Platforma Sallie Krawcheck fokusirana na žene upravlja imovinom vrijednom milijardu dolara, iako su kritičari predviđali propast!

Sallie Krawcheck postigla je velik uspjeh na Wall Streetu i dokazala da je jedna od najmoćnijih žena na svijetu. Suosnivačica Ellevesta, digitalne platforme za investicije žena postigla je veliki uspjeh jer je Ellevest ostvario vrijednost od jedne milijarde dolara u imovini kojom upravlja. Velik je to uspjeh za tvrtku kojoj se nakon osnivanja predviđala propast, piše Forbes.

Sallie Krawcheck nije zaboravila što su skeptičari govorili kada je 2014. osnovala Ellevest, digitalnu platformu za investicije žena. Kritičari su većinom smatrali da je na prijašnjim primjerima pokazano da takve investicije uvijek propadnu, a neki su smatrali da otvaranje platforme specifično za žene nema smisla. Da nisu imali pravo, pokazala je sretna vijest koju je Sallie Krawcheck objavila Forbesu: Ellevest je ostvario vrijednost od jedne milijarde dolara u imovini kojom upravlja.

“Bio je to složen proces, kako se moglo i očekivati. Trebala je cijela vječnost da ostvarimo prvih 10 milijuna, a za idućih deset trebalo je malo manje, i tako dalje”, otkrila je Sallie Krawcheck.


Pročitajte više: Sallie Krawcheck priznaje kako je teže biti poduzetnica nego upravljati Merrill Lynchom


Put do uspjeha

Velik uspjeh na Wall Streetu došao je prirodnim putem. Nije bila riječ samo o tržišnom porastu vrijednosti investicija klijentica, već su same klijentice odlučile uložiti više u svoje račune na Ellevestu.

“Osobito sam ponosna na ovaj uspjeh jer se dogodio u vrijeme pandemije. U vrijeme kada biste očekivali da će žene biti još više sputavane, imali smo pozitivan priljev svakog tjedna ove godine”, otkrila je za Forbes. Riječ je o osobito velikom uspjehu s obzirom na stanje ostatka Wall Streeta, koji je u godini pandemije zabilježio velike gubitke.

Put do Ellevestovog uspjeha bio je dug. Sallie Krawcheck karijeru na Wall Streetu započela je u kompaniji Sanford C. Bernstein & Co gdje je radila kao analitičarka i napredovala do pozicije izvršne direktorice. Zatim je prešla u Citigroup gdje je radila kao izvršna direktorica tada nove podružnice Smith Barney. Radila je za Bank of America kao direktorica odjela Merrill Lynch. Preuzela je organizaciju 85 Broads 2013. godine i preimenovala ju u Ellevate Network.

Ellevestove ulagačice

Ellevest danas ima 123 tisuće klijentica čiji je račun u prosjeku veličine osam tisuća dolara. Ellevestova prosječna klijentica je u tridesetima, ali Sallie Krawcheck ističe da su njihove ulagačice u dobi od 18 do 106 godina. I dok većina ulagačica ima prosječna primanja, ističe se troznamenkasti broj ulagačica čiji računi drže milijun dolara ili više. Iako to nije bila originalna namjera Ellevesta, Sallie Krawcheck ističe da su događaji poput #MeToo pokreta i pandemije promijenili njezin poslovni plan. Ellevest se počeo fokusirati na klijentice s višim primanjima.

“Dosta mi je podržavanja kompanija koje ne podržavaju mene. Ne želim da mojim novcem upravlja niti jedna tvrtka u kojoj ne bih dopustila svojoj kćeri da se zaposli”, rekla je jedna bogata investitorica Sallie Krawcheck i dala joj inspiraciju da promijeni svoj način poslovanja.


Pročitajte više: Sallie Krawcheck: “3 stvari koje sam naučila kad sam izgubila posao!”


Promjene u poslovanju

Nije to bila jedina promjena koja se dogodila u Ellevestu. Danas on nudi usluge štednog računa i posebne debitne kartice te usluge različitih stručnjaka za štednju i financijsko planiranje. Oni ulagačice podučavaju kako najbolje raspolagati vlastitim novcem. Također, dostupni su stručnjaci koje žene mogu podučiti kako zaraditi više novca.

“Kad god upitate žene što žele od financijskih kompanija, uvijek kažu da žele zaraditi više novca na radnom mjestu. A čitava financijska industrija ih zatim ignorira”, zaključila je Sallie Krawcheck.

Ellevest je također izmijenio princip naplaćivanja naknade za vođenje računa. Dosadašnjih 0.5% zamijenjeno je fiksnim iznosom kojeg biraju same ulagačice. Mogu platiti 1,5 ili 9 dolara mjesečno, ovisno o pogodnostima koje žele. Postoje i popusti za godišnju pretplatu.


Pročitajte više: U novoj knjizi “Own it: The Power of Women at Work” Sallie Krawcheck potiče žene da podignu karijeru na novu razinu


Filozofija poslovanja fokusirana na žene

Ellevest nije ženska kompanija samo kada su klijentice u pitanju. Žene ukupno čine 75% zaposlenika Ellevesta, a dvije trećine inženjerskog tima također čine žene. Upravo je to jedan od razloga za Ellevestov uspjeh na Wall Streetu jer se dominacija žena odražava i u Ellevestovom investicijskom algoritmu. On uzima u obzir da žene žive duže od muškaraca i ranije od njih ostvare najvišu moguću plaću. Sallie Krawcheck je poslovnu filozofiju Ellevesta usporedila s Bumbleom, koji je osnovan oko problema s kojima se žene susreću pri upoznavanju partnera, te s Goopom, koji se fokusira na ženske zdravstvene probleme.

Velik uspjeh Ellevesta učinio je Sallie Krawcheck jednom od najpoznatijih žena Wall Streeta. Danas ima 32 tisuće pratitelja na Twitteru i više od 900 tisuća pratitelja na LinkedInu. Redovito piše kolumne za Reuters i The Huffington Post, a napisala je i knjigu u kojoj potiče žene na uspon u karijeri. Knjiga “Own it: The Power of Women at Work” osnažuje žene osobito u tradicionalno muškim industrijama poput financija i tehnologije, nudeći savjete za napredovanje i potičući ih da se izbore za sebe.

Foto: Unsplash/lo lo, Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -