Usvojena Rezolucija Biljane Borzan o pravima žena na Zapadnom Balkanu koja se bori protiv nasilja i neravnopravnog ekonomskog položaja

Tijesnom većinom na vrlo napetom glasovanju u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta usvojena je Rezolucija o pravima žena na Zapadnom Balkanu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo). Glavna autorica rezolucije i Izvjestiteljica Europskog parlamenta za prava žena na Zapadnom Balkanu je hrvatska zastupnica Biljana Borzan.

„Ova Rezolucija mi je iznimno važna. Već godinama nastojim da žene s Balkana budu prioritet Europskog parlamenta i iznimno mi je drago što je većina mojih zahtjeva, koje sam izradila s nizom nevladinih organizacija iz regije, usvojena!“, rekla je povodom ove vijesti.

Ova rezolucija o pravima žena prvi je dokument nakon pet godina u kojem Europski parlament izražava svoje preporuke za veća prava žena državama iz regije.

„Najviše sam se koncentrirala na zaštitu žena od nasilja. Nažalost, nasilje je gorući problem u regiji. Nedovoljno je sigurnih kuća, imamo nekvalificirane djelatnike za tretman žrtava, sporo pravosuđe, i što je najgore, primjere neprijavljivanja slučajeva nasilja. Takozvano tradicionalno poimanje rodnih uloga ugrožava žene u svim poljima života. To je iznimno veliki problem u regiji, a povezan je naravno i sa potpredstavljenošću žena u ekonomskom i političkom životu.“

Borzan se u rezoluciji osvrnula na lošu poziciju žena na tržištu rada. Premda su, kako je rekla, žene koje se školuju uspješnije od muških kolega, na tržištu rada su u puno lošijoj situaciji, trpe zlostavljanje, a uz to najčešće preuzimaju brigu o djeci i starijim članovima obitelji.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Bravo za moju Osiječanku! Napomenila bi da čuuvari reda tj.gospoda policajci ,barem s kojim sam ja bila u braku su največi verbalni i fizički zlostavljači.Štićeni od svojih kolega.Dok tu ne uvedemo reda nema zaštite.Kome se onda obratiti i ići po pomoć u toj situaciji ako ne njima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Algebra LAB

Algebra LAB sve bogatiji ženskom energijom! Ovo su pobjednici

Izabrani su pobjednici 16. generacije Algebrinog startup LAB-a. U kategoriji The Best Pitch pobijedio startup Rearm, suosnivačice Ene Fuzul, a u...