Što trebate znati o kriptovalutama?

U posljednje vrijeme spominju se dosta kriptovaluta, konkretnije Bitcoin, i kao nova tehnologija koja dobiva sve više na popularnosti. Kriptovalute se razlikuju, od tehnoloških pretpostavki, širini prihvaćenosti do namjena. Stoga slijede neke osnovne informacije o kriptovalutama, blockchain-u i Bitcoin-u.

Što je kriptovaluta?

Najjednostavnije rečeno, kriptovalute su digitalni novac, kreiran u digitalnom obliku kao sredstvo digitalne razmjene. Postoje samo na internetu, vrlo složeno su kriptirane i nije ih izdala, niti ih nadzire središnja banka ili država. Upravo zato što ih ne nadzire središnja banka, formalno nisu novac. Bitcoin je prvi primjer kriptovalute.


Pročitajte više: Libra: Dolazi li Facebookova kriptovaluta i na hrvatsko tržište?


Što je blockchain?

Javna knjiga u koju se zapisuju sve transakcije i vrijednosne izmjene jedinica kriptovaluta zove se “blockchain”. Ista je održavana i ažuriran od tisuće rudara diljem svijeta. Sve transakcije su anonimne, ali su javno dostupne za svakoga da ih može vidjeti.

Što je “rudarenje”?

“Rudarenje” je proces potvrđivanja i dodavanja novih transakcija u “blockchain”. Cijeli “blockchain” sustav čine računala povezana u mrežu koju potvrđuju/verificiraju određene transakcije. “Rudari” dobrovoljno ustupaju računalnu obradu svojih podataka “digitalnog novčanika” kako bi se potvrdio skup transakcija provedenih u “blockchainu”. Bez rudara, “blockchain” sustav ne bi lako funkcionirao.

Bitcoin

Bitcoin je najpoznatija i prva kriptovaluta kreirana nedugo nakon početka financijske krize, 2008. godine. Bitcoin je decentralizirana digitalna valuta čija je vrijednost i ponuda određena od samih korisnika. Kao i ostale kriptovalute, nastaje na računalima diljem svijeta rješavanjem složenih računalnih jednadžbi rudarenjem koje se mogu kupiti i putem bankomata i na internetskim burzama. Drže se u elektroničkom novčaniku na nekoj od brojnih web-stranica koje pružaju tu uslugu.

Bitcoin služi kao sredstvo razmjene i koristi kriptografiju za osiguranje financijskih transakcija, kontroliranje stvaranja novih jedinica (novih novčića), te provjeru prijenosa sredstava.

Bitcoin nije jedina kriptovaluta, postoje i druge valute kao što su Ethereum i Litecoin.


Pročitajte više: Kako investirati tijekom epidemije korona virusa: 6 strategija koje trebate slijediti!


Transakcije kreditnim/debitnim karticama i/ili kriptovalutama

Kada svoju kreditnu ili debitnu karticu dajete trgovcu, pokreće se uplata i povlači određeni iznos s računa.

Za razliku od kartica, kriptovalute omogućuju nositelju slanje onog što želi trgovcu ili primatelju bez ikakvih dodatnih informacija jer kriptovalute ne zahtijevaju imena, već samo digitalnu oznaku novčanika, odnosno ključ. U tom slučaju nema trećih strana, kašnjenja s uplatama ili plaćanja naknada.

Općenito o kripto tržištu

Kriptovalute ne izdaju središnje banke niti se vežu uz račune u poslovnim bankama, za transakcije nema naknade pa su međunarodna plaćanja jednostavnija i jeftinija jer kriptovalute nisu vezane ni za koju zemlju ili podložne regulaciji. Takvi sustavi gotovo da su otporni na inflaciju i manje su ovisni o monetarnim politikama zemalja. 

Investiranje u kriptovalute najčešće se povezuje uz Bitcoin, čija je cijena općeniti pokazatelj kretanja tržišta. U današnje vrijeme postoje stotine drugih kriptovaluta i gotovo svakodnevno se pojavljuju nove. Neke opstaju, neke se gase.  

Nije svaka kriptovaluta jednaka niti je njezin sustav jednako kreiran. Tako su neke u isto vrijeme kriptovaluta i platforma za razvoj aplikacija i startupova, neke ne koriste blockchain sustav, vrijednost nekih raste brzo, ali i brzo pada i slično. S druge strane, postoje i mnoge opasnosti i neizvjesnosti koje proizlaze iz prirode kriptovaluta. 

Ono što treba naglasiti je kako se radi o virtualnom novčanom sustavu gdje ne postoji zaštita potrošača, odnosno korisnika sustava jer nema nikakva jamstva niti adrese kojoj se pojedinac može obratiti uoči li povredu svojih prava ili bilo kakve nepravilnosti.

Kriptovaluta nije elektronički novac u skladu s definicijom iz Zakona o elektroničnom novcu niti je platna usluga prema Zakonu o platnom prometu. Poslovni subjekti koji se bave s ovom vrstom proizvoda odnosno trguju njome nije licencirala Hrvatska narodna banka niti je njihovo poslovanje pod nadzorom HNB-a.

Ulaganjem novca u kriptovalute, trebate biti svjesni kako nije zaštićen sustavom osiguranja depozita te u cijelosti snosite rizik gubitka uloženog. Upravo je zato važno dobro se informirati i istražiti sve detalje prije ikakvog ulaganja u kriptovalute.

Autor: Vedrana Perković Hadl, Faster Capital

Foto: Privatna arhiva, Unsplash/André François McKenzie

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Bitcoin je planetarni trend i pojam oko koga se lome mnoga finansijska koplja. Bravo za tekst i edukaciju o osnovnim pojmovima povezanim za kriptovalute a posebno bitcoin.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Zašto se odupirete mirovini?

S povlačenjem predsjednika Joea Bidena (81) iz predsjedničke utrke, republikanski kandidat i bivši predsjednik Donald Trump (78) sada je najstarija osoba...
- Advertisment -