Aleksandra Kolarić: Nisu više vremena kada netko može reći da su “žene za madraca, a ne za mudraca”

Aleksandra Kolarić je u posljednjih tjedan dana u središtu pozornosti zbog svog izbacivanja iz SDP-a. Povod je bio njen članak objavljen na Index.hr u kojem je kritizirala premijera zbog slučaja Lex Perković.

Aleksandra Kolarić ne pristaje na strah

Budući da je ona već treća visokopozicionirana političarka koja je bila prisiljena izaći iz stranke ili je izbačena, razgovarali smo s njom o položaju žena u politici i biznisu te mogućim rješenjima.

Jadranka Kosor, Mirela Holy, Vi – sve isključene iz stranke jer ste javno izrazile svoj stav. Imaju li političke vođe drugačija mjerila prema ženama?

Ovdje je odmah bitno razjasniti kako smo u ovom slučaju kolegice i ja prestale biti pripadnice stranke iz različitih razloga. Mirela Holy je iz stranke izašla svojom voljom nakon što je procijenila da su politike za koje se zalaže neprovedive unutar stranke, odnosno Vlade. Jadranka Kosor jest izbačena, u proceduri koja je trajala neka 4 mjeseca. Kosor je izbačena zbog verbalnog delikta, a to je i povod za moje izbacivanje. Nema nekih drugih sličnosti između mene i nje.

Što se mene tiče, ne znam radi li se tu o diskriminacji na osnovi spola. Više mislim da se radi o diskrimaniciji onih koji drugačije misle i onih koji odbijaju šutjeti. A ja i privatno i javno, kao političarka, ne pristajem na strah.

Bili ste i u korporativnom svijetu, je li situacija ista i tamo? Muškarac sa stavom je lider, a žena sa stavom je obična lajavica?

Broj žena na vodećim funkcijama je značajno manji nego broj muškaraca. To jasno nije rezultat lošijih sposobnosti žena, već patrijarhalnog društva i predrasuda protiv kojih se žene i danas bore. I to treba mijenjati. Ono što savjetujem ženama jest da budu svoje, neka se oslanjaju samo na svoje sposobnosti, znanja i umijeća. Neka ne pokušavaju biti muškarci, jer to nisu, niti je potrebno. I najvažnije, neka se bore svaki put kad naiđu na diskriminaciju. Ovo više nisu vremena kada vam netko može reći da su “žene za madraca, a ne za mudraca”, kako je to jednom prigodom izrečeno jednoj našoj političarki. Bojim se da se danas žene s diskriminacijom susreću na mnogo perfidnije i recimo “uglađenije” načine, no mi moramo odgovoriti otvoreno i glasno.

O ženama u medijima, osobito političarkama, najviše se priča kroz njihov izgled. Kako to promijeniti?

Točno je da se kod žena u javnoj sferi komentiraju njihov izgled ili odjeća, što se nikada ili vrlo rijetko događa kod muškaraca. Međutim, na dio komentara možete i sami utjecati. Ako pristajete komentirati takve teme, puštate kamere i fotografe u svoj privatni život, svoj stan i u svoju garderobu, pohađate modne revije i slična događanja, onda i same pristajete na takav tretman. No, o političarkama se ipak ne priča samo o njihovom izgledu, nego i prema njihovim govorima, potezima i aktivnostima.

Što mislite o kvotama za žene u politici? Je li moguće na taj način povećati broj žena u politici i je li to jedino moguće i kvalitetno rješenje?

Kvote su jedino rješenje. Društvo je patrijarhalno i jedino takvim pritiskom može se postići veća zastupljenost žena u politici. Broj žena u politici je u Hrvatskoj jako malen i on svakako treba biti veći, a na tome moraju poraditi i same žene. Često je slučaj da se upravo zbog nedostatka podrške, nejednakih uvjeta i obeshrabrenosti mnogo žena ni ne pokušava aktivirati. Na tom polju trebamo mijenjati stvari. Dati im snagu, hrabrost i vjeru u sebe kao poslovnim ženama i političarkama.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX /

 

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više