5 uvjerenja kojima možete uništiti svoje snove

Svatko od nas ima snove koje želimo ostvariti. Bez obzira na to radi li se o ostvarenju sna o putovanju koje ste htjeli od kad ste bili mlađi ili o ostvarenju nekog poduzetničkog sna. Kad odlučimo koji su nam ciljevi i snovi u životu, težimo k tome da ih ostvarimo. No, ponekad sami sebi onemogućujemo ostvarenje sna s razmišljanjima kako ih ostvariti.

5 uvjerenja kojima možete uništiti svoje snove

Bel Pesce, brazilska poduzetnica i spisateljica, u svojem je govoru na TEDovoj konferenciji objasnila sudionicima kako vjeruje da postoji veliko preklapanje između naših ciljeva u životu i stvari koje se nikada ne ostvare. Zašto je to tako? Jer imamo kriva uvjerenja o načinima kako ostvariti snove te daje 5 savjeta koje ne biste trebali slijediti kako ne biste uništili svoje snove.

Vjerovati u uspjeh preko noći

Svatko je vjerojatno čuo neku priču o čovjeku koji je praktički preko noći postigao uspjeh. Mnogi vjeruju da je za uspjeh potrebna samo jedna dobra prilika i svi se snovi mogu ostvariti. No, rijetko tko se zapita koliko je truda potrebno da bi se taj uspjeh ostvario. Nitko ne postaje uspješan preko noći. Tako Pesce daje vlastiti uspjeh kao primjer uspjeha za kojeg su ljudi mislili da je ostvarila preko noći. Pesce kaže da dolazi iz skromne obitelji i da je prilikom upisa na MIT (Massachusetts Institute of Technology), dva tjedna prije, započela s procesom prijave i upisala na ovo prestižno sveučilište. No, nitko nije razmišljao o tome da iza njenog uspjeha upisa na fakultet stoji 17 godina posvećenosti obrazovanju. Možda je potrebna samo jedna dobra prilika kako bi postigli uspjeh, no taj uspjeh je rezultat svega što ste do tog trenutka radili u životu.

Vjerovati da netko drugi ima odgovore za vas

Svi imamo nekoga tko nam želi pomoći kako bismo ostvarili svoje snove – obitelj, prijatelji ili kolege na poslu. Svi nam žele pomoći i svi imaju mišljenje o tome koji je način najbolji da ostvarite svoje ciljeve, riješite probleme i kojima biste putem trebali krenuti. Svaki savjet je dobrodošao, ali odluke o svom životu ipak morate donositi sami.

Odlučiti se smiriti kada je rast garantiran

Dakle, život vam ide točno onim putem koji ste htjeli, sve ste si posložiti i uspjeh je zagarantiran i odlučili ste se malo primiriti. Upravo suprotno, kada se približavate vrhu, morate raditi više nego ikada prije. Čak i ako ste ostvarili ono što ste htjeli, tada najviše morate raditi na tome da ostanete tamo gdje jeste ili raditi na novim uspjesima.

Vjerovati da je netko drugi kriv

Ako imate proizvod ili uslugu koje želite lansirati na tržište, ali nikako da uspijete u tome i mislite da ste iscrpili sve mogućnosti, ali svejedno nijedan investitor nije uložio u vaš proizvod ili tržište nikako ne prihvaća vašu ideju, velika je vjerojatnost da je jedan dio krivnje ipak vaš. Na vama je odgovornost da ostvarite svoje snove.

Vjerovati da su jedino snovi najvažniji

Da, ostvarenje snova je važno, ali nije najvažnije. Život se ne sastoji samo od ostvarenja snova, već od putovanja prema njima. Uspjeti u svojim ciljevima je samo trenutačna sreća, ali kako biste stvarno ostvarili svoje snove, morate uživati u svakom koraku putovanja prema ostvarenju. Vjerojatno putovanje neće biti lagano, ali svaki vam pogrešni korak daje priliku da naučite na svojim greškama.

Foto: Youtube ScreenShot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -