Do posla preko Twittera!

Pitate se kako do posla? Tvrtke i kod nas već koriste društvene mreže za traženje kandidata, a ne samo za provjeru informacija o njima. Naravno, tu daleko prednjači LinkedIn, na kojem 98% poslodavaca traži zaposlenike. Ali na drugom mjestu je Twitter koji koristi 42% poslodavaca, a Facebook koristi 33% poslodavaca.

Reći ćete da smo mi daleko od svjetskih trendova. To stoji. Kod nas se Twitter puno manje koristi od Facebooka. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj ima 52 tisuće korisnika Twittera, od čega su 25% ,odnosno 12 500 tvrtke. Ako ne radite u konzervativnoj industriji poput banke ili odvjetničkog društva, ima smisla da tražite posao preko Twittera jer su  tvrtke iz kreativnih industrija tamo vrlo aktivne. Neke naše su već i tražile  zaposlenike preko Twittera, a s vremena na vrijeme održavaju se i druženja uživo Twitter zajednice iz pojedinih gradova Hrvatske.

Kako do posla preko Twittera

Kako bi vas netko uzeo u obzir za posao, prvo se mora uvjeriti da ste vi uopće kandidat za posao. Morate se dobro brandirati.

Pratite ljude i kompanije iz struke

Oni će u većini slučajeva početi pratiti i vas. I ne samo iz struke. Iskoristite Twitter za networking, nikad ne znate kad će vam netko trebati.  I počnite s interakcijom. Retweetajte njihove tweetove, odgovorite na njih, sudjelujte u diskusiji. Potaknite diskusiju: kad pronađete neki zanimljivi članak ili istraživanje, u tweet uključite tvrtke ili pojedince s kojima želite interakciju i pitajte ih za mišljenje.

Naravno da možete pratiti i svoje privatne prijatelje i tweetati i o stvarima izvan posla, samo prije procijenite da li vam tweet može nanijeti štetu u poslovnom smislu.

Izgradite svoj brand na Twitteru

U svoj Twitter bio uključite link na svoj blog, web stranicu, životopis i napišite najvažnije iz vaše profesionalne karijere. Slika neka bude profesionalna (ne morate biti strogo profesionalni kao na LinkedInu, ali budite pristojni). Kad kreirate profil, razmišljajte o dojmu koji želite ostaviti na potencijalne poslodavce.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija hvar

Poduzetništvo čini Hvar jedinstvenom destinacijom

U sunčanom Hvaru i to u - ni manje ni više - staroj Lođi impresivna pročelja, u petak se održala Konferencija...