TikTok uvodi ograničenje za maloljetnike

TikTok je najavio da će svaki korisnik mlađi od 18 godina uskoro imati screen limit u trajanju sat vremena dnevno. Ovo je jedan od najagresivnijih poteza koje je do sada poduzela ijedna društvena mreža da spriječi tinejdžere da beskonačno skrolaju, piše CNN.

Ideja iza ove značajke je da se poboljša digitalna dobrobit mlađih korisnika, kao i samosvijest o provođenju svog vremena. Kako objašnjava Cormac Keenan, voditelj povjerenja i sigurnosti TikToka, nakon što se dosegne 60 minuta korištenja od korisnika će se tražiti da unesu lozinku ako žele nastaviti koristiti aplikaciju.

Nakon isteka vremena – upisuju lozinku

Dakle, od tinejdžera će se tražiti da donesu aktivnu odluku o produljenju vremena provedenog u aplikaciji, nakon što istekne limit od 60 minuta dnevno.

“Iako ne postoji kolektivno podržano stajalište o ‘ispravnoj’ količini vremena koje se provodi pred ekranom ili čak širem utjecaju vremena provedenog pred ekranom, pri odabiru ovog ograničenja konzultirali smo se s akademskim istraživanjem i stručnjacima iz Digital Wellness Laboratorija u Bostonskoj dječjoj bolnici”, istaknuo je Keenan.

Granica, dakle, nije donesena proizvoljno. No, koliko ima smisla očekivati da će djeca biti samosvjesna i zaista stati s korištenjem aplikacije nakon isteka limita, a ne jednostavno ponovno unijeti lozinku?

“Istraživanje pokazuje da nam veća svijest o tome kako provodimo vrijeme može pomoći da budemo ‘namjerniji’ u odlukama koje donosimo”, objašnjava Keenan.

Dakle, računa se na to da će mladi, potaknuti ograničenjem, promisliti o načinu provođenja svog vremena.


Pročitajte više: Jedan od najpoznatijih hrvatskih TikTokera savjetuje roditelje; Dario Marčec o opasnostima ove aplikacije


Roditelji će moći filtrirati objave

“Osim toga, svakom ćemo računu tinejdžera slati tjednu obavijest s rezimeom njihovog vremena ispred ekrana”, nadodaje Keenan.

Ako tinejdžer odluči isključiti ovo novo zadano ograničenje i provede više od 100 minuta na TikToku dnevno, od njega će biti zatraženo da si sam postavi dnevno ograničenje vremena pred ekranom. U prvom mjesecu testiranja ovaj je pristup povećao korištenje alata za upravljanje vremenom pred ekranom za 234 posto.

Najavljena su i ažuriranja značajke “Family Pairing” u aplikaciji, koja roditelju ili skrbniku omogućuje povezivanje svog TikTok računa s računom svog tinejdžera i postavljanje kontrola. Roditelji će moći filtrirati videozapise s riječima ili hashtagovima za koje ne žele da se pojavljuju u feedu njihovog tinejdžera. Također, roditelj će moći postaviti prilagođeno dnevno ograničenje vremena pred ekranom za svog tinejdžera, kao i postaviti prilagođeni raspored za isključivanje TikTok obavijesti poslanih njihovom tinejdžeru.


Pročitajte više: Aplikacija TikTok: Što trebate znati o njoj?


Europska komisija ‘u ratu’ s TikTokom

Ovaj potez dolazi nakon što su se TikTok i druge društvene platforme suočile s godinama pomnog ispitivanja njihovog utjecaja na mlade korisnike. TikTok se također suočava sa sve većim pritiskom iz Washingtona zbog sigurnosnih problema zbog njegovih veza s Kinom preko matične tvrtke Bytedance, uključujući obnovljenu raspravu o mogućoj američkoj zabrani ove aplikacije, piše CNN.

Zapadne vlade uznemirene su dokazima da kineske tehnološke tvrtke pomažu Komunističkoj partiji i njezinim obavještajnim službama u prikupljanju golemih količina podataka diljem svijeta – s posebnim fokusom na političke i sigurnosne ciljeve velike vrijednosti, piše HINA.

Američke savezne agencije imaju rok od 30 dana da na svojim uređajima uklone TikTok. To je naredio u ponedjeljak Ured za upravu i proračun Bijele kuće (OMB). Američki zakonodavci tu aplikaciju smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Ova zabrana dolazi četiri dana nakon što je Europska komisija naredila svojim službenicima da uklone TikTok sa službenih i privatnih mobitela, navodeći kao razlog “zaštitu” institucije, odnosno brigu o zaštiti podataka.

I kanadska vlada je najavila zabranu korištenja TikToka na mobilnim uređajima svojih zaposlenika. Za sličan se potez, u ponešto radikalnijoj mjeri, odlučila i Indija još 2020. godine. Indija je zabranila svaku uporabu kineskih aplikacija. O nekoj vrsti zabrane TikToka razmišlja i Nizozemska.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -