Kako su Osijek i Split ove godine uspjeli upisati svu djecu u vrtiće

Rujan je počeo i donio sa sobom početak nove pedagoške godine, nekima slatke muke drugima samo muke – jer mjesta u vrtićima nema. Najviše je neupisane djece u Zagrebu, čak 1200. No do kraja godine, taj bi se broj trebao smanjiti, piše HRT. No dok u metropoli roditelji čupaju kosu, u Splitu i Osijeku mogu mirno odahnuti.

Mjesto u vrtiću u Splitu je osigurano za svu djecu iznad 3 godine, koja imaju uvjete, a Osijek je upisao rekordan broj djece tako što je osigurao upis u vrtiće svoj djeci s oba zaposlena roditelja. Kako je to Splitu i Osijeku pošlo za rukom provjerili smo s Anom Đeldum, višom savjetnicom gradonačelnika Splita i s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem.

Split: ‘Nadmašili smo nove zakonske kriterije’

Mjesto u vrtiću u Splitu je osigurano za svu djecu iznad 3 godine, koja imaju uvjete. To je do sada najveći opseg, obzirom na nove zakonske kriterije koje su sve ispunili, pa i nadmašili, kaže Ana Đeldum, viša savjetnica gradonačelnika i specijalistica za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu.

Naime, od ove pedagoške godine došlo je do zakonskih promjena. Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju usuglasio se s direktivom Europske unije po kojoj prioritet imaju djeca od četiri i više godina. Split ne samo da je upisao djecu od četiri i više godina, nego i one od tri, zadržavši pedagoški standard.

“Broj djece u skupinama u gradskim ustanovama nije povećan u odnosu na prethodne godine”, napominje Đeldum.

Što se jasličkih programa tiče, u odnosu na prošlu godinu kada su u isto vrijeme imali otvoren upisni status za 200-ak djece, u ovom trenutku on je otvoren za nešto manje od 40 djece koja imaju uvjete, prebivalište i oba zaposlena roditelja. 

“Govorimo o otvorenom procesu jer će se još tijekom rujna usklađivati dodatni raspoloživi kapaciteti privatnih i gradskih ustanova”, napominje Đeldum. Dodaje da će roditeljima iz ove kategorije, koji ne mogu čekati moguće otvaranje mjesta u jaslicama, Grad omogućiti korištenje mjere pomoći. Tu mjeru će i dodatno financijski osnažiti u odnosu na prošlu godinu.


Pročitajte više: Jesu li grupe za ljetni vrtić male zato što za njima


Upisi u vrtić: U Splitu i privatni vrtići koštaju kao gradski

 “Upisi u vrtić i upisni proces je uvijek izazov, ali smo uspjeli upisati svu djecu u vrtiće dobrom koordinacijom svih predškolskih ustanova i službi, kao i reorganizacijom postojećih skupina”, napominje.

Split je ove godine unaprijedio suradnju s privatnim vrtićima te su osigurali sredstva u Proračunu, kako bi svi roditelji plaćali cijenu vrtića istu onoj u gradskim vrtićima. Ove su godine za predškolski odgoj u proračunu grada Splita izdvojili iznos od 26.545.603 eura, a taj iznos predstavlja povećanje od 4.131.498 eura u odnosu na prethodnu godinu.

Od početka ove pedagoške godine u gradskim i privatnim vrtićima otvorili su 11 novih vrtićkih i jasličkih skupina. Također, osigurali su troje odgojitelja u skupinama u kojima su upisana djeca s teškoćama. U Splitu se još očekuje izgradnja novih vrtića DV Kila i DV Pujanke, kao i uređenje i otvaranje novog vrtića na Mertojaku. Najavljuju i proširenje kapaciteta u Žrnovnici, čime će osigurati značajan broj dodatnih mjesta i, vjeruju, “u što skorije vrijeme zadovoljiti sve potrebe djece i roditelja”.


Pročitajte više: Niste uspjeli upisati dijete u vrtić? Ove opcije imate


Osijek: Upisali smo rekordan broj djece u vrtiće

Osječki dječji vrtići ove pedagoške godine upisat će 3321 dijete u 164 skupine. Od toga je 1004 novoupisanih vrtićaraca, što je najveći broj do sada. Zahvaljujući reorganizaciji, renovaciji i prenamijeni postojećih vrtićkih prostora, vrtiće su upisala sva djeca s oba zaposlena roditelja, kao i ona djeca koja su na to imala zakonsko pravo.

Grad Osijek za vrtiće sada izdvaja 8,7 milijuna eura. Usporedbe radi, 2021. godine izdvajalo se 5,5 milijuna. Gradonačelnik Ivan Radić ističe da je 2021., kad je preuzeo mjesto gradonačelnika, vrtić upisalo 530 novoupisane djece, a sada ih je duplo više.

“To je kao da smo izgradili pet vrtića”, objašnjava gradonačelnik.

Dodaje da su jako zadovoljni, ali tu nije kraj. Dobili su sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za izgradnju tri i proširenje dva vrtića ukupne vrijednosti preko šest milijuna eura, od čega su više od četiri milijuna bespovratna sredstva.

“Grad Osijek u proteklih 30 godina izgradio je samo dva vrtića i kad sam postao gradonačelnik dočekao nas je velik problem, velika lista čekanja i nezadovoljni roditelji”, napominje osječki gradonačelnik.

Više djece u vrtićima – manje odgajatelja na burzi rada

Osim što je upisan rekordan broj djece čime je i roditeljima skinuta ‘jedna briga manje’, otvaranje vrtića nije dobrodošlo samo djeci i roditeljima već i – potencijalnim zaposlenicima.

“Od 2021. do današnjeg dana zaposlili smo 80 odgojiteljica na neodređeno vrijeme”, ističe gradonačelnik. Od toga je ove godine samo u ljetnom razdoblju zaposleno njih 42.

“Njih 14 je ove godine završilo fakultet, tako da su odmah s fakulteta dobile i radno mjesto u našim vrtićima“, pohvalio se Radić.


Pročitajte više: Šestosatno radno vrijeme mom je sinu olakšalo prilagodbu na vrtić!


Hrvatska ima plan do 2028. svu djecu upisati u vrtiće

Cilj Vlade je do 2027./28. smjestiti u vrtiće svu djecu koja trebaju ići vrtić, osobito jer se nakon prelaska u cjelodnevnu školu uvodi obveza pohađanja predškolskog odgojno-obrazovnog programa.

Podsjećamo, Hrvatska trenutno ima 889 vrtića, a od ove godine zakon propisuje pravo svakog djeteta rane i predškolske dobi na upis u dječji vrtić ili školsku ustanovu u kojoj se izvodi rani ili predškolski odgoj i obrazovanje. Za dijete koje je obvezno pohađati predškolu jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave dužna je osigurati mjesto u dječjem vrtiću ili osnovnoj školi koja provodi program obvezne predškole.

Foto: Grad Osijek / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -