toga što sam zaposlen na temelju kvota različitosti.

Kada doživim uspjeh, pretpostavka drugih će biti da sam to zaslužio.

Tako da vi i ja ne možemo biti jednaki. Vi ste već pobijedile u puno više stvari nego ja, samo kako bi mogle biti u ovom području.

S poštovanjem,

Jared Mauldin, senior mehaničkog inženjerstva“

Popularnost pisma zbog njegovog spola?

Kao što smo već spomenuli, pismo ovog studenta podijeljeno je gotovo 50 tisuća puta na Facebooku, ali i na drugim društvenim mrežama, poput Twittera.

Zbog čega je Mauldin uopće napisao ovo pismo? Kako je rekao Huffington Postu, kao predavač učenicima nižih razreda koji pohađaju satove tehnologije, Mauldin je već nebrojeno puno puta vidio s kakvim se preprekama susreću žene i djevojčice u tim područjima. I Mauldin ima prijateljicu koju su tretirali drugačije u razredu samo zbog toga što je žena.

I on sam vjeruje da je njegovo pismo toliko popularno zbog činjenice da ga je napisao muškarac. Što može imati i pozitivne i negativne strane. Negativna strana je upravo ova koju je on naveo – pismo je postalo popularno zbog toga što ga je napisao muškarac. Pozitivna je ta što je on svojim pismom, makar samo na tjedan dana, ponovno skrenuo pozornost na nejednakost žena u STEM područjima.

Čak da je njegova pretpostavka o popularnosti pisma točna, to samo pokazuje da bi više muškaraca trebalo otvoreno progovarati o nejednakosti i tako doprinijeti smanjenju rodne razlike u tim područjima.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Autor pisma je u pravu, i lijepo je da je to javno rekao. Žena je sve više na tehničkim fakultetima i situacija se polako mijenja, ali mentalni sklop ni danas nije bitno dalje odmakao.

    Ranih ’80-ih, kad sam ja upisala strojarski fakultet, nas cure se moglo na prste jedne ruke nabrojati. Iako se većina kolega i profesora odnosila korektno, nekad je znalo biti stvarno teško – lijepila nam se etiketa da smo došle na tehnički fakultet tražiti muževe a ne studirati, često smo se za istu ocjenu morale puno više truditi i dokazivati, a nažalost bilo je situacija i da za potpuno isti programski zadatak (rađen u paru) kolega dobije vrlodobar a kolegica dovoljan. Bilo je i otvorenih komentara nekih profesora i asistenata “da šta će žena ovdje u muškom zanimanju”…

    I jedna mala digresija – “Mechanical Engineering” je “strojarstvo”, a ne “mehaničko inženjerstvo” 😉

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više