Afroamerikanka Hadiyah Nicole Green pionirka u razvoju tehnologije koja bi mogla liječiti rak

Doktorica Hadiyah Nicole Green jedna je od malobrojnih fizičarki u SAD-u. Ako tome pridodamo da je crnkinja, taj se broj smanjuje. Točnije, ima ih manje od 100. No nije to ono što je čini toliko posebnom, već činjenica da je pionirka u razvoju tehnologije koja upotrebljava laserski aktivirane nanočestice koje bi mogle liječiti rak.

Tragično djetinjstvo i obiteljska povijest bolesti odredile joj karijeru

Hadiyah Nicole Green rođena je i odrastala u St. Louisu. Dok je bila djevojčica, Hadiyah je ostala bez oba roditelja. Brigu o njoj nakon smrti roditelja preuzeli su njezina teta i njezin muž, kojima je dijagnosticiran rak dok je Hadiyah još bila u srednjoj školi. Oboje su izgubili bitku, no to nije spriječilo Hadiyah da izostane iz škole kako bi pomagala tetku oko kuće jer je on bio preslab zbog tretmana liječenja.

„Kada sam iz prve ruke vidjela koliko ti tretmani uništavaju čovjeka, shvatila sam zašto moja teta nije željela prolaziti kroz to“, rekla je Hadiyah za portal Alabama. Naime, njezina je teta, za razliku od tetka, odbila terapiju kako bi dodala još par mjeseci života jer je, kako je rekla Hadiyah, htjela umrijeti pod svojim uvjetima.

Ali ti izostanci iz škole nisu utjecali na njezin akademski uspjeh. Završila je srednju školu, upisala preddiplomski studij fizike te dobila punu stipendiju od Sveučilišta Alabama, a sada je asistentica na odjelu fizike na Sveučilištu Tuskegee. Provela je sedam godina studiranja razvijajući tehnologiju koja bi uništavala stanice raka bez štetnosti za one zdrave. Došla je na ideju uporabe lasera koji bi, u kombinaciji s nanočesticama, liječio rak bez posljedica kemoterapije i radijacije.

Prije par mjeseci dobila je potporu od 1,1 milijun dolara za razvoj te tehnologije. Za sebe ne misli da je posebna, unatoč svim svojim uspjesima i činjenici da bi njezina tehnologija mogla promijeniti dosadašnji način liječenja raka, tako olakšavši patnje ljudima koji moraju prolaziti kemoterapiju.

„Znam da izgleda kao da sam nešto posebno, ali nisam uopće drugačija od drugih. Kada me je prilika pronašla, ja sam bila spremna“, rekla je skromna Hadiyah.

No kakav je to točno novi tretman? Radi se o već napravljenom i odobrenom lijeku koji u sebi sadrži nanočestice koje osvjetljuju stanice raka. Njezin je cilj upotrijebiti laser koji bi aktivirao te čestice zagrijavanjem.

„Čestice nisu toksične, tako da bez lasera neće uništavati stanice. S druge strane, laser isto nema štetnog učinka sam po sebi. Baš zbog toga što oni (laser i čestice) nemaju nikakvog učinka ako oboje nisu aktivni, mogu garantirati da će tretman ciljati samo čestice raka“, objasnila je Hadiyah.

Na ideju o upotrebi lasera i nanočestica Hadiyah nije došla prva. No, za razliku od njenih kolega znanstvenika, ona je problem sagledala s druge perspektive.

„Kao fizičarka stvorila sam fizički tretman koji nije specifičan biologiji raka. Radi se o tehnološkom postupku. Nije specifičan za rak, ali može liječiti rak. To je taj koncept s kojim moji kolege biolozi imaju problema“, kazala je Hadiyah.

Pravi uzor djevojčicama

Uz svoje istraživanje i profesorski posao na sveučilištu, Hadiyah pronalazi vrijeme i za predavanja u školama i na brojnim događajima za mlade.

„Nema mnogo crnkinja znanstvenica koje dobivaju medijski prostor. Zbog toga su mlade crnkinje više okrenute uzorima poput Beyonce ili Nicki Minaj. Mislim da je jako važno da te djevojke znaju da je naš mozak sposobniji za puno više od mode, zabave i glazbe, bez obzira koliko umjetnost bila važna“, rekla je Hadiyah te nadodala da je svjesna svoje odgovornosti prema sljedećim generacijama.

„Potrebno je cijelo selo da podigne dijete. Ponavljam selo, jer je meni jako puno ljudi pomoglo, trudili se da mi usade prave vrijednosti i ohrabrivali me – sve kako bi danas postigla ovo što jesam. Nisam došla sama do ove točke. Zbog toga osjećam da je na meni odgovornost da ohrabrim i mentoriram sljedeću generaciju“, kazala je Hadiyah i rekla kako zna da je jako malo crnkinja u STEM područjima pa misli da baš nema, ali i ne želi imati, taj luksuz da na pozive na predavanja kaže da nema vremena.

Foto: YouTube screenshot

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...