Za ove žene možda niste ni čuli, a one su u 100 najutjecajnijih na svijetu!

Od nogometašice preko vatrogaskinje pa sve do “obične” učiteljice – ovo su žene koje je BBC proglasio najutjecajnijim i najinspirativnijim ženama 2023. godine. S ovog dugog popisa izdvojili smo nekoliko žena čije priče su nas zaintrigirale i oduševile.

Ovogodišnji glavni fokus za odabir bile su klimatske promjene. U godini u kojoj su ekstremne vrućine, šumski požari, poplave i druge prirodne katastrofe dominirale naslovnicama, popis ističe žene koje su radile kako bi pomogle svojim zajednicama da se pozabave klimatskim promjenama i poduzmu mjere da bi se prilagodile njihovim utjecajima, piše BBC.

Žene s ove liste podijeljene su unutar pet kategorija – kultura i obrazovanje, zabava i sport, politika i zastupanje, znanost, zdravlje i tehnologija te klima. Širok je opseg zanimanja kojima se te snažne i inspirativne žene bave. Za većinu njih vjerojatno nikada niste ni čuli, a one rasturaju u onome čime se bave.

Smijehom do edukacije o klimatskim promjenama

U kategoriji za klimu tako se, primjerice, našla Qiyun Woo iz Singapura koja je ekologinja i kreatorica sadržaja na društvenim mrežama. Njezina online platforma, The Weird and the Wild, posvećena je tome da znanost o klimi učini pristupačnijom i manje strašnom. Suvoditeljica je ekološkog podcasta usmjerenog na jugoistočnu Aziju pod nazivom Climate Cheesecake, čiji je cilj raščlaniti složene klimatske teme na lakše i razumljivije. Također je i mladi istraživač National Geographica.

Na listi u kategoriji klime našla se i stand-up komičarka Anne Grall. Osnovala je Greenwashing Comedy Club, stand-up kolektiv koji se bavi pitanjima okoliša, kao i feminizmom, siromaštvom, invaliditetom i LGBTQ+ pravima. Anne vjeruje da je kroz šalu moguće posijati sjeme promjene u umovima ljudi, pa čak i utjecati na njihove navike. U ovoj se kategoriji mogu naći i studentice, poduzetnice, sportašice, zdravstvene radnice i mnoge druge žene različitih zanimanja.

U kategoriji kultura i edukacija našle su se brojne žene zanimljivih priča. Jedna od njih je Jetsunma Tenzin Palmo iz Indije. Iako rođena u Engleskoj, kao tinejdžerica prihvatila je budizam te s 20 godina otputovala u Indiju. Postala je jedna od prvih zapadnjakinja zaređenih za tibetansku budističku redovnicu. Kako bi promovirala status žena praktikanata, osnovala je samostan Dongyu Gatsal Ling koji je dom za više od 120 časnih sestara. Najpoznatija je po tome što je provela 12 godina živeći u udaljenoj špilji na Himalaji, od čega tri u strogom meditativnom skloništu. Godine 2008. dodijeljena joj je rijetka titula Jetsunma, što znači Časni Učitelj.


Pročitajte više: Nobelovka za mir iz zatvora – neustrašiva borba za ženska prava u Iranu


Koriste svoj glas za promjenu

Mnogima poznata Huda Kattan također se našla u kategoriji kulture i edukacije. Osnivačica je popularnog kozmetičkog brenda Huda Beauty koji danas vrijedi milijarde dolara. Njezini proizvodi prodaju se u više od 1500 trgovina diljem svijeta, a Huda Beauty najpraćeniji je kozmetički brend šminke na Instagramu s više od 50 milijuna pratitelja. U ovoj kategoriji još su se našle i pastirice, vozačice kamiona, novinarke i mnoga druga zanimanja.

Kategorija zabave i sporta donosi jednako inspirativne i zanimljive priče. Justina Miles iz SAD-a upisala se u povijest na Super Bowlu, jednom od najgledanijih sportskih događaja na svijetu. Miles je gluha, a postala je viralna nakon što je prevodila Rihannino pjevanje na znakovni jezik. Time je postala prva gluha žena koja je izvodila američki znakovni jezik na prestižnom nastupu u poluvremenu Super Bowla. Miles želi svijetu pokazati autentičnije prikaze gluhih osoba i nada se da će otvoriti svoju ordinaciju za obuku više gluhih medicinskih sestara.

Na listi se nalazi i Aitana Bonmati, španjolska nogometna reprezentativka koje je ove godine sa svojom reprezentacijom podigla pehar svjetskih prvakinja. Sa svojih 25 godina proglašena je igračicom turnira, a dodijeljena joj je i prestižna Ballon d’Or nagrada te nagrada za Uefinu igračicu godine. Ne bojeći se koristiti svoj glas na terenu i izvan njega, Bonmatí se zalaže za jednakost žena u nogometu. Kad je prihvaćala Uefinu nagradu, svoj je govor iskoristila da pruži podršku svojoj suigračici Jenni Hermoso koju je predsjednik Španjolskog nogometnog saveza poljubio u usta pred kamerama finala Svjetskog prvenstva.


Pročitajte više: 4 od 6 Nobela idu ženama! Jedna u zatvoru, druga istražuje žene na tržištu rada…


Od operne pjevačice do vatrogaskinje

U kategoriji politika i zastupanje mnoštvo je žena za koje ni ne znamo, a svojim su radom pridonijele našem boljem sutra. Sofia Kosacheva iz Rusije jedna je od njih. Učiteljica opernog pjevanja pronašla je svoj poziv u vatrogastvu. Kada je 2010. srela skupinu vatrogasaca, i sama je postala jedna od njih. Stvorila je zajednicu za obuku volontera za pomoć u gašenju šumskih požara u Rusiji. To je dovelo do razvoja više od 25 volonterskih grupa diljem zemlje. Pomogla je u gašenju nekoliko stotina požara diljem Rusije i surađivala s Greenpeaceom, sve dok ta nevladina organizacija nije službeno označena kao “nepoželjna organizacija”, a njen ruski ogranak zatvoren.

Xu Zaozao iz Kine 2018. pokušala je zamrznuti svoje jajne stanice u javnoj bolnici u Pekingu. Xu je neudata, a rečeno joj je da je postupak dostupan samo bračnim parovima. Izvela je bolnicu na sud u prvom pravnom sporu o pravima neudanih žena u Kini da zamrznu svoje jajne stanice. Ova pravna bitka, koja je započela u prosincu 2019., dospjela je na naslovnice zbog zabrinutosti oko niske stope nataliteta u zemlji. Konačna presuda još se čeka, ali Xuin slučaj su proučavali znanstvenici iz područja prava, medicine i etike. Danas je istaknuta zagovornica reproduktivnih prava i tjelesne autonomije neudatih žena.


Pročitajte više: Taylor Swift dostigla Beatlese. Prva je žena s ovim rekordom!


Slijepa snima zvukove šume

Posljednja kategorija je znanost, zdravlje i tehnologija. Svoje mjesto na listi našla je Poljakinja Izabela Dłużyk. S magnetofonom u ruci, Izabela snima izvanredne zvukove Białoweize, jedne od najstarijih i najbolje očuvanih šuma u Europi. Izabela nije samo neobična po tome što je mlada žena u profesiji kojom dominiraju muškarci, već zato što je slijepa od rođenja. Razvila je posebnu osjetljivost na pjev ptica otkako joj je obitelj dala magnetofon u dobi od 12 godina i može identificirati vrste samo pomoću zvuka.

Isabel Farias Meyer novinarka je iz Čilea koja pokrenula prvu regionalnu mrežu za ranu menopauzu u Latinskoj Americi. Služi za razmjenu informacija, borbu protiv mitova i stvaranje sigurnih prostora za osobe koje žive s tom dijagnozom. Isabel nikad nije posumnjala da su njezini neredoviti menstrualni ciklusi simptom nečega sumnjivog, ali neposredno prije nego što je navršila 18 godina dijagnosticirana joj je rana menopauza ili prerano zatajenje jajnika. Ovo stanje nastaje kada jajnici prestanu pravilno raditi i pogađa oko 1% žena mlađih od 40 godina.

Među ženama na listi našla se i bivša američka prva dama Michelle Obama, odvjetnica za ljudska prava Amal Clooney te holivudska zvijezda America Ferrera.

Foto: Canva / LinkedIn / Instagram

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -