Uspješne žene imaju veće šanse da budu prevarene

U današnje vrijeme, kada je teško normalno živjeti samo s jednom plaćom, oba bračna para rade i donose novac u kuću. Štoviše, sve se češće događa da žene zarađuju i više od svog partnera, a ponekad su one i jedine koje rade.

Muškarci koji ovise o prihodima partnerice češće varaju

Novac je najčešći uzrok svađa među partnerima, a ponekad i nevjere. Tako je jedno istraživanje otkrilo da je 20-25% muškaraca nevjerno u braku, dok je taj postotak za žene 10-15%, piše Psych Central. Te su brojke vjerojatno i veće, budući da velik broj partnera ni ne priznaje nevjeru.

Istraživanje Christin L. Munsch, objavljeno u časopisu American Sociological Review, pokazalo je da žene koje rade i uzdržavaju svog supruga imaju još veći razlog za zabrinutost u pogledu nevjere partnera.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 2750 oženjenih osoba, starosti od 18 do 32 godine.

Naime, istraživanje je otkrilo da žene koje ‘ovise’ o supruzima (žene koje ne rade) imaju 4% šansu da će prevariti supruga, dok je taj postotak kod muškaraca koji ovise o financijskim prihodima supruge čak 15%.

„Mislim da to ima veze s društvenom predodžbom o tome što znači biti muškarac i o društvenim očekivanjima muževnosti“, rekla je autorica istraživanja za CNN te nadodala da ekonomska ovisnost o partnerici na neki način ugrožava njihovu muževnost i da je nevjera način da vrate tu muževnost, čak i ako toga nisu svjesni.

Najmanju šansu da će prevariti supruga imaju upravo žene koje donose novac u kući, odnosno, financijski uzdržavaju partnera. U prosjeku, šansa da prevare supruga iznosi oko 1,5%.

Zašto muškarci varaju?

Glavni razlog su upravo tradicionalne društvene norme o ženama i muškarcima. Žena koja financijski uzdržava supruga time „ugrožava“ njegovu muževnost, što mnogim muškarcima služi i kao izgovor za nevjeru, isto kao izbivanje supruge od kuće zbog posla, obavljanje kućanskih poslova koji se još uvijek smatraju ‘ženskim poslom’ i slično.

Iste društvene norme utječu na žene koje će se zbog njih u manjem postotku upuštati u izvanbračne veze. Tako žene osjećaju krivnju zbog dugih radnih sati i što nemaju vremena održavati kuću čistom pa pospremaju i do kasnih noćnih sati (iako su one te koje rade puno radno vrijeme).

Još jedan razlog zašto zaposlene žene u manjem postotku varaju je jer jednostavno nemaju vremena. Dugi radni sati i iscrpljenost od putovanja na posao, pa i već spomenuti poslovi kod kuće ženama ne ostavljaju snagu ni volju za upuštanje u izvanbračne veze. Taj problem očigledno ne postoji kada je situacija obrnuta.

Budući da se broj žena koje zarađuju više od svog partnera svakim danom povećava, možemo se nadati da će se obrnute uloge u pogledu toga tko je glavni izvor prihoda u obitelji s vremenom prihvatiti.

No, dokle god muškarci imaju osjećaj da su oni ti koji bi trebali zarađivati više od žena i biti glavni u donošenju ‘kruha na stol’, uspješne poslovne žene će i dalje biti u većem riziku da budu prevarene.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više