8 vrsta hrabrosti za ambiciozne liderice

“Hrabrost je vrlina na osnovu koje ljudi u opasnosti čine plemenita djela”, govorio je Aristotel. Zbog nedostatka hrabrosti, mnogi se suzdržavaju, ne preuzimaju rizik i pristaju na manje od željenog i onog što mogu.

8 vrsta hrabrosti

Dakle, hrabrost je nužna osobina liderica, a trenerica za žensko vodstvo Jo Miller smatra kako postoji 8 vrsta hrabrosti.

1. Hrabrost biti autentična

Potrebna je hrabrost kako bi bile onakve kakve uistinu jeste, a ne kakve mislite da biste trebale biti, kako biste uspjele  u poslu. No, to ne znači da se morate pretvarati da ste netko tko niste, jer je to vrlo iscrpljujuće. Sve što trebate je prestati se boriti protiv svojih prednosti i biti autentične.

2. Hrabrost uskladiti karijeru s ciljem

O cilju razmišljamo kao nečem velikom ili nečem što ostavlja trag u svijetu, bez obzira što to trebalo značiti. Nemojte se zastrašivati, možete pronaći svoj cilj i oblikovati karijeru prema tome.

3. Hrabrost preuzeti rizik

Ponekad je potrebno riskirati i iskoristiti priliku, jer ako se ona podcjenjuje i ako se ne riskira, propustit ćete priliku da iskoristite vaš puni kapacitet za napredovanje. Ako ne riskirate, možda sebi stvarate rizik.

4. Hrabrost tražiti povratne informacije

Povratne informacije su ključne za ambiciozne liderice, stoga je potrebna hrabrost da se postave pitanja „Kako ja to radim?“ i „Što mogu poboljšati?“. Tražite povratnu informaciju redovito. Neka ona postane dio razgovora koji vodite svakodnevno, a ne samo jednom godišnje.

5. Hrabrost tolerirati privremenu nelagodu

Kvaliteta vašeg života proporcionalna je sposobnosti da podnosite neugodan osjećaj. Zato morate biti spremne tolerirati određenu količinu nelagode. Tražite napredovanje, govorite na sastancima, recite „da“ neugodnim zadacima, jer ćete tako rasti kao liderica.

6. Hrabrost dopuštati drugima da sjaje

Veliki vođe znaju kada trebaju napraviti korak u stranu. Dobra liderica ima hrabrosti i povjerenja odreći se svoje pozicije, i na taj način ohrabriti i voditi druge. Ona je pravi timski igrač ili govoreći sportskim rječnikom, ona predaje loptu nekome tko je u boljoj poziciji da postigne pogodak. Čini ono što je ispravno za tim ili projekte, a ne za nju samu.

7. Hrabrost utjecati na nadređene

Potrebna je i hrabrost za uvjerljivo komuniciranje s nadređenim. Uzmite vremena da shvatite svoje vođe, njihove ciljeve i stilova odlučivanja, tako možete utjecati i na njih. Komunicirajte na način da budete uvjerljive čak i kad iznosite „teške vijesti“.

8. Hrabrost i dalje pokušavati

Potrebna je i hrabrost kako se ne bi odustalo, već se pokušavalo tako dugo dok se ne ostvare svi ciljevi.  Pokušavajte i kad niste sigurni u ishod, jer kad dajete sve od sebe, nikad nećete razočarati.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više