Dizajnerica Tory Burch svoj uspjeh zahvaljuje muškim mentorima

Tory Burch američka je modna dizajnerica i izvršna direktorica Tory Burch LLC kompanije. Osvojila je nekoliko prestižnih nagrada , a magazine Forbes uvrstio ju je u svoju listu najmoćnijih žena svijeta gdje drži 73. poziciju.

Osobni brending kao pokazatelj ambicije

Porijeklom iz Pennsylvanije, Tory se preselila u New York gdje je svoju karijeru započela radeći za modnog dizajnera Zorana Ladičorbića i magazin Harper’s Bazaar, a kasnije se zaposlila u odnosima s javnošću i oglašavanju za brand Vera Wang, zatim Polo Ralph Lauren i Loewe. Godine 2004. pokreće svoj modni brand odjevnih predmeta i modnih dodataka Tory by TRB te otvara prodajno mjesto na njujorškom Manhattnu. Kasnije mijenja ime u Tory Burch, a okidač je bio pojavljivanje imena branda u New York Timesu, kada je shvatila da time što ga nije nazvala svojim imenom odašilje poruku kako nema dovoljno ambicije.

“Isprva nisam željela nazvati kompaniju svojim imenom jer sam vrlo privatna osoba. Nemam background u biznisu, nikad nisam pohađala poslovnu školu, niti školu za dizajn. Samo sam htjela otvoriti dućan i da proizvodi govore sami za sebe. U početku sam imala problema s prihvaćanjem komplimenata, ali od iznimne je važnosti za žene da prihvate svoju titulu i ambiciju. Rad je težak, ali treba imati viziju i biti žilav”, rekla je Burch za Levo.

Kako se ime branda počelo pojavljivati u javnosti, Tory je morala očvrsnuti i naučiti prihvatiti negativne kritike, kao i to da ne može na sve utjecati.

“Sve negativno što se dogodi kompaniji utječe i na mene, bilo da je to problem u dućanu u Kaliforniji ili u nabavi, osjećam se osobno odgovornom. Kada vodiš kompaniju svaka prepreka je teška te još uvijek osjetim  ‘žalac boli’ nakon što posvetim godinu dana rada na kolekciji, koja se pojavi na pisti devet minuta nakon čega slijede kritike.”

Danas kompanija ima oko dvije tisuće zaposlenika, od kojih 80% čine žene te ima 140 prodajnih mjesta diljem svijeta, od kojih se neka nalaze u najpoznatijim robnim kućama kao što su Saks Fifth Avenue, Bloomingdale’s, Galeries Lafayette te mnoge druge.

Kompanija je veliki uzlet doživjela u travnju 2005. godine, kada je Oprah Winfrey u svojoj emisiji brand nazvala “budućom velikom stvari u modnoj industriji” te je web stranica kompanije doživjela 8 milijuna pregleda u vrlo kratkom vremenu.

The Tory Burch Entrepreneurial Foundation Tory je osnovala 2009. godine kako bi pomogla osnaživanju žena poduzetnica i njihovih obitelji u Americi. Također, njezine kolekcije pojavljuju se na tjednu mode u New Yorku, a u suradnji s kompanijom Estee Lauder na tržište je izbacila i miris.

Uspjeh zahvaljujući mentorima

Tory ističe kako nikad ne bi uspjela postići ovoliki uspjeh bez svojih mentora. U poslovnom smislu, to je Robert Isen, predsjednik kompanije i Erik Schmidt, Googleov milijarder koji je u kompaniji Tory Burch u savjetodavnom odboru, dok je kreativnu  crtu naslijedila od oca.

“Bez Roberta Isena nikada ne bih uspjela postići ovoliki uspjeh za manje od jednog desetljeća, a Erik Schmidt me naučio važnosti ponavljanja i komuniciranja poruka. Moj otac imao je veliki utjecaj na mene u kreativnom smislu jer je svaki komad u svom ormaru sam osmislio. Trebao je biti dizajner.”

Tory Burch nije jedina koja ističe mentore kao bitnu stavku u razvoju karijere. Prema istraživanju USA Today, 33 od 34 ispitane izvršne direktorice i osnivačice tvrtki navele su muškarca kao najutjecajniju osobu u razvoju njihove karijere, a kako je ovo još uvijek ‘a man’s man’s man’s world’ potvrđeno je i na International Women’s Forum World Leadership konferenciji na kojoj je panel sastavljen od poduzetnica istaknuo kako ne bi uspjele da nisu imale muškog mentora jer je to nužno za uspjeh u Silicijskoj dolini.

Foto: Flickr/ Fortune, Wiki/ Alms1119

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -