Vrijednosti tvrtke izrazite kao glagole, a ne imenice. Tek tada će dobiti značenje

Simon Sinek na svojem je LinkedIn profilu podijelio video s ONE konferencije iz travnja ove godine u kojemu opsuje kako bi tvrtke trebale tretirati svoje klijente, ali i kako to jednostavno postići.

“Vjerujem da bi vrijednosti trebale biti napisane kao glagoli,” izjavio je Simon Sinek, britansko-američki autor i govornik. Ističe kako mnoge tvrtke imaju vrijednosti doslovce napisane na zid u obliku imenica – integritet, iskrenost i slično.


Pročitajte više: Ana-Marija Špicnagel: Definiranje ključnih vrijednosti donijelo je mnoga poboljšanja unutar moje tvrtke


Vrijednost kao radnja i kao primjer

No ističe kako to nisu vrijednosti. “Integritet” nije vrijednost – “činimo pravu stvar” je vrijednost. Izrazimo li svoje vrijednosti kao glagole, one postaju nešto što ljudi mogu učiniti, a ne samo puke riječi.

Poslovna savjetnica Sanja Varlaj pak ne misli da je nužno vrijednosti izraziti glagolima dok god je svaka vrijednost adekvato objašnjena.

“Zaposlenicima trebamo objasniti što znači taj pojam za nas kao vlasnika, menadžera, za naše kupce i našu strategriju i standarde,” pojašnjava i dodaje kako je važno kroz primjere objasniti kako se te vrijednosti izražavaju i poštuju u određenom okruženju. Tek tada će te vrijednosti biti uistinu primjenjive u stvarnom životu.


Pročitajte više: Žrtvujete li vlastite vrijednosti prilikom donošenja poslovnih odluka? Time propuštate rad s ljudima koji dijele vaša uvjerenja


Druge treba tretirati kako oni to žele

Sinek dodaje i kako je važno druge tretirati kako oni to žele. Ljudima koji žele puno pozornosti, nju treba dati, dok ljude koji ne žele pozornost treba pustiti na miru. Primjerice, mnogi prilikom predstavljanja svojih ponuda jednostavno diktiraju neki unaprijed pripremljeni tekst. Iako osoba gleda u drugom smjeru i daje do znanja da nije zainteresirana, ponuda se nastavlja. Iz toga se jasno vidi kako osoba ne želi tretirati klijenta kako klijent to želi, već samo želi dovršiti svoj tekst, odnosno transakciju.

“Poznato je zlatno pravilo etnike (Kant) koje kaže da ljude trebamo tretirati kako bi sami voljeli da nas tretiraju, no Schoppenhauer je otišao korak naprijed i rekao veliku istinu, a to je upravo to da nismo svi isti,” dodaje Varlaj. “Ono što je meni primjereno i dobro komuniciranje, nekom drugom ne leži i on treba poruku dobiti na svoj način. U tome i jest umijeće komuniciranja.”

Varlaj dodaje kako je važno uvažavati različite osobine ličnosti i ostale međuljudske razlike jer ćemo jedino tako adekvatno prenijeti sadržajnu poruku. Uostalo, to je svakomu i cilj, bilo poslovno bilo privatno.

Foto: Canva / LinkedIn Simon Sinek / LinkedIn Sanja Varlaj

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -