Chatbot će prije zaposliti žene nego čovjek

Žene bi imale više poslova u sektoru tehnologije kada bi se koristila umjetna inteligencija pri zapošljavanju. Naime, novo istraživanje pokazalo je da je vjerojatnije da će umjetna inteligencija zaposliti žene u tech sektoru nego regruteri.

Studija je tražila od regrutera da ocijene kandidate za ulogu web dizajnera i otkrili su da su žene rangirane znatno niže od muškaraca. Međutim, kada su spolovi bili skriveni oba su jednako ocijenjena. Studija je također koristila chatbot koji pokreće Sapia.ai, koji je kandidatima nepristrano davao bodove. Broj žena koji uđe u 10 posto najbolje ocijenjenih tako se udvostručio, izvještava Financial Review. Također, istraživanje je pokazalo da su se žene češće prijavljivale za posao kada im je rečeno da će ih rangirati chatbot, a ne čovjek.


Pročitajte više: Razgovor za posao vođen umjetnom inteligencijom. Kako zadiviti algoritam?


Umjetna inteligencija pri zapošljavanju

Voditelj istraživanja i profesor sa Sveučilišta Monash Andreas Leibbrandt rekao je da rezultati upućuju na to da korištenje umjetne inteligencije kao početnog alata za provjeru može pomoći poslodavcima u drugim industrijama da smanje pristranost u procesu zapošljavanja. No, rekao je da je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdilo ovo otkriće. Ipak je ovo tek prva studija te vrste i bila je usmjerena samo na tehnološku industriju.

Istraživanje se temeljilo na dva eksperimenta i vjeruje se da je to prva akademska studija koja istražuje kako upotreba umjetne inteligencije pri zapošljavanju izravno utječe na potražnju i ponudu manjinskih tražitelja posla.

Istraživači sa Sveučilišta Monash i Sveučilišta u Göteborgu za prvi su eksperiment objavili oglas za posao web dizajnera i pozvali više od 700 zainteresiranih da ispune prijavu. Nekim je podnositeljima zahtjeva rečeno da će njihovu prijavu ocijeniti umjetna inteligencija, a drugima je rečeno da će ih ocijeniti ljudi. Istraživači su zatim izmjerili stope ispunjavanja zahtjeva kako bi utvrdili hoće li obavještavanje podnositelja zahtjeva da će ih pregledati računalo privući ili odvratiti žene od ispunjavanja zahtjeva.


Pročitajte više: Tko je Mira Murati, žena u koju su uprte oči cijele IT industrije


AI kao najinkluzivnija metoda zapošljavanja

Drugi eksperiment bio je usredotočen na ponašanje ljudi koji zapošljavaju ljude. Istraživači su angažirali više od 500 tehničkih stručnjaka da djeluju kao regruti za ulogu web programera. Zatim su nasumično odredili “imaju li ti profesionalni procjenitelji pristup rezultatima ocjenjivanja kandidata koje daje softver AI, kao i mogu li zaključiti da kandidati spol iz njihovih imena”.

Tako se pokazalo da je, kako je rekla Barb Hyman, osnivačica i izvršna direktorica Sapia.ai, korištenje AI pri zapošljavanju “najinkluzivnija metoda zapošljavanja”.

Hyman je upozorila da su u 2022. žene su činile samo 27 posto radne snage u STEM-u, a da je ovo istraživanje pokazalo da je AI sustav sposoban poremetiti pristranosti i ukloniti mnoge prepreke s kojima se žene suočavaju pri ulasku u svijet techa.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -