Aristotel, Kant, Platon… a gdje su žene u filozofiji?

Sokrat, Platon, Aristotel, Kant, Nietzsche, Sartre… mogli bismo do sutra pobrojavati imena slavnih filozofa čiji je pogled na svijet zaista i mijenjao svijet. Ali – gdje su tu filozofice? Koliko biste žena iz filozofije znali ‘isipati kao iz rukava’, ovako lako kao velika muška imena s početka teksta. I Google će – pa i ChatGPT – zapeti. Ako ih upitate da nabroje slavne filozofe, s popisa žene poispadaju. Nema Mary Wollstonecraft, Sandre Harding ili pak Hannah Arendt. A – gdje su žene u filozofiji danas?

Na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti ranije ovog tjedna održan je dvodnevni stručni skup “Žene u filozofiji: raznolikosti, perspektiva i doprinosi”. Ovaj skup bio je iznimno važan za povećanje vidljivosti ženskih doprinosa filozofiji te je pružio dragocjenu priliku za razmjenu znanja i iskustava među nastavnicima i stručnjacima.

Prisutnost žena u filozofiji, povijesna uloga i suvremene perspektive

Skup je okupio nastavnike i nastavnice filozofije iz cijele Hrvatske te istaknute predavače i predavačice iz akademske i nastavne zajednice. Sudionici su imali priliku raspravljati o različitim aspektima prisutnosti žena u filozofiji, istraživati njihovu povijesnu ulogu te razmatrati suvremene perspektive.

Skup je otvorila Laura Angelovski, mag. phil., vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje za nastavnike filozofije, logike i etike, a predavanja su obuhvatila širok spektar tema. Tako je izv. prof. dr. sc. Barbara Ćuk s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Zagreb, govorila o temi “Jesu li doista nepoznate? – Slučaj novovjekovnih filozofkinja”, a sr. sc. Nives Triva, profesorica iz gimnazije Antuna Vrančića Šibenik, predstavila je primjer dobre prakse pod nazivom “Koncepcija žene kroz povijest filozofije”.


Pročitajte više: ‘Neka vas prestane biti briga’ tajna je formula za bolji život


Poruka Hannah Arendt današnjim profesorima filozofije

Osim predavanja skup je uključio i praktične radionice poput “Jedan ili više literarnih oblika filozofije?” koju je vodila profesorica Ćuk. Također, raspravljalo se i o važnoj temi nasilja nad ženama, koju su predstavile mentorice iz gimnazije Eugena Kumičića u Opatiji Sara Meszaros i Ivana Černeha.

Drugog dana skupa, dr. sc. Luka Boršić s Instituta za filozofiju, izložio je pregled hrvatskih filozofkinja, dok je Ante Belić, mag. phil. s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti moderirao okrugli stol na temu “Što s filozofkinjama?” u kojoj su sudjelovali svi okupljeni nastavnici. Nadalje, prof. dr. sc. Daniel Miščin s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti predstavio je deset “Poruka Hannah Arendt današnjim profesorima filozofije”, dok je dr. sc. Marijana Kolednjak s istog fakulteta govorila o filozofiji Marthe Nussbaum.

Skup je završen evaluacijom i zaključcima koje je iznijela Laura Angelovski, mag. phil., vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje za nastavnike.

„Budući da su se u posljednjih tridesetak godina intenzivirala proučavanja zaboravljenih, zanemarenih ili naprosto premalo istraženih opusa filozofkinja i njihovog doprinosa općoj i domaćoj filozofskoj tradiciji, bila je ovo izvrsna prigoda da se nastavnike filozofije upozna s recentnim istraživanjima i da se razmijene mišljenja o interesima i mogućnostima uključivanja takvih sadržaja u nastavu. Vjerujem da održana predavanja i radionice nisu bili samo izvor novih znanja, već i poticaj za daljnja samostalna istraživanja i za nastavak dobre suradnje između fakulteta, instituta i srednjih škola”, rekla je izv. prof. dr. sc. Barbara Ćuk.

Ovaj stručni skup važan je za povećanje vidljivosti ženskih doprinosa filozofiji.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -