5G mreža: Što trebate znati o njoj?

Peta generacija mobilne mreže ovdje je kako bi promijenila način na koji živimo (i radimo). Mnogi se pitaju koji su to benefiti koje im osigurava 5G mreža. I dok su tradicionalne mrežne usluge određene nekim tehnološkim ograničenjima, sa 5G mrežom ta ograničenja više nisu prepreka.

5G je nova vrsta mreže – platforma za inovacije koja ne samo da će poboljšati usluge mobilne mreže, već će ih i proširiti kako bi bila podržana na raznovrsnim uređajima i povezala nove industrije.

Koliko je brza 5G mreža?

5G je softverski definirana mreža što znači da će, iako neće u potpunosti zamijeniti kablove, drastično smanjiti potrebu za njihovom upotrebom. Razlog tome je taj što će u operacijama najčešće koristiti oblak čime će stvoriti gotovo sto puta bolji kapacitet od 4G mreže. To će pak dovesti do dramatičnog poboljšanja brzine interneta.

5G mreža

Na primjer, preuzimanje dvosatnog filma na 3G mreži trajalo bi oko 26 sati, na 4G biste čekali 6 minuta, a na 5G bit ćete spremni pogledati film za nešto više od tri i pol sekunde.
Vrijeme odgovora također bi bilo znatno kraće – dok 4G mreža reagira na naše naredbe za manje od 50 milisekundi, 5G će odgovarati u roku milisekunde. Korisnici pametnih telefona uživat će u pojednostavljenom iskustvu, što je vrlo važno u svijetu koji sve više ovisi o tehnologiji.

Povezano: 7 načina kako spriječiti da vam tehnologija ometa san

Kad ju možemo očekivati?

Iako se o 5G mreži počelo pričati još prije nekoliko godina, analitičari smatraju kako će se u njezinim punim globalnim i ekonomskim privilegijama moći uživati tek kroz desetak godina. Procjenjuje se da će i do 2025. mreža još uvijek poprilično zaostajati za 4G i 3G u pogledu globalnih mobilnih veza.

Glavna prepreka s kojom se 5G mreža suočava su, naravno, troškovi. Prema nekim stručnjacima, 5G bi mogao uzrokovati da mrežni operateri razore svoje trenutne poslovne modele kako bi uopće imali mogućnost za poslovanje.

5G mreža

U Velikoj su Britaniji, na primjer, 3G i 4G mreže bile relativno jeftine za postavljanje jer su se uspjele implementirati na postojećim frekvencijama, na radijskom spektru zemlje. Da bi 5G radio ispravno, potrebna mu je frekvencija s mnogo većom propusnom širinom koja bi zahtijevala potpuno novu infrastrukturu.

Negativan utjecaj na zdravlje

Kako to inače biva, zajedno s pojavom planova o 5G mreži, pojavila su se i nagađanja o njezinoj štetnosti za zdravlje. Ove su rasprave uglavnom vezane za opasnosti elektromagnetskog zračenja oko kojih su već postojale brojne kontroverze jer su povezivane i s Wi-Fijem i pametnim brojilima.

Povezano: Melinda Gates: “Nisam bila spremna na to kako tehnologija utječe na moju djecu”

Ono što je zanimljivo je da se već desetljećima provode istraživanja koja bi dokazala štetnost mobilnih mreža, a ni jednom studijom ona nije potvrđena. Unatoč tome što povezanost između mobilnih mreža i pojave karcinoma nije ustanovljena, to nije spriječilo gradove poput San Francisca da usvoje zakone koji zahtijevaju da trgovine prikazuju zračenje koje emitiraju mobilni telefoni.

5G mreža

5G mreža će zasigurno povećati zračenje do neke mjere, ali ako uzmemo u obzir provedena istraživanja koja nisu dokazala postojanje štetnosti, dolazimo do zaključka kako se ne bismo toga trebali bojati. Znanstvenici će zasigurno nastaviti testirati nove mreže kako se tehnologija razvija, kako bi bili sigurni da ona koju koristimo svakodnevno ostaje sigurna.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -