Zabrana svadbi se negativno odrazila na brojne sektore!

Restrikcije koje je država uvela zbog korona krize utječu na cjelokupno gospodarstvo. Osim brojnih zabrana u području turizma, ona važna je i zabrana svadbi. Uz to što je navedena restrikcija poremetila planove mladencima, poremetila je i poduzetnicima. Dvije članice su nam otkrile kako se to odrazilo na njihovo poslovanje.

Propadanjem malog poduzetništva propadamo svi

Fotografkinja Martina Cvek morala se nositi s brojnim otkazivanjima ove godine, a iako na vjenčanja ne odlazi veliki postotak njezinog poslovanja, ipak je osjetila značajne gubitke.

“Prošle godine sam snimila 30 vjenčanja tj. svadbenih svečanosti što je ustvari velika
razlika financijski i brojčano. Neću govoriti o cijenama jer nema smisla budući da svaki studio ili fotograf imaju svoj princip rada, svoje ponude i svoje cijene. Prebačeno je na iduću godinu 10 proslava svadbenih svečanosti u mom studiju za koje smo potpisali ugovore, to je velik broj s obzirom na to da imam mali studio, ali mom timu je to također neki budžet na koji su računali ovu godinu.”

Uz vjenčanja eventi su posebna priča, a u ožujku, travnju, svibnju i lipnju je preko 20 evenata otkazano, jednostavno 70% posla je ‘otpalo’.

“Što se tiče povratka na staro, više ne znam niti je li to uopće moguće u skoroj budućnosti. Poslovanje je koma, ljudi nemaju novaca, država traži svoje, pola tvrtki se zatvorilo jer ne mogu pratiti niti plaćati poreze niti davanja državi.”

Kad su u pitanju epidemiološke mjere, smatra da institucije rade najbolje što mogu, a kako je majka astmatičara, pridržava ih se. “Puno je lažnih informacija, ali vjerujem da ima i istine, da je dobro – nije. Poduzetnici su na koljenima i ponovno će se dogoditi situacija da će porast rad na crno, ne samo u zanimanjima koja su povezana uz svadbe, već sva. Samo ne znam od kuda će se isplaćivati mirovine, dječji doplatci te plaće u državnim i javnim sektorima… Propadanjem malog poduzetništva propadamo svi.”

Zbog zabrana svadbi maksimalno smo se prilagodili klijentima

Poduzetnica Helena Kolega ima podijeli poslovanja po projektima, a jedan od njih je HIA (Hobby I adore) Weddings posvećen samo vjenčanjima. Što znači da je 100% zabrana svadbi imala ogromne negativne posljedice.

“Na žalost procjena je da što se tiče vjenčanja još minimalno godinu dana neće biti moguće normalno poslovati, stoga smo fokus prebacile na druge projekte. Što se tiče samih vjenčanja maksimalno smo se prilagodili klijentima.

Između ostalog nudimo:

  • neograničen vijek trajanja uplaćene akontacije, uz mogućnost korištenja akontacije za druge naše proizvode ili prebacivanje akontacije na drugu stranku
  • besplatnu izradu digitalnih pozivnica s novim datumom
  • besplatnu izradu preljepnica ukoliko je došlo do promjene datuma
  • mogućnost smanjivanja originalno naručenih količina bez naknade
  • maksimalno smo skratili vrijeme obaveznih rezervacija s 2-3 mjeseca na svega 3-4 tjedna
  • nudimo mogućnost ponovnog tiska pozivnica s novim datumima po 50% cijene
  • sve ostalo (na upit) što bi moglo klijentima olakšati ovo neizvjesno vrijeme.”

Dok traje ova situacija, osobito što se tiče medija, nema puno toga što se može napraviti da se situacija popravi. “Naravno, dok ne završi pandemija barem dok u Hrvatskoj ne bude bolja situacija.

Samo održavanje svadbe ne ovisi čak samo niti o stožeru, niti o mladencima, već i o gostima, koji masovno odbijaju odlazak na vjenčanja zbog straha ili zbog raznih drugih razloga, pa su nekad mladenci prisiljeni otkazati vjenčanje iako to originalno nisu planirali.”

Helena nije sigurna kad će se i koliko situacija promijeniti. Prije drugog vala mjera, bilo je nekoliko mjeseci gdje mjere praktički nisu postojale, ali niti u tom periodu se ne može reći da se situacija značajnije popravila.

“Razlog tome je da se vjenčanja planiraju po godinu pa i dvije unaprijed, stoga kratkoročno ukidanje mjera teško da može utjecati na rezervacije, a svaka nova restrikcija itekako utječe na trenutno poslovanje jer automatski dolazi do otkazivanja rezervacija.

Ne radi se samo o sadašnjem vremenu. Ovaj posao nije kao trgovina ili ugostiteljstvo pa da imate rezultate na dnevnoj razini. Na primjer, do 01. ožujka 2020. mi smo imale rezervacije za gotovo 200 vjenčanja u 2020. godini, međutim, svi znamo što se nakon toga dogodilo, i mi na kraju nismo odradili niti 10% tih rezervacija. Neke su prebačene za 2021., neke su smanjene a neke u potpunosti otkazane. S druge strane, trend rezervacija za 2021. je osjetno smanjen u odnosu na broj rezervacija prethodne godine u ovo vrijeme, stoga nas očekuje na žalost i puno duže razdoblje izlaska iz krize nego neke druge djelatnosti.”

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -