Anita Bušić – od nezaposlene do nagrađivane inovatorice

Brojne žene otkaz ili gubitak posla doživljavaju kao osobnu katastrofu i teško se odlučuju na korak u novi, nepoznati smjer. I molekularnoj biologinji Aniti Bušić dogodilo se da je nakon godina uspješne karijere u velikim i malim tvrtkama ostala bez posla. No, nakon što je bezuspješno tražila novi posao, shvatila je da, ako može raditi za drugoga i 12 sati dnevno, može i za sebe.

Donijela je odluku da više ne želi raditi za drugoga već da će krenuti u nove pustolovine i započeti s vlastitom tvrtkom. Startup Live Good i projekt BodyRecog otvorio joj je nove horizonte i mogućnosti, a iz današnje perspektive uvjerena je kako se ne želi vratiti na ‘staro’ ako to zaista ne bude neophodno.

Anita Bušić – Avantura zvana startup

Anita Bušić pokrenula je tvrtku Live Good i spojila svoje znanje o molekularnoj biologiji s idejom o izradi softverskog programa za personalizirani program prehrane, tjelovježbe i otpuštanja stresa, a sve na temelju tjelesnog tipa i oblika čovjeka.

‘O samom sam programu razmišljala već dulje vrijeme i mislila sam napisati knjigu te možda čak i niz knjiga o tim temama. Međutim, uvidjela sam da nove generacije najlakše usvajaju nova znanja preko aplikacija, radije nego iz knjiga, a ujedno ljude zanima uglavnom ono što vrijedi za njih, a ne i za druge. Otud je nastala potreba za personalizacijom što je knjigom skoro nemoguće postići, dok aplikacija to omogućuje’, opisuje početak svog projekta i dodaje kako je aplikacija BodyRecog tek prva faza idejnog projekta.

‘The Body Shape Tracking App’ mjerit će proporcije ljudskog tijela i analizirati dobivene podatke kako bi korisnici točno znali gdje i koliko gube masno tkivo te rezultate mogli podijeliti sa svojim liječnikom ili trenerom. BodyRecog namijenjen je različitim biomedicinskim institucijama, lječilištima, biomedicinskim stručnjacima, fitness i wellness centrima, sportskim stručnjacima – pa tako i nastavnicima tjelesnog odgoja, te zdravstveno osviještenim pojedincima. Javnosti bi trebao postati dostupan 2015. godine.

Prije startupa potrebna je edukacija

Kako je startup scena u Hrvatskoj sve jača, tako je i naša sugovornica svoju tvrtku smjestila u sklopu Razvojne agencije Zagreb – Tehnološkog parka Zagreb. Proces inkubacije u RAZA-TPZ-u sufinancira Grad Zagreb u vrijednosti 95% troškova prostora za prvu godinu inkubacije. Zanimljivo je kako je njena tvrtka Live Good jedini ženski startup u Razvojnoj agenciji Zagreb. Zbog toga uživa silnu podršku zaposlenika Razvojne agencije, ali i drugih inovatora i poduzetnika koji unutar nje rade.

‘Upravo mi je jedna od najboljih stvari u RAZA-i ta međusobna podrška pa čak i suradnja među poduzetnicima, te podrška i mentorstvo djelatnika, ali i vanjskih suradnika RAZA-e koji pomažu poduzetnicima-početnicima u razvoju njihovog poslovanja. Te su edukacije uglavnom besplatne i najtoplije ih preporučujem svima koji žele krenuti u biznis sami’, savjetuje Anita Bušić.

Za svoj ulazak u poduzetništvo Anita Bušić pripremala se dvije godine. Pohađala je cijeli niz radionica i edukativnih programa. Ta su joj predavanja olakšala donošenje poslovnih odluka i omogućila joj da izbjegne početničke pogreške poput nepoznavanja propisa. Također, omogućila su joj i da prepozna kako će za svoj projekt trebati i partnera.

‘Budući da mi je brat, Josip Bušić, genijalni inovator koji je između ostalog osmislio nov sustav gradnje – protupoplavan, protupotresan, visoko protupožaran, energetski učinkovit, energana – na čijem dokazu koncepta sada radi; prošle je godine prijavio jedan drugi izum za BICRO-ov program PoC5 (Proof of Concept). Kako sam i sama bila uključena u razradu njegovih ideja, pohađala sam s njim radionice i predavanja namijenjena za inovatore koji su se htjeli prijaviti za PoC5.

Između ostalih, jedno takvo predavanje održao je Karlo Kukec iz Tehnološkog parka Varaždin kojem sam obrazložila svoju ideju i upitala zna li nekoga tko bi tehnološki mogao proizvesti aplikaciju kakvu sam zamislila. Preporučio mi je Tomislava Bronzina iz firme CITUS koja se nalazi u RAZA-TPZ i s kojim sam dogovorila „joint venture“ partnerstvo. Na njegovu preporuku izašli smo s BodyRecog-om na Izložbu inovacija INOVA u studenom 2013., gdje je BodyRecog s osvojene tri nagrade za inovaciju, bio najnagrađivanija inovacija! Te su mi nagrade osigurale status inovatora te sam kao žena i poduzetnik-početnik, stekla uvjete ući u proces inkubacije u RAZA-TPZ. ’, priča Anita Bušić.

Anita Bušić
Izložba inovacija Inova

Od ideje do nagrađivane inovacije

Na nedavno održanoj konferenciji Spark.me, na kojoj su se predstavili startup projekti iz cijele regije, ali i šire, BodyRecog osvojio je treće mjesto. Takve startup konferencije izvrstan su način da poduzetnici predstave svoje ideje, pronađu potencijalne investitore i dobiju medijsku pozornost. Ali je za poduzetnike sam proces predstavljanja izuzetno stresan.

‘Pitch je vrlo specifičan. Svoju ideju morate prezentirati u 3-5 minuta, jer vas po isteku toga vremena prekidaju. A u tih 3-5 minuta morate predstaviti svoj tim, problem koji vaš proizvod rješava, rješenje koje proizvod nudi, poslovni plan: veličinu tržišta, segment tržišta, tržišnu strategiju, prodajnu strategiju, konkurenciju, značajna postignuća, što dalje kanite razvijati. Vjerujte to je iznimno teško. To vremensko ograničenje zahtijeva da mnoge stvari značajno skratite, pa se nadate da ste rekli upravo one činjenice koje će zadovoljiti žiri, ali i zainteresirati potencijalne ulagače da čuju još o vašem projektu. Uz to, o vašem pitchu ovisi hoćete li naći ulagača ili strateškog partnera, a to može značiti razliku između uspjeha ili neuspjeha projekta. Upravo stoga što je toliko toga na vazi, a rok je strašno kratak, svaki sam put imala tremu.

Jedini način borbe protiv treme jest uvježbavati svoj pitch što je više moguće. Morate znati koliko ćete se zadržati na pojedinom slajdu svoje prezentacije i morate ostaviti nekih 15 sekundi prostora za svaki slučaj. Kada izađete na pozornicu nekako vam tih 15-tak sekundi viška uvijek zatreba. Pitanja koja uslijede nakon toga, obično vam nisu problem, no mozak ponekad može zablokirati pa se ne možete sjetiti odgovora kojeg inače 100% znate. Tada se ispričajte da vam se mozak smrznuo, te da ćete toj osobi malo kasnije odgovoriti na sva njihova pitanja’, prepričava Anita Bušić i dodaje kako je ona tremu od javnog nastupa rješavala postupno jer cijeli život prezentira pred različitim publikama. Ali na samom početku joj nije bilo ni lako ni jednostavno.

‘Što se tiče straha od javnih nastupa, kada sam sama tek počinjala prije 23 godine, od treme mi nije samo glas drhtao nego cijelo tijelo; a počela sam s čitanjem tekstova naglas pred prijateljima. Postupno sam prešla na direktno prevođenje engleskih tekstova na hrvatski – čitam engleski tekst, a izgovaram tekst na hrvatskom. Pa sam držala kratka predavanja u sklopu tuđeg duljeg, potom sam držala samostalno predavanja, radionice, tečajeve itd. Dakle, ponavljanje je majka učenja pa tako i prezentacijskih vještina, vježba čini savršenim, a straha se rješavate tako da se direktno suočavate s njim. Svaki put kad to učinite, strah gubi svoju snagu dok ne nestane’, otkriva Anita Bušić.

 

Anita Bušić
Sarajevo FTW konferencija

Treba raditi ono što volite

Glavna prednost vlastite tvrtke je činjenica da sama određuje radno vrijeme što joj omogućuje i da uspostavi ravnotežu između poslovnog i privatnog.

‘Ne slijedim obrazac klasičnog radnog dana, već obrazac vlastitih snaga i bioritma. Ima dana kada se osjećam punom energije i nadahnutom, tada znam danima raditi od jutro do kasno u noć, a vikend je samo produžetak istog. Ali ima dana kada se osjećam umornom i teško mi je usredotočiti se. Tada obavim samo ono što moram i idem se odmarati. To je divota rada za sebe. Nema ničeg na moranje.
Odmor ne mora nužno značiti ništa ne raditi, već može uključivati drugu aktivnost. Primjerice, rado čitam o najnovijim znanstvenim saznanjima, ali i gledam takve emisije. Volim šetati parkovima, razgovarati i družiti se s meni dragim ljudima, te redovno meditiram’, priča nam Anita Bušić i dodaje kako joj je izgradnja vlastitog biznisa izazov koji joj pruža puno radosti i ispunjenja.

S obzirom na to da je njena priča zanimljiva zbog toga što se kao nezaposlena žena odlučila otisnuti u inovatorske i startup vode, upitali smo ju što bi savjetovala ženama koje su u sličnoj situaciji – imaju ideju koja bi mogla biti izvrsna, ali jednostavno ne znaju otkuda krenuti.

‘Ono što mnogi ne znaju jest kome se mogu obratiti. Osim HZZ-u, RAZA je mjesto kome se budući poduzetnici mogu obratiti. Naime, RAZA surađuje s HZZ-om u edukaciji onih koji se odlučuju za samozapošljavanje. Neka prate web stranice RAZA-e,  i pogledaju koje su edukacije raspoložive, te neka se prijave na one koje im mogu biti od koristi. Još jedan savjet, neka pokušaju volontirati kod nekoga tko se već bavi onim što i same planiraju, barem tim područjem.

Neka potraže mentore, savjetnike, razgovaraju s ljudima koji su postigli ono što same žele postići. Takvi ljudi mogu najviše pružiti. Osim njih, neka se okruže ljudima koji ih podržavaju u njihovom poduzetništvu, a drže se podalje svih koji ih ne podržavaju. Zato su inkubatori poduzetništva dobra stvar jer ste okruženi ljudima koji su usmjereni na izgradnju svog biznisa, a ne na jadikovanje i kritiziranje svega i svakoga. Dakle, valja se okružiti pozitivnim ljudima!’, poručuje Anita Bušić.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

9 KOMENTARI

  1. Bravo Anita,

    želim ti puno sreće na start up putu, ali i kasnije kad prerasteš Start up fazu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...