Projekt “Znam i poduzimam”: Kako stvoriti vlastiti biznis?

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Hrvatskoj je danas ukupno 112.169 nezaposlenih osoba, od čega je preko 22% osoba mlađih od 29 godina. Unatoč tome mladi i nezaposleni, rijetko kad se odlučuju na samozapošljavanje ili pokretanje vlastitog biznisa. Projekt “Znam i poduzimam” upravo želi potaknuti mlade na poduzetništvo.

U Hrvatskoj je samo 10,5% poduzetnika je mlađe od 29 godina. Mladi se nakon završenog obrazovanja teško odlučuju na pokretanje vlastitog poduzeća, ponajviše zbog pravne i ekonomske nesigurnosti u Hrvatskoj, ali i zbog nedostatka specifičnih znanja i kompetencija ključnih za pokretanje i vođenje poduzeća u današnje doba. Internet ima nemjerljiv utjecaj na sve aspekte svakodnevnog života, pa tako i poduzetništvo – danas se čak 38,5% poduzetnika bavi poslovanjem preko interneta. Navedeno je rezultiralo s razvojem brojnih novih i inovativnih alata koji unapređuju poslovanje u svim njegovim segmentima.

Povezano: Iznos poticaja za samozapošljavanje ove godine ponovno raste – kakva su iskustva i preporuke naših članica?

Ciljevi projekta

S obzirom na nedovoljnu informiranost mladih ljudi, nedostatak stručnih kapaciteta istih te na dinamičan razvoj digitalnog poslovanja, ovaj projekt je usmjeren na jačanje kompetencija mladih i nezaposlenih ljudi ključnih za razvoj poslovne ideje i uspješno poslovanje u današnje, digitalno doba. U okviru projekta ‘Znam i poduzimam’ provedbom ciklusa predavanja i kroz mentorstvo kvalificiranih mentora pružiti će se polaznicima znanja iz specifičnih područja poduzetništva – prava, menadžmenta, korištenja socijalnih mreža, računovodstva i poreznog savjetovanja, korištenja financijskih potpora i intelektualnog vlasništva.

Primjer samozapošljavanja: Blogeri i influenceri

No, s obzirom na sve dinamičniji razvoj interneta kao poslovnog alata, edukatori na projektu bit će mladi, uspješni poduzetnici koji su svoj hobi pretvorili u uspješan posao, koji posluju upravo putem interneta i društvenih mreža – najpoznatiji hrvatski blogeri i influenceri. Njihove poslovne priče potaknule su i druge na stvaranje vlastitog biznisa i samozapošljavanje.

Kao rezultat, polaznici programa steći će ključna znanja za razvoj svojih poslovnih ideja te potrebne vještine za vođenje svog poduzeća putem interneta i digitalnih kanala, što će pridonijeti povećanju broja novoosnovanih poduzeća i obrta među mladima te smanjenju njihove trenutne nezaposlenosti.

Samozapošljavanje

Edukacije vode uspješni poduzetnici modernog doba: influenceri, blogeri, dizajneri i konzultanti koji će na svom vlastitom primjeru educirati polaznike o pravnim i financijskim aspektima pokretanja i vođenja vlastitog biznisa. O inovativnim marketinškim i prodajnim metodama u digitalnom svijetu te o korištenju društvenih medija, menadžmentu i zaštiti inovativnih ideja. Edukacija u pet tematskih modula održavat će se od 23.9- do 30.10 u Zagrebu, a predavači su:

Vrijednost

Ukupna vrijednost projekta Znam i poduzimam prijavljenog u sklopu poziva Lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja iznosi 531.371,39 kn. Od navedenog iznosa u sklopu poziva sufinancirano je 531.371,39 kn iz Europskog socijalnog fonda.

Trajanje

Provedba cjelokupnog projekta trajat će 12 mjeseci u Zagrebu. Stručne edukacije odvijati će se u Zagrebu od 24.09- 29.10.2019 godine od 10-18:00 sati. Početna konferencija sa predstavljanjem projekta te okruglim stolom na temu uloge interneta u pokretanju i vođenju biznisa održat će se 23.9.2019 godine. Na njoj će biti predstavljen projekt, predavači te možete saznati kako koristiti društvene medije za razvoj svoje poslovne ideje.

Prijaviti se na konferenciju možete ovdje i možda će vas ove priče potaknuti na samozapošljavanje. Napomena: aktivnosti projekta su besplatne za sve sudionike. Broj mjesta ograničen, ali smo osigurali za naše članice 3 mjesta, a zainteresirane se mogu javiti na [email protected]

Foto: Facebook Znam i poduzimam

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Moje malo zlato

Europska asocijacija za celijakiju odobrila hrvatske proizvode!

Na tržištu napokon imamo prvog hrvatskog proizvođača certificiranih, bezglutenskih, pekarskih proizvoda označenih sa simbolom prekriženog klasa koji je međunarodno priznat simbol...
- Advertisment -