Prijateljice Katarina Džale i Rašeljka Maras osmislile revolucionarni set odjeće za putovanja

Kada udružite prijateljstvo, uzajamno poštovanje i dvije žene zavidnih karijera, odličan rezultat ne može izostati. Tako je bilo i s Katarinom Džale i Rašeljkom Maras koje su na tržište lansirale Unique Travel Set, set odjeće koji teži tek 1,7 kilograma, otporna je na gužvanje i znojenje, a sastavljen je od sedam odjevnih predmeta koji se mogu kombinirati na bezbroj načina, što je idealno za svaku ženu koja često putuje.

Ljubav prema dizajnu usmjerila Katarininu karijeru

Katarina Džale, inženjerka tekstilnog dizajna i dizajnerica se još od malih nogu željela baviti dizajnom odjeće, a svoju vrlo uspješnu dizajnersku karijeru započela je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu kao koordinator kostimografije. Nedugo nakon toga pokrenula je vlastiti brend FRIENDS DESIGN te radila kao konzultantica i dizajnerica u industrijskoj proizvodnji za Sisciju i Croatu, a potom je otvorila i vlastitu tvrtku koju i danas vodi. Dizajnirala je vjenčanice i paralelno surađivala s marketinškim agencijama za čije je potrebe osmišljavala scenografiju i kostimografiju.

Iako je cijeli svoj život provela u dizajnu, kaže da su dvije godine u toj branši imale presudan utjecaj na nju.

„Za mene su 2013. i 2014. godina bile vrlo turbulentne pa ih zovem godinama osobnog razvoja i poslovnog traženja. Moda je posao u kojem ako ne rasteš svaki dan, svaki dan padaš. Vjerojatno možemo reći da je tako u svakom biznisu, no tekstilni biznis je vrlo volatilan, a konkurencija jeftinih brendova i tzv. fast fashiona je neumoljiva“, iskrena je Katarina.

Da bi uvijek bila ispred konkurencije, otvorila je i vlastiti showroom u centru Zagreba, predstavljala se na vodećim hrvatskim modnim događanjima, a zbog svog doprinosa razvoju osnaživanja žena, 2015. godine bila je nominirana za Ženu godine. Potom je uslijedio zaokret prema Unique Travel Setu i brendu Emmie.

Unique Travel Set

Rašeljka s 23 godine otvorila svoju prvu tvrtku

Iako po struci inženjerka informatike, Rašeljka ne nikada nije bavila time. Naime, već je s 23 godine otvorila PR agenciju, svoju prvu tvrtku pa je svoje daljnje obrazovanje usmjerila u područje biznisa i završila razne poslovne programe na George Washington University i IEDC Bled te Executive MBA na Cotrugliju. Kaže da je poduzetništvo bilo u njoj još od studentskih dana

„Oduvijek sam bila inicijatorica mnogih stvari pa sam tako i otvorila prvu PR agenciju u području regije Adriatic koja je bila fokusirana na rad samo s klijentima iz tehnološkog i telekomunikacijskog područja – Meritor Media. U to sam ušla prirodno, iz novinarstva koji mi je bilo velika ljubav još u vrijeme studija, a gdje sam zapravo spojila svoj studentski sadržaj (nove tehnologije) i ono što me oduvijek zanimalo, a to je komunikacija“, započinje svoju priču Rašeljka.

Nakon suradnje s velikim klijentima poput Iskona, Microsofta, DELL-a i brojnih drugih, tvrtku je prodala vodećoj portugalskoj PR grupaciji Young Network te se 2011. godine u potpunosti povukla iz menadžmenta i kompanije.

Zbog velikog uspjeha u vrlo mladoj životnoj dobi 2010. bila je nominirana za Ženu godine, a 2006. Zavod za poslovna istraživanja proglasio ju je jednom od 10% najuspješnijih hrvatskih poduzetnika. Iako nikada nije bila fokusirana na dobivanje nagrada, drago joj je što je zajednica prepoznala njezin rad, a sve joj je to dalo daljnju motivaciju za svakodnevnim usavršavanjem i radom na sebi.

Pokrenula je i Tvornicu znanja, svoju drugu kompaniju namijenjenu poslovnom savjetovanju, a također je i predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, gdje se zajedno s domaćom mljekarskom industrijom bori za opstanak domaće proizvodnje hrane i mljekarstva

Od prijateljstva do poslovne suradnje

Svaka od ove dvije žene već je imala impresivnu karijeru kada su shvatile da bi mogle udružiti svoje snage i na tržište iznijeti novi proizvod kakvog još nema u regiji. Riječ je o setu odjeće koji rješava problem prekomjerne prtljage, troškova plaćanja kofera, a istovremeno omogućava svakoj ženi da se osjeća sigurno i samopouzdano u odjeći koju je ponijela.

„Rašeljka i ja smo prije svega jako dobre prijateljice. Družimo se od 2013. godine i kroz vrlo kvalitetan prijateljski odnos spontano je došlo do poslove suradnje. Ona je bila osoba s kojom bih ja komentirala i raspravljala svoje poslovne dvojbe i malo po malo sam zaključila da bih voljela s njom raditi. Jedan dan smo sjele i radile na definiranju mog tadašnjeg brenda Kate Almighty i tako je polako kroz priču o njemu došlo do definicije priče Emmie i Unique Travel Seta“, pojašnjava Katarina Džale.

Kako je i Rašeljka već dugi niz godina u poduzetništvu, ovo je smatrala novim izazovom u kojem će ujediniti svoje praktično znanje i česte odlaske na putovanje.

„Svi moji poslovi uključivali su mnogo putovanja, a putovanje je moja velika strast i ispušni ventil. Često sam dolazila Katarini s problematikom pakiranja, biranja odjeće, kako zadovoljiti sve potrebe, a pritom ne nositi 30 kilograma prtljage i platiti sto eura prekoračenje prtljage za avion. Otišla sam na jedan duži put, vratila sam se i ona je već imala prvi prijedlog Unique Travel Seta spreman da ga isprobam“, govori nam Rašeljka.

Praktičan set za česte odlaske na putovanja

Kada je kreirala ovaj set namijenjen prije svega ženama koje su često na putu, Katarina se vodila idejom o što manjem broju komada odjeće, koji će pružati veliku mogućnost međusobnog kombiniranja.

„Razmišljala sam kako zadovoljiti sve te potrebe za različitim stylingom, a da nemaš kovčeg pun stvari i da ne moraš dan prije odlaska na put provesti pred ormarom dva sata kombinirajući sve, a da se pritom ne gužva, da se ne znojiš i da većinu ženskih različitih tipova građe dobro odjene i da se pritom svaka žena osjeća odlično. U dizajn Unique Travel Seta sam ugradila sve svoje stručno i stilističko znanje koje sam stjecala u radu sa ženama kroz 15 godina rada odjeće po mjeri, te znanje rada u industriji na velikim serijama odjeće“, pojašnjava nam Katarina.

Unique Travel Set

Prilikom osmišljavanja linije odjeće bilo joj je važno i da se svaka žena osjeća dobro u njoj, a da proizvod pritom bude i lagan, kvalitetan i nosiv u bezbroj prilika.

Ideja privukla i investitora Davorina Štetnera

Katarina i Rašeljka razvile su svoju ideju i udružile snage s Davorinom Štetnerom kojeg su upoznale na Business Cafeu  Kristine Ercegović. Kako im se svidjela njegova poduzetnička priča i energija, pozvale su ga da vidi proizvod i porazgovarale o njegovoj mogućoj investitorskoj strani priče.

„Vjerujemo da će nam njegova energija i poslovno iskustvo biti dobra dopuna u poslovanju, te da zajednički možemo ostvariti odličan rezultat. Nije loše uvesti muškarca u primarno ženski biznis“, kaže Rašeljka.

Krajem 2016. godine u Americi su registrirali tvrtku Travel Fashion Lab, a lansiranje proizvoda na tržište u punom je jeku.

Iako u Hrvatskoj trenutno solidno posluju tek manje i srednje proizvodnje tekstila namijenjenog uglavnom izvozu i zvučni hrvatski dizajneri, a tvornice koje su poslovale prije Domovinskog rata redom su zatvorene, Katarinu i Rašeljku to nije spriječilo da uplove u novu ideju.

Štoviše, činjenica da je njihov proizvod jedinstven na domaćem i stranom tržištu dala im je vjetar u leđa. Sva se odjeća proizvodi u Hrvatskoj od najkvalitetnijih materijala pa im jeftini materijali koji se mogu vidjeti u tzv. high street dućanima na svakom uglu većih hrvatskih gradova ne mogu parirati.

Unique Travel Set

Klijentice doprinijele finalnom proizvodu

U dvije godine koliko se proizvod razvijao i usavršavao, nosilo ga je gotovo sto žena iz cijeloga svijeta. Svaka od njih dala je povratnu informaciju o tome što joj odgovara, a što bi mogli unaprijediti. Sve komentare Katarina i Rašeljka su objeručke prihvatile i danas s ponosom mogu reći da imaju proizvod koji su stvarale same žene za žene i to one koje žive u različitim krajevima svijeta, a time i u različitim klimatskim uvjetima.

Set kreće s Kickstarter kampanjom za nekoliko dana i prvih sto kupaca moći će ga nabaviti po cijeni od 242 dolara. Nakon kampanje, cijena će u trgovinama i u online dućanu biti između 350 i 440 dolara, ovisno o modelu.

S obzirom da već postoji interes i za mušku verziju putnog seta, njegova je izrada također u planu, što veseli ove obje iznimne poduzetnice, baš kao i ideja o širenju njihovih proizvoda diljem svijeta.

„Živimo, radimo i proizvodimo u Hrvatskoj. Hrvatska i regija su nam izuzetno drago i važno tržište, ali tržište Unique Travel Seta je cijeli svijet. Želimo biti lider u području stvaranja funkcionalne odjeće za putovanja i učiniti svima putovanje što lakše. Ideja je da na putovanju osjetimo najljepše doživljaje, a ne da imamo upalu mišića od nošenja torbi“, zaključuje Rašeljka.

Foto: privatna arhiva Katarine Džale i Rašeljke Maras

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -