Otvoren Animafest: ‘Zagreb stavlja na svjetsku mapu animiranog filma’

U punoj dvorani Kina SC sinoć je svečano otvoren 33. Animafest, svjetski festival animiranog filma koji spada među vodeće festivale animacije kako u Europi tako i u svijetu. Sve do 10. lipnja na brojnim lokacijama u Zagrebu, od kojih valja izdvojiti Kino SC, Tušknac i Ljetnu pozornicu Tuškanac, prikazivat će se umjetnički animirani filmovi.

„Zahvaljujući Animafestu, Zagreb se nalazi na svjetskoj mapi animiranog filma“, poručila je zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec koja je službeno otvorila Animafest Zagreb 2023.

Od Surogata do Cvrčka i mravice

Zagreb i Hrvatska svoje su mjesto na mapi animiranog filma zaslužili još 60-ih godina zahvaljujući Dušamu Vukotiću i njegovom kratkom animiranom filmu „Surogat“ koji je 1962. dobio Oscara za najbolji animirani film. Do dana današnjeg jedini je film domaće produkcije koji je nagrađen velikim Oscarom, a na stanje hrvatskog animiranog filma danas, sinoć se osvrnuo ravnatelj Hrvatskog audiovizuanog centra (HAVC) Christopher Peter Marcich.

animafest zagreb 2023
Voditelji ceremonije svečanog otvorenja festivala Animafest Zagreb 2023.

„U protekle četiri godine usprkos pandemiji i ostalim nedaćama HAVC je sufinancirao više od 50 kratkih animiranih filmova. Plodovi se beru i ove godine. Veseli nas što se u sklopu VN kratkometražnog filma prikazuju četiri hrvatska filma“, naglasio je Marcich.

Otkrio je da su nakon velikog uspjeha domaćeg animiranog filma „Cvrčak i mravica“ trenutno u proizvodnji dva duga animirana filma, „Kristalni planet“ i „Svi operateri su trenutno zauzeti“. Marchich je istaknuo da je Animafest autorima i ekipama ogromna odskočna daska za daljnji život filma.


Pročitajte više: ‘Cvrčak i mravica’ novi je zamah hrvatskog animiranog filma


AI u svijetu animiranog filma

„Animafest Zagreb već godinama spada u A kategoriju glavnih svjetskih festivala animiranog filma. To je veliko postignuće i čast i nije se dogodilo igrom slučaja. Iz godine u godinu organizatori festivala dokazuju da zaslužuju tu titulu“, zaključio je.

Čitava je večer prošla u znaku umjetne inteligencije (AI) na koju su se u svojim govorima osvrnuli gotovo svi koji su stupili na pozornicu. Umjetna inteligencija ulazi u sve pore društva pa otporna nije niti filmska industrija. No AI nije tu za zamijeni čovjeka nego da mu pomogne.

animafest zagreb 2023
Brojni posjetitelji uživali su u prvoj noći Animafesta, procjenjuje se novi rekord u broju posjetitelja

„Od prošle godine kada smo slavili pola stoljeća i zatvorili jednu debelu knjigu, do ove kada smo otvorili prvu stranicu sljedećih 50 godina dogodio se AI i tko zna što nas čeka dogodine“, istaknuo je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta.

Naglasio je da je za Animafest stiglo čak 15 prijava s AI-jem, od kojih su dvije uzeli u glavnu konkurenciju i još nekoliko u popratne programe. Tako je i prvi film u sinoćnjem programu napravio AI.

„Izgleda da se svi boje umjetne inteligencije osim nas koji ovaj festival radimo jer nema tih robota koji mogu zamijeniti naš tim, naše nevjerojatne ljude“, naglasila je producentica Matea Milić.

Nagrada za životno djelo Williamu Kentridgeu

Na svečanom otvorenju festivala Animafest Zagreb 2023. – koji će, sudeći po broju posjetitelja koji su se u Kino SC uputili već prve večeri, biti rekordan – dodijeljene su brojne nagrade. Nagrada za životno djelo Animafesta 2023 otišla je Williamu Kentridgeu, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma stigla je u ruke Suzanne Buchan, a Nagrada za najbolju školu animacije pripala je drugu godinu za redom Nacionalnoj školi filma i televizije (NFTS) iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Na opće oduševljenje publike veliki William Kentridge stigao je u Zagreb i na pozornicu Kina SC.

animafest zagreb 2023
Dobitnik Nagrade za životno djelo, William Kentridge

„Dobiti Nagradu za životno djelo uvijek me čini pomalo nervoznim. Mislim si ‘što to oni znaju o mome zdravlju što ja ne znam’“, našalio je Kentridge koji se kasnih 1980-ih u doba Hladnog rata počeo baviti animiranim filmom.

„Animafest je već imao ime i prisutnost središnjeg mjesta svjetske animacije. Zbog toga je divno dobiti nagradu baš od ovog festivala“, naglasio je umjetnik pa dodao da je uvijek postojalo pitanje o viđenju svijeta kao činjenice ili kao procesa.

„Animacija je način viđenja nefiksiranog svijeta, svijeta u transformaciji. Sa svima vama ovdje koji razumijete takav svijet osjećam veliku solidarnost“, zaključio je Kentridge.


Pročitajte više: Matea Milić, producentica Animafesta: “Žene dominiraju festivalima, ali…”


Animafest Zagreb 2023.: Bogat program s 300 naslova

Danas je u Kinu SC na rasporedu retrospektiva Kentridgeovih animiranih filmova, a u Galeriji Kranjčar održava se izložba njegovih radova „Circulus vitiosus“.

Ceremonija otvorenja završena je projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 i razgovorom s autorima: Laenom Sanchesom („PLSTC“), Alom Nunu (glavna animatorica filma „Prodavači leda“), Susanne Jirkuff („Gdje živim“), Leom Vidaković („Obiteljski portret“), Sofijom Melnjik i Mariusom Kirstenom („Mariupolj. Stotinu noći“, redateljica i autor zvuka), ALIMO-m („Paralelna zemlja“) te Delphine Hermans Michelom Vandamom („Marrons glacés“). Razgovor je vodio filmski kritičar i politolog Boško Picula, ujedno i voditelj sinoćnjeg programa.

Što je sve narednih dana pripremio tim Animafesta pogledajte ovdje. Prikazuje se više od 300 filmova pa je nemoguće ne pronaći nešto za sebe.

Foto: Petra Orešković, Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -