Webshop – novi kanal prodaje koji se ne može zanemariti

Trgovina na internetu više nije neka novost. Brojni Hrvati biraju upravo kupovinu putem interneta kao lakšu i jednostavniju soluciju kojom štede živce i vrijeme. Prema istraživanju koje je nedavno proveo Perpetuum Mobile, čak 49 posto ljudi u dobi od 23 do 35 godina kupuje na Internetu.

Iako u Hrvatskoj još uvijek zaostajemo za svjetskim trendovima, postoje ogromni potencijali za rast koje trebaju prepoznati i iskoristiti mali i srednji poduzetnici.

‘Poduzetnici se sve češće odlučuju na taj potez. Sve su svjesniji koje im mogućnosti otvara pravilno i atraktivno izrađena web trgovina, isto tako, mi developeri imamo sve naprednije alate koji nam mogu ubrzati proces same izrade, tako da se broj upita definitivno povećao unazad nekoliko godina’, ističe Marko Jezernik iz informatičke tvrtke 1klik te dodaje kako su webshopovi danas sve potrebniji ‘jer omogućavaju poduzetnicima prodaju roba i usluga 0-24. Isto tako više neće biti ni prostorno ograničeni te mogu omogućiti kupovinu klijentima i iz drugih država’.

Webshop – sljedeći korak na poduzetničkom putu

Da se otvaranje vlastite internetske trgovine ili web shopa isplati najbolje pokazuje primjer Lela Designa, studija za cvjetni dizajn iz Zagreba. Mirela Lela Mikšić, vlasnica Lela Designa, ispričala nam je kako su se na izradu webshopa odlučili jer im je trebao novi prodajni kanal.

‘Naime, nalazimo se na lokaciji u širem centru Zagreba, a naša ciljana skupina kupaca nisu slučajni prolaznici. Kako su mogućnosti za plaćeni marketing ograničene pa nam je trebao novi „izlog“. Istovremeno, trebao nam je novi oblik komunikacije i marketinga. Unatoč zahvalnom proizvodu, imali smo osjećaj da se ne prezentiramo na pravi način’, ispričala nam je te dodala kako im je danas nemoguće zamisliti rad bez webshopa.

webshop-Mirela-Lela-Miksic
Mirela Lela Mikšić

Ovisno o željama i potrebama budućeg vlasnika webshopa, ovisi i duljina izrade i cijena webshopa. Tako njegova izrada može trajati i nekoliko mjeseci, a ovisno o njegovoj kompleksnosti i broju artikala koji će se u njemu naći, ovisi konačna cijena. Iako je za samu izradu webshopa trebalo oko 6 mjeseci, Mirela Mikšić ističe kako su pravu formulu za rad webshopa otkrivali postupno tijekom dvije godine.

‘Htjeli smo da Lela Design webshop bude informativan i funkcionalan, a kupnja sigurna i jednostavna. Istovremeno, bilo nam je važno da se kroz webshop nekako vidi da smo to mi, pa smo se jako trudili i oko fotografija i tekstova. Danas ne možemo zamisliti posao bez webshopa. Promjenu smo primijetili postupno. Iako kroz webshop nudimo samo dio našeg asortimana (cvijeće, bukete i cvjetne dekoracije), pokazalo se da imamo povećani broj upita i za ostale proizvode i usluge Lela Design studija (organizacija privatnih i manjih poslovnih proslava). To nas je jako iznenadilo. Ipak direktne rezultate webshopa tek očekujemo’, pojašnjava vlasnica Lela Designa te dodaje kako su izradu webshopa financirali vlastitim sredstvima i uz pomoć EBRD-ovog programa EBRD BAS WIB.

Webshop dovodi klijente iz inozemstva

Upravo je izrada webshopa ono što mnoge plaši. Naime, iako je na internetu dostupan cijeli niz servisa pomoću kojih je moguće sam napraviti webshop, poduzetnici se najčešće odlučuju za profesionalnu pomoć. Marko Jezernik iz 1klika pojašnjava zašto je bitno prepustiti izradu webshopa stručnjacima.

‘Izrada web shopa je vrlo zahtjevna, jer će se samo dio vremena potrošiti na sam dizajn. Veliki dio vremena potrošit će se na mogućnosti da web shop prati stanje robe tj. da je povezan s programskim rješenjima koje klijent koristi za poslovanje, isto tako trebat će omogućiti tražene načine plaćanja u trgovini (PayPal, kreditne kartice), itd… Također, ako će se raditi o velikom broju artikala, potrebno je sve pravilno kategorizirati i olakšati kupcima pristup do robe koja im je zanimljiva’, ističe Jezernik i dodaje kako je suradnja s poduzetnicima obavezna jer oni najbolje poznaju svoj proizvod i svoje klijente.

U slučaju Lela Designa, webshop je privukao nove klijente koje inače nikad ne bi dobili.
‘Iznenadili su nas korisnici iz inozemstva. Dostavu cvijeća radimo samo za područje grada Zagreba, ali narudžbe primamo iz cijelog svijeta. Klijenti su zadovoljni. Sviđa im se i estetika i funkcionalnost web-shopa. Neki kažu da je to najljepši webshop koji su ikad vidjeli, neki kažu da ne mogu vjerovati da su proizvodi još i bolji nego što smo opisali’, s ponosom ističe Mirela Mikšić. Dodaje kako je webshop samo jedan od kanala prodaje, ali osim proizvoda iz webshopa pomoću njega prodaju i svoje druge usluge. No, to što imaju webshop ne znači da ne moraju raditi ništa.

online trgovina

Webshop je poput ‘prave’ trgovine

‘Webshop je vrlo specifičan način prodaje. Pojednostavljuje proces narudžbe, ali zahtijeva jako puno pripreme i brige oko održavanja. Za izradu i vođenje webshopa trebaju sati i sati rada. Ako se ne bojite dodatnog posla – samo hrabro naprijed’, poručuje Mirela Mikšić.

S takvim stavom slaže se i Marko Jezernik.
‘Glavni posao poduzetnike očekuje tek nakon što pokrenu trgovinu. Moraju biti svjesni da online trgovine funkcioniraju isto kao i one „prave“. Moraju imati svoje zaposlene, koji će raditi na promocijama novih proizvoda, odgovarati na upite, brinuti se oko stanja robe i slanja narudžbi. Povrh svega tu je još i onaj „web“ dio priče, pa ih očekuje i SEO, marketing na društvenim mrežama i najvjerojatnije pisanje bloga, kako bi se došlo do što većeg broja posjetitelja’,

Ako ste još uvijek u nedoumici trebate li otvoriti svoj webshop ili ne, razmislite što želite postići otvaranjem webshopa i koliko ste spremni vremena, novca i truda uložiti u njegovo funkcioniranje. Također, ako niste sigurni, razgovarajte s nekim tko se bavi izradom webshopa ili poduzetnikom koji se okušao u otvaranju svog webshopa. Oni vam mogu ukazati na sve prednosti i mane takvog poteza. I na kraju, budite strpljivi jer rezultati, kao što smo vidjeli na primjeru Lela Designa neće doći preko noći.

Foto: Lela Design, arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. U Amsterdamu sam otkrila ovaj jedinstwen atelier ‘LELA DESIGN’! Super professional website, service… sve … od pocketka do kraja = vrhunska umjetnost ! Compliment & Respect !!
    Prekrasne ruze ‘in luxury box’ iznenadile su nama dragu osobu u Zagrebu … koja je izmedju ostalog …sa suzama u ocima dodala …”u cijelom svom zivotu , nisam nikada ovako nesto dobila na pokon, bez rijeci sam, bez daha sam?????.
    U Zagrebu imate sve razloge da se ponosite sa ‘LELA DESIGN. Nazalost, u Amsterdamu jos ne postoji takav atelier … Nadamo se wel u skoroj buducnosti.
    Fam. Cuca Hensen

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...