Jeste li svjesni svih prekršaja i kazni koje vam prijete kao poslodavcu?

Osnovali ste društvo, te razmišljate o zapošljavanju radnika? Možda već dulje vrijeme poslujete i vjerojatno ste upoznati s osnovnim zakonskim odredbama, no jeste li upoznati sa svim svojim obvezama kao poslodavac?

Prekršajna odgovornost poslodavca

Naime, Zakon o radu osobitu pažnju posvećuje prekršajima i kaznama za poslodavce te propisuje iznimno visoke novčane kazne u slučaju nepoštivanja i kršenja određenih odredaba. Zakon o radu kategorizira prekršaje poslodavaca na lakše, teže i najteže, te ovisno o kojoj kategoriji prekršaja je riječ, predviđena je i novčana kazna za poslodavca.

Dakle, za lakše prekršaje propisana je novčana kazna za poslodavca pravnu osobu u iznosu od 10.000,00 do 30.000,00 kn, dok će se za isti prekršaj poslodavac fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe kazniti novčanom kaznom od 1.000,00 do 3.000,00 kn.

Zakon je predvidio svega dva lakša prekršaja i to za slučaj ako poslodavac sklopi ugovor o radu u kojemu je probni rad ugovoren u trajanju dužem od šest mjeseci, te ako sklopi ugovor o radu u kojem je pripravnički staž ugovoren u trajanju dužem od jedne godine.

Za teže prekršaje propisana je novčana kazna za poslodavca pravnu osobu u iznosu od 31.000,00 kn do 60.000,00 kn, dok će za isti prekršaj poslodavac fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe morati izdvojiti od 4.000,00 do 6.000,00 kuna.

Za najteže prekršaje propisana je novčana kazna za poslodavca pravnu osobu u iznosu od 61.000,00 kn do 100.000,00 kn, dok će se za isti prekršaj poslodavac fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe kazniti novčanom kaznom od 7.000,00 do 10.000,00 kuna.

Za sve tri kategorije prekršaja, ako je prekršaj počinjen u odnosu na maloljetnika, iznos novčane kazne uvećava se dvostruko.

Najčešći prekršaji

Prema Izvješću o radu Inspektorata rada za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2015. godine, inspektori rada proveli su ukupno 8.328 inspekcijskih nadzora, od toga 4.574 u području primjene propisa o radnim odnosima. Inspektori rada su zbog opravdane sumnje u počinjenje prekršaja podnijeli nadležnim prekršajnim sudovima 1.219 optužnih prijedloga, donijeli 90 obaveznih prekršajnih naloga, te 56 prekršajnih naloga.

Od težih prekršaja, najčešće utvrđeni prekršaji odnosili su se na:

 • na sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme za koji ne postoji objektivan razlog ili ako je trajanje svih uzastopnih ugovora o radu sklopljenih na određeno vrijeme, uključujući i prvi ugovor o radu, trajalo neprekinuto duže od tri godine (osim ako je to potrebno zbog zamjene privremeno nenazočnog radnika),
 • na nemogućnost korištenja stanke, dnevnog ili tjednog odmora.

Od najtežih prekršaja, najčešće utvrđeni prekršaji odnosili su se na:

 • propuštanje vođenja evidencije o radnicima i o radnom vremenu,
 • na neizdavanje radnicima pisane potvrde o sklopljenom ugovoru o radu prije početka rada kada ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku ili ako radniku ne dostavi primjerak prijave na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje,
 • na prekovremeni rad, te
 • na ne dostavljanje obračuna dugovane, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ili ako obračun nema propisani sadržaj.

Kako ne biste bili dio statistike, a imate potrebu zaposliti radnika na određeno vrijeme, svakako u ugovoru navedite razlog takvog zapošljavanja te se na taj način zaštitite od prekršajne odgovornosti. Kao objektivan razlog možete navesti primjerice: povećani opseg posla, nastupanje određenog događaja, izvršenje određenog posla, zamjena odsutnog radnika i sl. Svakako sklopite pisani ugovor o radu prije početka rada, odnosno radniku izdajte pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu, te obavezno prijavite radnika na obavezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje najkasnije prije samog početka rada.

