Neravnopravnost žena kao druga strana olimpijske medalje – što se mijenja za žene u zimskim Olimpijskim igrama 2022

Olimpijske igre svake nas godine održavanja zovu natrag da pratimo i svjedočimo trenucima koji će biti zabilježeni u povijesti. Svečano otvaranje, novi rekordi i ujedinjenje kultura na jednom mjestu kroz solidarnost i prihvaćanje samo su neki od elemenata koji ovaj događaj čine velikim.

Iza kulisa spektakla, odvija se drugačija priča. Igre su svake godine obilježene skandalima i nejednakostima koje ponajviše mogu osjetiti same natjecateljice. Započele su zimske Olimpijske igre 2022. Što je ove godine drukčije za žene koje sudjeluju u Olimpijskim igrama?

U umjetničkom klizanju, dame postaju žene

Do 2022., umjetničko klizanje u ženskoj kategoriji nazivao se umjetničko klizanje za dame. Kako bi se naziv izjednačio s onim za muškarce, Međunarodni odbor olimpijskih igara preimenovao je kategoriju u primjereniji naziv umjetničko klizanje za žene.

Promjena dama u žene nastojanje je odbora da promiče ravnopravnost spolova. Naime, suptilna promjena imena je rezultat dokumenta koji regulira ravnopravnost spolova od 2018. kojeg je donio Međunarodni olimpijski odbor. Između ostalog, dokument regulira i terminologiju koja se koristi u opisu sportova za žene i muškarce.

Je li ovakva suptilna promjena dovoljna?
Mariah Bell, prvakinja u umjetničkom klizanju iz SAD-a, smatra da je ovo važna promjena. “Dame su super, ali žene su osnažene i zrele”, rekla je Mariah za NBC.


Pročitajte više: Olimpijske igre u znaku ravnopravnosti spolova: Seiko Hashimoto imenovana novom predsjednicom odbora


Među novim sportovima, četiri imaju skupnu kategoriju

U Olimpijske igre 2022 pridružuje se sedam novih sportova. Četiri od njih su sportovi u kojima se muškarci mogu natjecati u skupnoj kategoriji sa ženama. Povećanje broj kategorija će uvećati šanse za žene da dobiju zlato na Olimpijskim igrama jer će time imati više prilika za sudjelovanje.

Duga povijest ženske neravnopravnosti u Olimpijskim igrama

Iako Olimpijske igre imaju dugu povijest koja seže do antike, početkom ovog velikog sportskog događaja smatraju se prve moderne Olimpijske igre održane 1896. To su bile igre koje su žene mogle samo promatrati sa strane jer tada ženama nije bilo omogućeno sudjelovanje u Olimpijskim igrama. Žene se pridružuju modernim Olimpijskim igrama tek 1900. Pritom je njihovo sudjelovanje bilo ograničeno na pet sportova — jahanje, tenis, jedrenje, golf i kriket.

Svakim idućim Olimpijskim igrama dodaje se još kategorija u kojima mogu sudjelovati žene. Tek 2012. žene se natječu u svim sportovima koji se održavaju na Olimpijskim igrama.

Iako su Olimpijske igre napravile mjesta za žene, godine sudjelovanja obilježile su razne trzavice i seksistički komentari.Pročitajte više: Olimpijske igre u Tokiju ponovno u centru pažnje zbog seksističkih izjava!


Veći broj žena uključen u Olimpijske igre

Uz veći broj kategorija i žena koje su pomicale granice, broj žena koji se natječu također se povećavao. Rekordan broj ženskih natjecateljica zabilježila je2020., njih 49 %. Za zimske Olimpijske igre 2022, predviđa se da će 45 % natjecatelja biti žene, a 55 % natjecatelja muškarci.

Međunarodni odbor olimpijskih igara koji broji 20 žena od ukupnih 106 članova, ne dijeli takve visoke postotke, što je zabrinjavajuće jer odbor donosi važne odluke koje utječu na živote natjecateljica.

Iako se MOO zalaže za ravnopravnost i solidarnost, trebat će još mnogo godina i rada na tome da se ravnopravnost žena shvati ozbiljno i da duboko ukorijenjene nejednakosti u ovom natjecanju dovedu do značajnih promjena. Za to vrijeme, svaka pobjeda koja omogućava ženama da se ih se shvati kao ozbiljne natjecateljice zlata vrijedi.

Foto: Unsplash/Matt Lee

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

poslovanje u estoniji

U RH ćete izgubiti 200, a u Estoniji 50 sati na...

Početkom ožujka za članice Women in Adria i članove Udruge glas poduzetnika održale smo webinar naziva Estonsko...
- Advertisment -