Majke u Afganistanu će tek sad biti upisane na identifikacijske dokumente svoje djece!

Imena majki bit će otisnuta na identifikacijskim dokumentima, to je novi potez u normalizaciji prisutnosti žena u javnom prostoru u Afganistanu. Što znači da će afganistanskim građanima uz ime oca uskoro biti otisnuto i majčino ime, priopćila je vlada.

Ova pobjeda je simbolična jer se vidi mali pomak u borbi za ženska prava. Naime, majke do sad nisu imale nikakvu ulogu u identifikaciji.

Afganistan je napravio brojna promjene u ulozi žena u javnosti posljednja dva desetljeća od svrgavanja Talibana. Milijuni djevojčica pohađaju škole i sveučilišta u cijeloj zemlji, a žene obavljaju važne državne poslove. No, aktivisti kažu da mizoginija opravdana religioznošću još uvijek traje, uz talibansko maltretiranje žena, što je simbol šireg problema.


Pročitajte više: Sara Bahai – jedina žena za volanom taksija u Afganistanu


Imena majki se ne spominju!

Ostavština Talibana je toliko prisutna u javnosti da se školarci često svađaju ako netko spomene ime njihove majke ili seste, što je nečasni čin. U zemlji rata i brojnih udovica, žene se bore s utvrđivanjem zakonskog skrbništva nad djecom. Isto tako ne smiju obavljati poslovne transakcije u svoje ime bez prisustva muškarca, a čak i većina ženskih grobova ne sadrži njihova imena – samo imena muških članova obitelji.

Pravni odbor afganistanskog kabineta na čelu s jednim od potpredsjednika zemlje, Sarwarom Danishom, rekao je da će prijelog izmjene zakona o popisu stanovništva uključiti ime majke u identifikacijskim dokumentima. Iako za izmjenu trebaju odobrenje parlamenta i potpis predsjednika, očekuje se da će to proći bez problema.


Pročitajte više: Rula Ghani mijenja tradicionalnu ulogu žene u Afganistanu


“Amandmanom se mijenja definicija identiteta – novi identitet sastojat će se od imena, prezimena, imena oca, majke i datuma rođenja”, rekao je glasnogovornik Mohamed Hedayat. “U staroj definiciji majčino ime nije bilo dio identiteta.”

Afganistan nema točan popis stanovništva, zadnji je proveden 1970-ih, prije četiri desetljeća rata i prevrata. Zemlja je 2018. uvela dugo odgađani sustav elektroničkih osobnih iskaznica sa skenerima šarenice i biometrijskih podataka kako bi pomogla policiji da bolje identificira građane. No, postupak izdavanja osobnih iskaznica brzo se suočio s kontroverzom treba li uključiti i etničku skupinu pojedinca.

Foto: Flickr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -