Svestrana bugarska veleposlanica Tanya Dimitrova izdaje svoju treću knjigu na hrvatskom tržištu

Dr. sc. Tanya Dimitova već nekoliko godina živi i radi u Zagrebu kao izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj. Svoje impresivno obrazovanje i karijeru neprestano obogaćuje cjeloživotnim učenjem, objavljenim znanstvenim radovima i knjigama, a za svega nekoliko dana bit će objavljena i njezina treća knjiga “365 danas” u izdanju Školske knjige.

Dok predano radi na produbljivanju odnosa bugarske i hrvatske kulture, paralelno svojim djelovanjem nastoji pomoći što većem broju ljudi, a posljednja knjiga rezultat je upravo te misije.

Od novinarstva do veleposlanstva

Njezina Ekselencija diplomirala je teologiju, završila studij međunarodnih gospodarskih odnosa i studij poslovne uprave. Neko je vrijeme radila kao novinaraka, da bi uskoro postala nakladnica tjednika “Vrijeme”, a potom i predsjednica Uprave nevladine organizacije Bulgaria 681.

Kasnije je doktorirala etnologiju i folkloristiku, a zaokret u karijeri dogodio se kada je postala županica Jambolske županije. Naime, u to je vrijeme intenzivno radila na programima međunarodne suradnje s drugim europskim državama, čime je popularizirala bugarsku kulturu, a imala je i značajnu ulogu u radu na programima vezanima uz ulazak Bugarske u schengenski prostor.

Sve ju je to dovelo do dužnosti koju obnaša danas. Naime, od 2012. godine Njezina Ekselencija Tanya Dimitrova živi i radi u Zagrebu kao veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj.

Tanya Dimitrova

Vjeruje da je u svačijoj karijeri, pa tako i njezinoj, važna predanost, odanost, kontinuirani rad, entuzijazam i spremnost na učenje. Kako kaže, ipak je u svemu tome najvažnija želja jer ako nema želje, konkretnog cilja ni plana, ne može se postići uspjeh u karijeri.

Sve više žena u diplomaciji

Njezin je uspjeh tim veći što zajedno s drugim ženama veleposlanicama diljem svijeta mijenja trendove u tome području.

“Tendencija se promijenila. Nekad su u diplomaciji radili isključivo muškarci. Danas se situacija znatno promijenila. Što se tiče Bugarske, broj muškaraca i žena u diplomaciji gotovo je jednak. Polako se povećava i broj žena u diplomaciji na najvišoj razini”, govori nam Njezina Ekselencija.

Isprepletenost bugarske i hrvatske kulture

Brojne akademske uspjehe ostvarene kroz stručne i znanstvene radove kao doktorice znanosti uspješno je kombinirala s političkom i diplomatskom karijerom. U svojim je radovima veliku pažnju posvećivala sakramentu krštenja i prekograničnim suradnjama, što je rezultiralo i dvjema knjigama “Posebnosti financiranja i upravljanja projektima prekogranične suradnje” i “Krštenje kod pravoslavnih Bugara – sakrament i tradicija”.

Tanya Dimitrova

U svemu tome posebni je naglasak stavljen i na odnose hrvatske i bugarske kulture, a kako sada već petu godinu živi u Hrvatskoj, dobro je upoznala njezinu kulturu, tradiciju i sve što ona danas nudi svojim stanovnicima, a što je uvelike slično i bugarskoj kulturi. Kaže da Hrvatsku već osjeća kao svoju zemlju.

“Imamo dosta dodirnih točaka. Prije svega, pripadamo istoj jezičnoj zajednici i istoj skupini naroda, Južnih Slavena. Jezici su nam srodni, a postoje i vrlo bliske kulturne poveznice između naših naroda. Temelji postoje na političkoj, kulturnoj i gospodarskoj razini već stoljećima, a moj je posao kao veleposlanice produbiti ih, učvrstiti i nadograditi. Obje su države članice EU i NATO-a, što je dodatni temelj za povezivanje i jačanje naše suradnje. Nakon svega rečenoga, razlike gotovo i ne postoje”, ističe dr. sc. Dimitrova.

Knjiga “365 danas” u izdanju Školske knjige kao konkretna pomoć na putu prema uspjehu

Osim što predano radi na produbljivanju odnosa Bugarske i Hrvatske, također svojom pisanom riječi želi pomoći i onima koji još uvijek traže svoj put. Kako kaže, pomogne li barem jednoj osobi dnevno, njezin dan ima smisla.

Upravo zato za nekoliko dana izlazi njezina nova knjiga  “365 danas” u izdanju Školske knjige, a riječ je o osobnom vodiču za postizanje ciljeva.

“To je dnevnik za ostvarenje osobnih životnih ciljeva koji je kao pomoć namijenjen pojedincima na putu prema vrhu. Za neke je to bolja karijera i profesionalni razvoj, za neke je to novac, svjetska slava ili pak pronalazak srodne duše, savršen tjelesni izgled ili kombinacija svega navedenog. Kako bi to doista i postigli, ovaj sveobuhvatni i već iskušani sustav vodit će svakog čitatelja i inspirirati ga nizom izazovnih pitanja koja ne samo da će zazvučati u njegovu umu, nego će ga i potaknuti da poduzme neke konkretne korake”, pojašnjava nam Njezina Ekselencija koja vjeruje da će svaki čitatelj sa svakom stranicom osjećati potpunu potporu na svome putu.

Ono što je posebna prednost ove knjige jest to što je usmjerena na konkretno djelovanje, za razliku od mora priručnika o samopomoći.

Tanya Dimitrova

“U nekom razdoblju svojeg života svatko od nas pročitao je barem jednu knjigu o postizanju uspjeha ili je proučavao programe o nekoliko koraka prema ostvarenju ciljeva. Također, videoseminari dostupni su svuda oko nas, no morali bismo potrošiti mnogo vremena da sve to pregledamo, analiziramo i upijemo. Svi znamo što treba učiniti, ali činimo li to zaista? Istina je da je znanje bez djelovanja kao snijeg u vrućoj pećnici. Baš je zato ovaj vodič ciljano usmjeren na konkretne akcije na putu prema cilju”, govori dr. sc. Dimitrova.

Podrška nužna za uspjeh

Kako kaže sama autorica, knjiga je namijenjena svim ljudima koji žele postići više u svome životu, ljudima koji su nezadovoljni svojom trenutačnom pozicijom te onima koji imaju više kriterije. To su muškarci i žene različite dobi bez obzira na to kakva je njihova osnova, koje su profesije i čemu teže. Na pisanje ovakve vrste vodiča potaknuli su je događaji iz okoline, ali i spoznaja o tome koliko nam je na putu prema ostvarenju ciljeva potrebna nečija podrška.

“Materijale za ovu knjigu prikupljam već 20 godina u različitim oblicima, poput bilježaka na temelju iskustva koje imam s klijentima i radom na samoj sebi, a ideja mi je iznenada pala na pamet prošle godine. Počela sam razmišljati o tome kako nakon tečaja ili pročitane knjige o samopomoći ostajemo sami, a svakidašnjica nas uvlači u svoj ritam pa nam napredak ostaje na zadnjem mjestu, do sljedeće knjige ili tečaja. Upravo sam zbog toga ovim dnevnikom odlučila pomoći čitatelju u svakidašnjem napretku, a pritom jamčim uspjeh ako se slijede smjernice”, ističe Njezina Ekselencija.

Cjeloživotno učenje kao cilj

Kroz knjigu je prožeta i tema cjeloživotnog učenja, što je za dr. sc. Dimitrovu od iznimne važnosti. Jedan pogled na njezin životopis odaje koliko joj je stalo do stalnog učenja i usavršavanja.

Tanya Dimitrova

“Cijeli život zapravo i nisam prestala učiti. Netko bi rekao da je moj cilj bio skupljanje diploma, no svaki fakultet, svaka škola i svaki tečaj koji sam pohađala za mene je bio ne samo cilj, nego i potreba koja me gradila kao osobu. Svaka obitelj želi dobru naobrazbu za svoju djecu i to nije nebitno. Najbogatije države na svijetu golem postotak novca iz proračuna ulažu u obrazovanje i smatram da je to pravi put”, zaključuje dr. sc. Dimitrova.

Zato i u budućnosti namjerava koračati istim putem pa već sprema brojne projekte. Završila je s pisanjem nove knjige “Krštenje kod Hrvata katolika, sakrament i tradicija“, čijoj se objavi iznimno veseli. No, kako napominje, osim ostvarenja u području karijere, iznimno joj je važan njezin doprinos društvu pa je to dio njezinih dugoročnih planova.

Foto: privatna arhiva Tanye Dimitrove

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više