Vodite propisane evidencije o radnicima i radnom vremenu, te uzmite u obzir da ako radnik radi prekovremeno, da ukupno trajanje rada radnika ne smije biti duže od 50 sati tjedno. Trudnica, roditelj s djetetom do tri godine života, samohrani roditelj s djetetom do šest godina života, radnik koji radi u nepunom radnom vremenu kod više poslodavaca, mogu raditi prekovremeno samo uz pisanu izjavu o pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile.

Među ostalim težim i najtežim prekršajima poslodavca možemo izdvojiti još i sljedeće:

 • ako prilikom postupka odabira kandidata za radno mjesto (razgovor, testiranje, anketiranje i slično) i sklapanja ugovora o radu, od radnika traži podatke koji nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom,
 • ako traži podatke o trudnoći ili uputi drugu osobu da traži takve podatke,
 • ako bez suglasnosti radnika svoje potraživanje prema radniku naplati uskratom isplate plaće ili nekog njezina dijela, odnosno uskratom isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće,
 • ako prije isteka roka od šest mjeseci na istim poslovima zaposli drugog radnika, a nije ponudio sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga,
 • ako zbog trudnoće odbije zaposliti ženu,
 • ako s radnikom sklopi sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora.

Prava zaposlenika

S druge strane, ako ste Vi radnik kojem je poslodavac povrijedio neka prava za koje je Zakonom propisana prekršajna odgovornost poslodavca, prijavu možete podnijeti inspekciji rada Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. U slučaju da se tijekom provođenja inspekcijskog nadzora utvrdi da je poslodavac počinio prekršaj, inspektor rada će rješenjem izreći određenu upravnu mjeru poslodavcu, ako je predviđeno da se za utvrđenu nezakonitost donosi ta mjera.

Pored navedenog, inspektor rada je dužan, u slučaju da utvrdi da postoji osnovana sumnja da je nadzirana pravna ili fizička osoba počinila prekršaj, najkasnije u roku od 15 dana od dana završetka nadzora, nadležnom prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka.

Za eventualna potraživanja iz radnog odnosa, uvijek je dobro što prije angažirati i odvjetnika, te sudskim putem zatražiti ostvarivanje Vaših prava, a osobito je važno naglasiti kako novčana potraživanja proizašla iz radnog odnosa zastarijevaju u roku od pet godina od dospijeća obveze, što znači da do navedenog roka morate podignuti privatnu tužbu ukoliko želite uspjeti sa svojim zahtjevom.

Autorica: Iskra Horvat, mag. iur. iz Odvjetničkog društva Matić, Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & Partneri d.o.o.

PPUB-Disclaimer

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

 1. Postovani.Ako Vas zovu na rad jer dali ste kontakt a logicno isti dan ugovor se ne sklapa za rad na Odredeno ili Neodredeno vrjeme mora biti probni rok u tom slucaju tko grjesi novi djelatnik ili poslodavac suti jer mu to tako odgovara jer u stvari nijednog djelatnika nije prijavio?Sto ako kazete poslodavcu da ne zelite raditi jer vrsi mobbing nad vama,vrjeda Vas i diskriminira a kada otidete sto ste obavjestili istog poslodavca jer to se istrpiti ne moze uz lazi komunalnim redarima da radite tek taj dan itd(dokazi postoje pisani itd)ne zeli da isplati radne dane nego se dalje izruguje,vrjeda nastavlja sa svojim ponizavanjem kaze da ce isplatiti kada prode mjesec dana iako ne radite vise dali ste im cak vremena da nadu novog radnika?Sto u toj situaciji raditi?Pokusali ste na miran nacin ali nekultura poslodavca nije dopustila miran slijed razlaza.Zbog takvog ponasanja pod stresom sam u suzama,teskoj glavobolji upravo idem psihijatru jer ljudsko dostojanstvo mi je sruseno.Odvjetnik,prijava Inspekciji i sto jos molit cu cjenjen odgovor.Hvala.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -