Začinsko bilje koje ovog proljeća možete posaditi na balkonu

To što živite u malom stanu i nemate svoje ‘zemlje’ ne mora značiti da ste osuđeni na namirnice iz marketa i s tržnice. Vaš balkon može biti idealno mjesto za zasaditi začinsko bilje. Osim što će tegle zelenog bilje prekrasno izgledati i stvoriti pravu oazu na vašem balkonu, od ovog ćete ‘hobija’ imati korist. U svojoj ćete kuhinji upotrebljavati začine koje ste sami uzgojili.

Evo koje bilje i kako zasaditi ovog proljeća. Ako niste sigurni što biste uzgajali, najbolje je da se zapitate: pa što zapravo koristim u svojoj kuhinji? Krenite od toga, a možda vam se zatim vidici prošire! Bosiljak, majčina dušica, origano, timijan, kadulja, menta, metvica… To su samo neki od začina koje možete i sami uzgojiti.

Začinsko bilje treba mnogo sunca

Prije nego krenete u svoju vrtlarsku avanturu, imajte na umu da je preduvjet za uzgoj začinskog bilja na balkonu dovoljna količina sunčeve svjetlosti. Odnosno, balkon mora biti okupan suncem minimalno 4 do 6 sati dnevno. O suncu su ovisni peršin, bosiljak, ružmarin, korijander, kopar, kadulja, origano, mažuran, majčina dušica, timijan i estragon, napominje Vrtlarica. Stoga bi terasa, prozor ili balkon na kojem planirate uzgoj ovog bilja trebao bi biti okrenut prema jugu ili jugozapadu.

Začini koje je moguće uzgojiti na balkonu, terasi ili prozoru okrenutom prema istoku, zapadu ili sjeverozapadu su vlasac, matičnjak ili melisa, metvica, angelika i ruta.

Ako želite uzgojiti začinsko bilje ‘iz nule’, već ste zakasnili. Sjeme je trebalo zasijati još u zimskim mjesecima i držati na osunčanom prozoru. No, sada je idealno vrijeme da potražite presadnice, piše Homeogarden.


Pročitajte više: Koje biljke pomažu u održavanju imuniteta?


Kako zasaditi začinsko bilje?

U balkonski sandučić dužine 60 centimetara posadite najviše tri do četiri vrste začina ostavljajući razmak između biljaka minimalno 10 do 15 centimetara. Možete kombinirati začine višeg rasta, na primjer korijander ili kopar s bosiljkom te timijan s origanom ili mažuranom s time da više biljke posadite u sredinu, bosiljak ili timijan na jednu stranu sandučića, a origano ili mažuran na drugu, savjetuje Homeogarden. Također, puzajuće forme s vremena na vrijeme malo ukrotite kako ne bi zavladale sandučićem.

Ovako raspoređenim biljem možete zasjeniti vrste koje ne vole prejako popodnevno sunce, primjerice bosiljak uvijek sadite pokraj višeg bilja.

začinsko bilje

Robusnije i agresivne vrste začinskog bilja posadite u zasebne posude kako ne bi zavladale ostalim biljem. To su matičnjak, kadulja, lavanda, menta i limunska trava.

Ako želite uzgajati svaku začinsku biljku pojedinačno, onda je dobro odabrati teglu čiji promjer iznosi najmanje 10 centimetara jer će se začinsko bilje brzo širiti pa će tegla u konačnici postati pretijesna. 


Pročitajte više: Kaktus – 5 razloga zašto ga trebate u svom domu


Ružmarin

Ružmarin je nešto drugačiji od ostalih začina jer mu je potrebno duže vremena da proklija. Za sadnju je poželjno imati svježe sjeme i sijati ga u travnju. Za vrijeme hladnijih dana sklonite ružmarin s balkona.

Origano

Origano je biljka koja nema velike zahtjeve kada se radi o zalijevanju. Kod uzgoja origana treba paziti da tlo nije previše vlažno.

Majčina dušica

I majčina dušica je vrlo zahvalna vrsta začinskog bilja. Također za uzgoj nije potrebno puno vode. Štoviše, u uvjetima povećane vlage ona može oboljeti pa ju je potrebno uzgajati u teglicama koje imaju veće rupe na dnu te na poziciji s dosta sunca jer preferira sušu.

Bosiljak

Bosiljak voli jaku svjetlost i toplinu, a ako se tijekom toplijeg vremena drži na balkonu ili terasi, u kasnu jesen treba ga premjestiti u zatvoreni prostor. Potrebno ga je često zalijevati, ali ne treba pretjerivati jer on ne podnosi dobro puno vode.


Pročitajte više: Jednostavno ih je održavati – sobne biljke koje su ukras svakom domu


Lovor

Lovor, kao i majčina dušica, ne voli previše vlažno tlo pa je najbolje da ju posadite u posudu s dobrim drenažnim sustavom. Posuda bi na dnu trebala imati nešto veće rupice od prosječnih da bi voda mogla brže otjecati. Potrebno je paziti da se na stabljikama i lišću biljke ne pojave insekti, a od toga se možete osigurati premazivanjem listova uljem nima.

Drenaža zemlje – korak koji štiti začinsko bilje

Drenaža je važan korak. Ona se radi da ne bi došlo do truljenja i propadanja biljaka. Drenažu je moguće napraviti od kamenčića, običnog šljunka te glinopora koji se može kupiti u gotovo svim vrtnim centrima. Drenažni materijal stavlja se na dno tegle, ispod zemlje u sloju debelom nekoliko centimetara. Tako ste sigurni da se voda neće zadržavati oko korijena.

I zapamtite – začinsko bilje je zahvalno za sadnju, ono je otporno i uglavnom samoniklo. Dobro je stalno ga rezati ili trgati jer će se tako potaknuti bujniji rast i jačanje samih biljki.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -