Brak s dvije karijere i dalje nosi neravnopravnost u podijeli kućanskih poslova

U bračnim zajednicama u kojima oba bračna para imaju podjednako uspješne karijere, vrijeme provedeno na kućanskim poslovima i s djecom još uvijek je daleko od točke jednakosti. Što to znači? Znači da bez obzira koliko žene radile van kuće, na njihova leđa još uvijek pada većina dužnosti u kući, poput pranja, čišćenja, kupovine te naposljetku i briga o djeci.

Brak s dvije karijere – mlađi parovi ravnopravniji u zaduženjima

Najnovija anketa  pod nazivom “Žena na radnom mjestu“, koju su proveli Zaklada LeanIn u suradnji s kompanijom McKinsey & Co., pokazala je da se 41 % žena više se brine o djeci, a 30 % više o kući, od svojih muževa. Ta velika količina obaveza s kojima se žene nose može utjecati čak i na njene poslovne rezultate i produktivnost na poslu, no to očito nije ponukalo muškarce da “zagrizu” u svoj dio kućanskih obaveza. Ono što je zanimljivo jest da su posve mladi parovi donekle i spremni podijeliti zaduženja, dok većina žena ispod i oko 30. godine sve rade same.

Vjerujemo da se sa sličnim scenarijima susreću i mnoge zaposlene i uspješne žene s našeg područja, koje ponekad teško uspijevaju izbalansirati poslovne obaveze i obiteljski život, pogotovo ako u svemu nedostaje „muški oslonac“.

Pored svega, žene su sklonije od muškaraca „napraviti pauzu“ u karijeri u korist svoga partnera, i to pet puta češće nego muškarci na visokim pozicijama. Naravno, ima i iznimaka, poput Anne-Marie Slaughter, profesorice političkih znanosti i vanjskih poslova na Princetonu i njenog supruga Andrewa Moravcsika, također predavača i istraživača na Princetonu.

Naime, Andrew je jedan od rijetkih muškaraca koji je odlučio svoju karijeru staviti u sjenu ženine, jer za nju smatra da je „ambicioznija i probitačnija od njega“. Također, kroz godine dok je Anne-Marie radila van njihovog grada, Andrew je njihovim sinovima bio primarni roditelj koji ih je vodio na sve školske i izvanškolske aktivnosti. Iako je bio suočen s mnogim predrasudama i neprihvaćanjima od strane mama, muška participacija u kućanskim poslovima i briga o djeci više se vrednuje nego ženska, jer žene kao da to moraju prirodno raditi, a kada muškarci uskoče, na to se gleda kao da žrtvuju svoje dragocjeno vrijeme i rade veliku stvar.

Što je najgore, nepravde u raspodijeli vodećih pozicija na sveučilištima, bolnicama i fakultetima, kao i razlike u plaći za istu poziciju, utječu na razmišljanje da vrijeme muškaraca zaista djeluje dragocjenije od onog od žena. Naime, više su plaćeni za istu količinu posla i na istoj poziciji, a ne treba niti spominjati da do viših pozicija dođu znatno lakše i brže od jednako sposobnih kolegica.

Kada bračni par, oboje zaposleni, dođu u situaciju da trebaju novac, to baca pritisak na leđa muškaraca da rade duže i više, jer će u stvari za istu količinu prekovremeno odrađenih sati on kući donijeti više novaca od svoje žene! Što onda preostaje ženi nego bavljenje kućanskim poslovima?

Prema istraživanju, do ravnoteže između podjele posla dolazi u trenutku kada se žena sve više uspinje na karijernoj ljestvici i dolazi na višu poziciju. Za što su Andrew Moravcsik i Anne-Marie Slaughter isto dobar primjer. Jer, što je Anne-Marie postajala uspješnija i traženija, to su se njezine obaveze povećavale, a Andrew se sve više bavio kućanskim poslovima i djecom, no još uvijek nije odustajao od svoje karijere. Kako se ipak ne bi pomislilo da je sve spalo samo na njega, Anne-Marie se trudila sudjelovati u jednom dijelu života svojih sinova, koji je bio samo njezino zaduženje.

Tko provodi više vremena kod kuće ima veću kvalitetu života

Uglavnom, ankete pokazuju da se „samo“ 27 % žena na vodećim pozicijama izjasnilo da vode više brige o djeci nego muškarci, dok se njih 30 % požalilo da radi više kućanskih poslova. Što se tiče žena na nižim pozicijama, njih 45 % smatra da vodi više brige o djeci, dok 44 % misli kako više doprinose u kućanskim poslovima.

No, iako sve to ukazuje na nepravdu i diskriminaciju, za žene postoje i dobre vijesti. Naime, istraživanja također pokazuju da je roditelj koji provodi više sati u svojoj kući i sa svojom obitelji, sretniji roditelj i da živi kvalitetniji život od svog partnera. Dakle, muškarci koji će radije ostati raditi prekovremeno nego doći kući baviti se djecom, u stvari znatno gube na kvaliteti života.

No, prema daljnjim istraživanjima, izgleda da su parovi diljem svijeta podjednako sretni kako god odlučili raspodijeliti poslove i obaveze – bez obzira na to da li jedno radi više, dijele zaduženja ili jedno uopće ne sudjeluje. Oni koji ipak imaju manji indeks sreće su samohrani roditelji koji moraju apsolutno sve obavljati sami i koji se često nemaju na koga osloniti.

Dobra vijest za “karijerne parove” je svakako i činjenica da oni mogu popraviti ravnotežu između poslovnog i obiteljskog života uz malo dobre logistike i planiranja. Na koji način? Napravite si raspored i isplanirajte dnevne dužnosti i zadatke i izračunajte koliko vam vremena za što treba. Hoćete li dobiti puno na kvaliteti dana ako se dignete sat vremena ranije? Onda to i učinite! Nađite vremena za dječje aktivnosti i podijelite zaduženja između sebe i partnera. Također, ne sramite se potražiti pomoć. Unajmite dadilju, čistačicu, vrtlara… možda će vam to izbiti koju kunu iz džepa, ali će svakako u vaš život dodati i nekoliko sati više koji će vam pomoći da živite kvalitetniji život.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više