5 savjeta kako doći do željenog posla

Pronaći posao na današnjem tržištu rada u Hrvatskoj nije nimalo lagan zadatak. Mnogo je ljudi sa završenim fakultetima koji teško pronalaze posao, a to djeluje i na samopouzdanje onih kojima nikako da se posreći. Donosimo vam 5 savjeta kako doći do željenog posla koje bi svaka osoba koja traži posao trebala znati.

Kako doći do željenog posla?

Budite proaktivni

Jeste li ikada čuli da je nekome posao pozvonio na kućna vrata? Vjerojatno ne. Na tržištu rada nedostaje radnih mjesta i danas je teže nego ikada prije doći do posla. Ako imate neko poznanstvo, prijatelja koji vas može preporučiti za rad u njegovom poduzeću, iskoristite ga. Možda zvuči kao varanje, ali za velik se dio novih poslova natječaji ni ne otvaraju, već se ide linijom preporuke. Ako nemate poznanstva koje možete iskoristiti da dođete do posla koji želite, šaljite molbe na otvorene natječaje, otvorene molbe, a ako to ne „upali“ kucajte od vrata do vrata. Dok tražite posao, iskoristite slobodno vrijeme kako bi ulagali u znanje i vještine potrebne za posao koji želite raditi.

Zapamtite da prodajete sebe

Možda zvuči grubo, ali posao i sam rad je zapravo prodaja samog sebe. Na poslu prodajete svoje vrijeme, znanja, vještine i druge razne sposobnosti u zamjenu za naknadu za svoj rad. Kada dolazite na intervju za posao ili šaljete CV, zapamtite da zapravo prodajete sami sebe. Naglasite svoja znanja, vještine, obrazovanje, radno iskustvo – makar ste ga stekli na fakultetu ili volontirajući – kako bi dokazali potencijalnom poslodavcu da ste upravo vi osoba koju kompanija treba. Iskustvo ne mora biti samo ono službeno. Kada dođete na intervju pripazite na ton glasa, jer ako pristupite s krivim nastupom i tonom glasa, poslodavac bi mogao pomisliti da ste umišljeni. Ako niste sigurni kako zvučite – stanite pred ogledalo i vježbajte predstavljanje samog sebe.

Napišite kvalitetan CV

Ako stalno šaljete molbe za posao i životopise, a poziv na razgovor nikako da dođe, mogli biste promijeniti način na koji šaljete zamolbe. Kada raspišu natječaj za posao, pouzeća dobivaju i po nekoliko molbi za posao dnevno, a velike kompanije i po nekoliko desetaka. Uza sve ostale poslove, teško je detaljno pročitati svaku zamolbu. Neka vaša zamolba bude kratka – navedite svoja znanja i vještine i načine na koje možete doprinijeti poduzeću. Danas su sve popularniji Europass životopisi, koji su odlično strukturirani pa čak ako i napišete dvije strane životopisa, poslodavac može odmah preskočiti na onaj dio koji njega zanima.

Istražite kompaniju

Jedna od najvažnijih stvari koju mnogi posloprimci zaboravljaju je istražiti kompaniju u koju idete na razgovor za posao. Ako ne istražite kompaniju, odavat ćete utisak da ni ne znate kamo ste došli na razgovor za posao. Ako znate nekoliko informacija o kompaniji, čime se bavi i slično, odmah možete reći kako bi vaša znanja i vještine mogle doprinijeti  poduzeću i zašto ste vi osoba za taj posao. Takvim nastupom pokazujete da zaista želite to radno mjesto. Bilo da se radi i malom poduzeću ili velikoj kompaniji, Google vam je nadohvat ruke, a „on sve zna“.

Nemojte poslati krivi dojam

Intervju je vaša prilika da impresionirate poslodavca. Prvo i osnovno, nemojte kasniti. Drugo, obucite se primjereno. Naravno, ne morate se za sve razgovore za posao obući u odijelo, ali budite primjereno obučeni – bez prozirne odjeće, tenisica, majica s likovima iz crtića i slično. Make -up koji nosite na razgovor za posao je također bitan – nemojte nanositi šminku kao da idete u izlazak. Treće, za vrijeme intervjua budite zainteresirani za ono što vam poslodavac govori – čak ako vam priča o stvarima koje vas ne interesiraju. Četvrto i najvažnije – budite svoji. Nemojte glumiti nekoga tko niste. Veća je šansa da će poslodavac pomisliti da ste baš vi osoba za taj posao ako i vi sami u to vjerujete.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -