Moć nakita: Kako su modni dodaci uzdrmali javnost i poslali važne političke poruke?

Jeste li znali koliko jaka zapravo može biti moć nakita? Slavne i utjecajne žene na takav način vole poslati skrivenu poruku javnosti, a čini se kako nakit najčešće dospije u medije upravo iz političkih razloga.

Korištenje nakita za komuniciranje političke poruke nije ništa novo ni neuobičajeno, tvrdi Elizabeth Shaw sa Sveučilišta Griffith. Upravo suprotno, danas je moć nakita u komuniciranju određene političke ideje itekako velika. Jedan od primjera jest nedavna pomutnja koju je izazvala bivša prva dama SAD-a Michelle Obama. Zlatna ogrlica sa skrivenom porukom “vote” (engl. glasaj) koju je nosila prilikom govora na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji postala je viralna.


Pročitajte više: Trebate li nositi zaručnički prsten na razgovoru za posao?


Internet pomutnja zbog sporne ogrlice

Posjetimo, sredinom kolovoza bivša prva dama SAD-a obratila se javnosti tijekom virtualne konvencije na kojoj je iskazala podršku demokratskom kandidatu za američkog predsjednika Joeu Bidenu, a ubrzo nakon njezinog javljanja gledatelji su na društvenim mrežama počeli pisati o zanimljivom detalju koji su uočili. Ogrlica s potpisom privatne dizajnerice u kratkom je vremenu postala pravi hit na internetu te je narednih dana bila jedan od najtraženijih pojmova na Googleu i Twitteru.


Michelle Obama samo je jedan od mnogih primjera korištenja nakita u političke svrhe – od medalja sufražetkinja pa sve do broševa bivše američke tajnice Madeleine Albright. Prigodom susreta s važnim osobama s političke scene nosila je broševe simboličnih poruka, a skupila ih je toliko da je napisala knjigu “Priče iz diplomatske kutije nakita” u kojoj je istaknula kako je nakit upotrebljavala kao diplomatsko oružje.

Isto su napravile i Jadranka Kosor, Severina…

No kolika je zapravo moć nakita? Očigledno sve veća jer već odavno takvih primjera bila je i kod nas. Kada je bila premijerka, političarka Jadranka Kosor našla se pod povećalom brojnih modnih kritičara koji su odmah primijetili njezinu bogatu kolekciju broševa. Dugo se nagađalo o njihovim cijenama, ali i “markama”. Svaki je, barem je tako govorila tadašnja premijerka, u obliku određene poruke. Prilikom potpisivanja ugovora o arbitraži sa Slovenijom tako je nosila broš u obliku hrvatskog zemljovida. Tada je prvi put zainteresirala javnost za svoje broševe.

Malo je nedostajalo da spomenutim broševima “plati” političku karijeru. Iz HDZ-a su je pokušali optužiti da je te iste broševe kupovala na račun stranke i iako na kraju nije bilo zbog broševa, Jadranka Kosor svejedno je bila uklonjena iz stranke.


Pročitajte više: 6 zanimljivih načina kako nositi broš


Političku poruku putem nakita poslala je i pjevačica Severina Kojić. Ona je na zatvaranju Cro-a-Portera 2010. godine na sako stavila broš s brojkom 317.625, što je u to vrijeme predstavljalo ukupan broj nezaposlenih u Hrvatskoj. Severinina provokacija uslijedila je nekoliko dana nakon što su članovi SDP-a “bocnuli” tadašnju premijerku u Saboru predloživši joj da broj 317-625 uzme za svoj novi broj mobitela. Na pitanje novinara što to nosi na svome sakou, Severina je tada tek kratko odgovorila: “Broševi su u modi.”

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zagreb seo summit

Zagreb SEO Summit 2024.: Najveći SEO događaj godine po prvi put...

Zagreb će 20. i 21. lipnja postati svjetsko središte za sve digitalne profesionalce i zaljubljenike u digitalni marketing, a najviše za...
- Advertisment -