Udala se Malala Yousafzai! Pakistanska aktivistica koja je sa samo 17 godina postala dobitnicom Nobelove nagrade

Nakon samo par mjeseci nakon što je za britanski Vogue izjavila da ne zna hoće li se ikada udati, u utorak je Malala Yousafzai izrekla sudbonosno DA. Njezin suprug Asser Malik i Malala svoje su vjenčanje održali u uskom krugu obitelji u Birminghamu.  

Mišljenje o važnosti obrazovanja nije promijenila, ali o braku jest 

Iako je 2009. godine mislila da nikada više neće ući u školske klupe zbog talibanskih napada na škole za djevojčice, te je početkom 2021. još uvijek mislila da se nikada neće udati, Malala je jučer objavila vijest o svojoj udaji.  


Pročitajte više: Malala Yousafzai diplomirala na Oxfordu!


“Danas je dragocjen dan u mom životu. Asser i ja smo se vjenčali kako bismo bili doživotni partneri. Sama nikkah (islamska) ceremonija bila je vrlo intimna te smo ju održali kod kuće, u Birminghamu, s našim obiteljima.“, napisala je Malala koja je još do nedavno govorila kako ne vjeruje u instituciju braka jer ne vidi razlog da morate potpisati papire da biste nekoga voljeli. Majka joj je oduvijek govorila drugačije, ali Malala joj nije vjerovala. Sve dok nije upoznala Assera koji je očito osvojio Malalino srce. Njezin suprug Asser Malik (31) operativni je menadžer Pakistanske komisije za kriket. Studirao je na pakistanskom prestižnom koledžu Aitchison u Lahoreu, a od 2018. godine bavi se sportskim menadžmentom.  

Podsjetimo da su Ujedinjeni narodi 10. studenoga proglasili Malalinim danom u pokušaju da skrenu pozornost na pravo djevojčica na obrazovanje i školovanje, a Pakistan i UNESCO osnovali su Fond Malala za obrazovanje djevojčica. 

Svijet godinama prati Malalu koja je postala simbol borbe za obrazovanje djevojčica 

Malala Yousafzai pakistanska je aktivistica koja je, dok je bila tinejdžerica, javno progovorila protiv zabrane obrazovanja djevojčica u Pakistanu i talibanskih napada. Na taj ju je put usmjerio njezin otac, koji je također aktivist i koji je vodio školu koju je pohađala. Globalnu je pozornost stekla kada je preživjela pokušaj atentata, 2012. godine, u dobi od samo 15 godina. Naime, preživjela je napad u kojem je militant ušao u njezin školski autobus, otvorio vatru te ranio dvoje njenih školskih prijatelja, kao i Malalu. Godine 2014. dobitnica je Nobelove nagrade za mir, što ju je samo samo 17 godina učinilo najmlađom dobitnicom u povijesti. Prošle godine diplomirala je filozofiju, politiku i ekonomiju na Sveučilištu Oxford. 


Pročitajte više: Malala Yousafzai: “Bojim se za svoje afganistanske sestre!”


“Teroristi su mislili da će promijeniti moje ciljeve i zaustaviti moje ambicije, ali ništa se u mome životu nije promijenilo. Nestale su slabost, strah i beznadnost. Rodile su se snaga, moć i hrabrost!”, bile su riječi Malalinog govora u UN-u 2013. godine.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

yoga mat

Yoga mat s kojim ćete poželjeti vježbati svaki dan

Pročišćen, minimalistički dizajn, off-white boja i vrhunska kvaliteta glavne su karakteristike ove divne prostirke za vježbanje. Kretanje je...
- Advertisment -