Tamara Šišić Kramer napustila dobro plaćen posao i iz drugog pokušaja na putu velikog uspjeha s vlastitim brandom nuMe

Tamara Šišić Kramer slovenska je poduzetnica koja je nakon dugogodišnjeg rada u farmaceutskoj industriji odlučila otvoriti vlastitu tvrtku i tako povezati svoje znanje o poduzetništvu i farmaceutskom sektoru, ali i fitnessu te life coachingu. U poduzetništvo se uputila u vrijeme najveće gospodarske krize u Sloveniji i prošla kroz uspone i padove te, na čuđenje okoline, zaista uspjela.

No, tu nije riječ o pukoj sreći, nego o kombinaciji stečenog znanja, činjenici da dolazi iz poduzetničke obitelji i predanom radu. Danas je uvjerena da je napokon našla svoje životno poslanstvo, a to je pomagati ženama da se osjećaju bolje, što čini kroz nuMe, prvi regionalni program potpune transformacije ženskog tijela, duha i uma.

Zdrav način života od malih nogu

Kao djevojčicu, Tamaru je njezina majka upisala na satove jazz baleta, što je kasnije utjecalo na njezinu odluku da postane instruktorica aerobika kako bi mogla i druge motivirati na rad na sebi.

No, tu nije stala jer kako dolazi iz poduzetničke obitelji, još je kao srednjoškolska shvatila da je to i njezin životni put. Kasnije je upisala preddiplomski i diplomski studij poduzetništva te ju je poslovni put doveo do pozicije brand menadžerice u američkoj farmaceutskoj kompaniji Abbott za lijekove namijenjene snižavanju tjelesne mase.

Tamara Šišić Kramer

“Tu sam se susrela s pojedincima koji su se teško borili sa svojom težinom te sam shvatila da psihološki aspekt u tome igra veliku ulogu. Nije dovoljno piti tablete za mršavljenje, već promijeniti cjelokupni način života, a to su ujedno i najveće prepreke s kojima se pojedinac susreće na putu mršavljenja”, pojašnjava nam Tamara.

Sve to nagnalo ju je na daljnje stjecanje kompetencija kako bi svojim klijentima mogla ponuditi cjeloviti pristup. Stekla je certifikate AFP osobne trenerice i life coacha, a potom spojila svoja dva posla u jedan pristup klijentima.

Poduzetnički duh prepoznala na studiju

Još u vrijeme dok je radila i kao trenerica i kao menadžerica u farmaceutskoj tvrtki, upisala je Executive MBA studij na Cotrugli Business School, za koji je dobila stipendiju. Sjeća se kako je na kolegiju Poduzetništvo popunjavala upitnik kojim se htjelo provjeriti koji od polaznika zadovoljava najviše uvjeta da postane uspješan poduzetnik. Nije ni slutila da će joj taj upitnik promijeniti život.

“U cijeloj mojoj grupi ja sam imala najviše uvjeta, no tada mi se to činilo smiješno. Tek sam se kasnije počela poigravati idejom da sa suprugom pokrenemo vlastiti biznis. Mnogo smo razmišljali o tome pa smo 2009. godine, u vrijeme najveće gospodarske krize u Sloveniji ikad zabilježene, krenuli u poduzetništvo. Otac poduzetnik, koji se tijekom života itekako namučio na svome putu, govorio mi je da sam luda što svoju dobru i sigurnu plaću, službeni auto i sve beneficije koje su išle uz to mijenjam za nesigurno poduzetništvo, a da još ni sama ne znam kako točno zamišljam svoj poslovni put”, prisjeća se Tamara.

Kako sama kaže, ono što ju je tjeralo na ovakvu odluku bila je želja da ostavi neki svoj pečat u svijetu. Iako je imala odlične uvjete rada, o kojima danas mnogi mogu samo sanjati, željela je napraviti nešto više. U velikoj međunarodnoj kompaniji punoj strogih pravila njezina energija i kreativnost nisu dolazile do izražaja i osjećala je da jednostavno mora unijeti promjenu u svoj život.

Tamara Šišić Kramer

Energijom osvojila Dance

Odlučila je svo svoje dotadašnje iskustvo spojiti u jedinstvenu priču. Prvotna ideja njoj i suprugu nije uspjela, ali ih je dovela do druge uspješne ideje. Naime, u Sloveniju i Hrvatsku prvi su doveli skandinavski brend prehrane namijenjene mršavljenju. Tamara je napravila poslovni plan u kojem je njihove dijetalne proizvode željela spojiti s cjelovitim pristupom zdravom načinu života, što do tada nije bila praksa danske tvrtke.

“Kontaktirala sam danskog direktora, poslala im poslovni plan koji sam napisala i nakon toga odletjela na sastanak u Kopenhagen. Iako nisu imali u planu širiti se, svidjela im se naša ideja i naša energija. Znali su da nismo velika i situirana tvrtka, nego da je riječ samo o meni i suprugu, a kako je Slovenija mala, bili su svjesni i toga da im gubici neće biti veliki ako cijela ideja propadne. Koliko smo bili novi u svemu tome, pokazuje i to što ugovor koji su nam poslali nismo dali ni pravnicima da ga pregledaju, no naša sreća bila je neizmjerna”, iskrena je Tamara koja tada nije ni mogla slutiti u koliko će se veliku priču pretvoriti njihova ideja.

Suprug i ona u taj su posao uložili svoju životnu ušteđevinu, podigli još jedan kredit, u pomoć si priskočili i roditelji, a kako je promet vrlo brzo rastao, to je od njih zahtijevalo dodatna ulaganja u zaposlenike, marketing i sve ono što posao čini uspješnim. Tijekom godina su shvatili da u ovom poslu ne mogu sami odlučivati o željenom smjeru razvoja proizvoda unatoč velikim financijskim ulaganjima, pa su prije dvije godine ponovno donijeli veliku odluku i razvili vlastiti brend. Tako je nastao nuMe.

nuMe konačno ostvarenje vizije

U vlastitom brendu Tamara i njezin suprug su s timom stručnjaka ujedinili koncept namijenjen ženama koje žele ne samo smršaviti, nego u potpunosti promijeniti način života, uključujući vježbanje, prehranu i mentalni sklop pristupa vlastitome tijelu.

Brend nuMe predstavlja inovativan 360° koncept koji uključuje veoma učinkovitu i ukusnu nuMe All in One Slimming & Beauty prehranu s kolagenom, kao i online NBG plan vježbanja, coaching i motivacijski plan.

“To je proizvod koji su razvili liječnici, osobni treneri i nutricionisti i dizajniran je za suvremene žene koje žele potpunu transformaciju u svojem životu i to tako da svoje zdravlje, um i tijelo stave na prvo mjesto. Bez obzira gdje se nalazite na vašem osobnom putu, nuMe može vam pomoći donijeti odluke potrebne za kontrolu tjelesne težine i osnaživanje i zdrav način života pun zadovoljstva. nuMe je za stilski osviještene žene u današnjem modernom svijetu u kojem su prirodna inovacija i čist dizajn usko povezani”, pojašnjava nam Tamara.

Mršavljenje je nemoguće bez rada na umu

Konkretnije, nuMe All in One Slimming & Beauty prehrana je odlična pomoć na putu transformacije jer su rezultati vrlo brzo vidljivi uz potencijalni gubitak od čak 1,5 – 3 kilograma tjedno. Naime, radi se o dijetetskoj hrani za posebne prehrambene potrebe pretilih osoba koja se upotrebljava kao potpuni prehrambeni nadomjestak i jedini vid ishrane od svega 800 kalorija. Sastoji se od nuMe slim napitaka, nuMe slim juha te nuMe slim pločica s kolagenom koji poboljšava elastičnost kože tijekom procesa mršavljenja pa se ona bez poteškoća prilagođava novoj liniji.

Šest punovrijednih, unaprijed osmišljenih obroka dnevno potpomognuto je prilagođenim treninzima, motivacijskim planom i podrškom zajednice koja radi na projektu. Brojne kliničke studije potvrdile su učinkovitost ovog pristupa, a ono što mnoge žene smatraju njegovom velikom prednošću su brzi rezultati, ukusni obroci i činjenica što dodatna vrijednost kolagena u obrocima sprječava neželjenu posljedicu stvaranja viška kože nakon gubitka većeg broja kilograma.

Novi i ispunjeniji poslovni početak

NuMe postaje sve preoznatljiviji u regiji, no Tamara smatra je je ona sama još daleko od svog poslovnog maksimuma. Kako sama kaže, osjeća da tek sada počinje njezina i suprugova priča.

“Osjećam da smo s brendom nuMe započeli i svoju novu životnu priču, priču u kojoj nismo ograničeni geografski ni razvojno  i u kojoj širimo našu viziju u koju smo uložili svoje srce, svoje znanje i iskustva. Jako sam ponosna na ono što smo do sada postigli, posebno kada se uzme u obzir da je bilo jako puno uspona i padova. Ipak, nakon svakog neuspjeha smogli smo snage dignuti glavu i krenuti dalje. Nikada ne odustajemo. Postali smo pametniji, jači  i motiviraniji”, kaže nam Tamara.

Takav ih je pristup doveo i do suradnje s velikim imenom industrijskog dizajna, Karimom Rashidom, koji je surađivao s brendovima poput Pepsija, Bobblea, Witamin Wattera, Gorenja i slično i za kojeg, kako kaže Tamara, prije nekoliko godina nikada ne bi ni pomislila da bi pristao biti njihov suradnik.

Zadovoljstvo rada sa supružnikom

Iako je nuMe već sada ostvario impresivan uspjeh, Tamara je najponosnija na razvoj svog i suprugovog odnosa kroz poduzetničku priču. Raditi sa supružnikom i tako zajedno provoditi 24 sata dnevno mnogima je veliki izazov, no Tamara i njezin suprug uspjeli su se oduprijeti zamkama.

“Zajedno smo u poslu prolazili i predivne i vrlo teške situacije, provodili cijele dane zajedno, no sve je to samo osnažilo našu ljubav pa danas znam da imam najboljeg mogućeg i životnog i poslovnog partnera. Oboje smo vrlo jake ličnosti, no u ovih devet godina naučili smo poštovati jedan drugog i naša različita mišljenja. Često već unaprijed znamo da će nam se mišljenja razilaziti pa je dobra komunikacija ključna za uspjeh poslovnog odnosa, ali i našeg braka”, kaže Tamara.

U tvrtki su podijelili svoje uloge pa je tako suprug preuzeo prodaju i financije, dok je Tamara zadužena za razvoj i marketing brenda. Granicu između privatnog i poslovnog života teško je uspostaviti, posebno zato jer i većinu njihovih obiteljskih prijatelja čine poduzetnici, no velika prednost toga je što uvijek imaju nekoga tko shvaća i tko zna s kojim se sve izazovima poduzetnici moraju svakodnevno nositi. Pokoji iskreni savjet također nije na odmet.

Tamara Šišić KramerKako su i ona i suprug veliki radoholičari koji u uredu provode i po 14 sati dnevno, još se nisu odlučili za korak osnivanja obitelji, no zato svu svoju ljubav pružaju psu koji svakodnevno s njima odlazi na posao kako bi, kaže nam Tamara kroz smijeh, zaradio svoje pseće keksiće.

Punjenje baterija nužno za uspjeh

U užurbanoj poslovnoj svakodnevici Tamari je vrlo važno barem povremeno pronaći vrijeme za sebe kako bi napunila baterije i bila spremna za nove poslovne izazove.

“Dva do tri puta tjedno odradim svoj trening i idem na masažu. Povremeno igram i golf u kojem obožavam mir i ljepotu prirode koja te okružuje, a velika strast su mi jedrenje i kiteboarding. Da bih ostala fokusirana na pozitivne stvari u životu, nikada ne gledam niti slušam vijesti. Radije poslušam koji motivacijski podcast ili audio knjigu tijekom vožnje autom, na treningu ili u šetnji sa psom. Tako održavam pozitivne misli. Osim toga, okružujem se samo pozitivnim ljudima i čvrsto vjerujem u to da ti se vraća onoliko koliko si dao. Zato uvijek nastojim pomagati drugima i uvijek biti pozitivna i neustrašiva”, zaključuje Tamara.

Foto: privatna arhiva Tamare Šišić Kramer

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eu fondovi ženski posao

Zašto su EU fondovi uglavnom ženski posao?

Ravnopravnost postaje stvarnost, muškarci preuzimaju naša standardna ženska zanimanja, više ne možeš naći poštenu debeljačku kuharicu ili su sve fit i...