Što svakako morate napraviti prije nego počnete klijentima slati račune mailom?

Vjerojatno ste u svojoj poslovnoj praksi slali račune e-mailom u PDF formatu, što je osim ubrzanja u slanju ujedno i štedjelo na troškovima slanja (pošta, print, vrijeme), no od 1.1.2016. došlo je do manjih preinaka u zakonodavstvu pa vam u nastavku naša članica Danijela Iveljić daje primjer kako bi to trebali ubuduće raditi.

Potpisivanje izlaznih računa od 1.1.2016.

Naime, izlazni račun više ne mora biti ručno potpisan ako je na njemu navedeno ime i prezime osobe koja je račun izradila, kao i ime i prezime odgovorne osobe (direktora).

Račun koji je tako napravljen je potpuno ispravan s motrišta poreznih propisa i može se slati e-mailom (e-mail je dokaz da ste poslali). Poželjno je od kupca prije slanja prvog računa e-mailom dobiti pisanu i potpisanu izjavu da je suglasan s takvim načinom dostave računa.

Također je važno znati kako se ovaj dio odnosi na poduzetnike koju se bave uslužnim djelatnostima, dok poduzetnici koji na računu/otpremnici iskazuju i otpremu robe i dalje moraju osigurati potpisanu otpremnicu kao dokaz da su istu isporučili.

Autorica: Danijela Iveljić, računovodstveni servis Ergon, partnerica WiA članskog programa

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Bravo za ovakav članak, vjerujem da je mnogim početnicima u poduzetništvu pomogao, ali ja imam konkretan primjer pa ako možete da mi odgovorite, bio bih vam neizmjerno zahvalan.
    Naime, u postupku sam otvaranja paušalnog obrta preko mjere samozapošljavanja za usluge oglašavanja kao što je npr.Njuškalo, znači oglasi na mojoj web stranici koji bi se naplaćivali. Radio bih bezgotovinski, znači samo uplate na račun obrta tako da mi ne treba fiskalna blagajna. E sad, primjer:
    klijent želi da mu objavim oglas na toj mojoj web stranici, znači on putem opće uplatnice ili putem internet bankarstva uplati na račun obrta novac za taj oglas i ja taj oglas objavim. Pa me zanima da li mogu e-mailom ili sl. putem klijentu ispostaviti račun uplate za oglas i na koji način da bi taj račun bio pravovaljan? Da li je dovoljno samo da račun skeniram i pošaljem putem e-maila da bi on bio pravovaljan? Nešto sam čitao da može biti i bez potpisa i pečata (samo uslužni obrti kao što je moj), pročešljao cijeli google, ali nigdje precizno nije navedeno šta i kako osim za e-račune. Hvala unaprijed!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -