Uzajamno mentorstvo – dobra ideja ili glumljena produktivnost?

Na poslu su važni ljudi. Bilo da je riječ o vašim voditeljima, članovima vašeg tima ili vašim kolegama. Štoviše, kolege na istoj hijerarhijskoj razini važniji su nego što se na prvi pogled čini. Svi ih znamo kao osobe s kojima dijelimo radne zadatke, no što to zapravo znači? Znači dijeliti odgovornost. Ako vaš kolega zakaže, vrlo vjerojatno ćete zakazati i vi, i to ne svojom krivicom. Vrijedi to i obrnuto – vaše greške odrazit će se na vaše kolege.

Uz mentora uspjeh je gotovo siguran

Istraživanja su pokazala da ako vokaliziramo svoje ciljeve naši izgledi da ih ostvarimo rastu za 65%, a ako ih izreknemo osobi s kojom smo dogovorili uzajamno mentorstvo na poslu, taj se postotak penje na 95, piše career contessa.

Nešto je to što redovito primjenjujemo u svojoj svakodnevici, a da smo toga jedva svjesni. Svojim ćemo prijateljima rado objaviti da krećemo u teretanu i zaista ćemo to napraviti. Možda nam se netko od njih i pridruži, pa ćemo ići i da njih ne iznevjerimo.

Upravo takav oblik uzajamnog mentorstva može poboljšati vašu poslovnu produktivnost, bez obzira na to pokušavate li doći do novog cilja ili se riješiti loše navike. Odličan je to način da poboljšate vlastite, ali i rezultate vašeg tima.

Prednost ovakve suradnje je to što nema hijerarhijske zadrške, već je taj odnos ležeran i prijateljski. Ako ne ispunite neki cilj, nema straha od nadređenih. Ciljeve ste postavili međusobno, između vas dvoje.


Pročitajte više: Zašto je mentorstvo idealna metoda za osobni profesionalni rast i razvoj?


Kako odabrati odgovarajuću osobu za uzajamo mentorstvo?

Za početak, ističe career contessa, to mora biti osoba od povjerenja, netko s kime se dobro slažete i imate nešto zajedničko. Konkretnije, trebate imati slične ciljeve i biti međusobno iskreni. Ne možete se popraviti bez da jedno drugome udijelite kritiku. Izbjegavajte neugodne i negativne osobe. Oni vam neće pomoći u razvoju.

Vaš partner mora biti snažan gdje ste vi slabi. Ako je vaša slabost organizacija vremena, tražite osobu koja je u tome dobra. Isto tako, vi toj osobi morate ponuditi svoju snagu gdje je ona slaba.

Konačno, tražite osobu koja se pokazala motiviranom i za koju vjerujete da neće odustati od vaše suradnje, već će je provesti do kraja.

No, vaš napredak nije isključivo odgovornost vašeg partnera. Puno toga je i na vama, a nije riječ samo o poslu koji radite. Trebate biti iskreni prema samome sebi, pronaći svoje slabosti i otvoreno govoriti o njima. Neugodno je, ali jedino tako ćete znati na čemu trebate poraditi, a zatim i kako na tome poraditi.

Puno kasnite? Prebacujete odgovornost na druge? Radite površno? Primijetili ste da lošije radite kad je uz vas uključen mobitel?

Zajednički napravite popis svojih snaga i slabosti, kao i ciljeva. Na papir stavite i česte izgovore za svoje greške, te izdvojite ono što vas doista ometa. Vaš će mentor tako prepoznati vaše izgovore i upozoriti vas kad ih koristite.


Pročitajte više: Nikada ne znate kako ćete upoznati svog mentora


Budite ozbiljni i uporni – nije riječ samo o vama

Sa svojim mentorom ugovorite termine sastanka i strogo ih se pridržavajte. Sami odredite je li vam dovoljno jednom na tjedan, jednom na mjesec ili u nekom trećem intervalu.

Na tim se sastancima nemojte isključivo držati poslovnih rezultata, već provjerite i kako funkcionirate privatno. Ne zanemarujte ono ljudsko u vama. Ako vas nešto iz dogovora iscrpljuje, otvoreno to recite. Ako proživljavate stresne trenutke, obavezno to recite. Ljudi imaju svoje uspone i padove, a poslovni će život ispaštati ako se privatno događa nešto loše. Vi i vaš mentor morate biti otvoreni oko takvih stvari.

Kako je u pitanju ipak privatni dogovor uz koji vas ne veže ugovor, samim time je i manje stabilan. To je velika zamka ovog sistema. Na vama i vašem mentoru je da ga shvatite ozbiljno i efikasno provodite, umjesto da hinite napredak i uljepšavate.

Zato vas je dvoje – zato da se potičete i zato da ne iznevjerite drugu osobu. Isto kao što ne biste htjeli da netko iznevjeri vas.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -