Žene u Njemačkoj imaju veće šanse postati kancelarke nego izvršne direktorice!

U studenom prošle godine njemačka vlada obvezala se da će uvesti obvezne kvote za žene u najvišem menadžmentu u njemačkim kompanijama, što je povijesni potez prema spolnoj ravnopravnosti, navodi Bloomberg. Naime, žene u Njemačkoj bore se sa staklenim stropovima, a brojni kritičari tvrde da nedostaje žena jer im nedostaje ambicije.

Njemački prijedlog zakona kojim se utvrđuju kvote za žene u izvršnim odborima mnogi smatraju probojom u poticanju ravnopravnosti spolova u zemlji.


Pročitajte više: Revolucionarne promjene: U Njemačkoj svaka uprava mora imati 30 posto žena!


U Njemačkoj se smanjio broj žena u upravama

Njemačka, čija je kancelarka Angela Merkel najdugovječnija šefica države na svijetu, ima jedan od najsiromašnijih rezultata u promicanju žena na poslu u Europi. Nacrt kvota – kojim se od tvrtki traži da u njihovim upravnim odborima imaju barem jednu ženu – povećat će udio ženskih rukovoditeljica na oko 15%.

“Ne vjerujem da će to stvoriti učinak koji želite”, rekla je u intervjuu Maria Ferraro, glavna financijska direktorica tvrtke Siemens Energy i među rijetkim uglednim ženama u korporativnoj Njemačkoj. “Jedan pojedinac koji je drugačiji neće moći napraviti promjene iako to je napredak.”

Prema novom zakonu, odbori koji imaju više od četiri člana trebaju imati jednu ženu. No, budući da ne zahtijeva ništa od odbora s manje od četiri člana ili onih koji već imaju žensku izvršnu vlast, zakon će utjecati na samo 30 od 107 najvećih tvrtki u zemlji.

Iako je borba za ravnopravnost dovela veći broj žena u najviši menadžment, nažalost, u Njemačkoj se smanjila. Naime, udio žena u izvršnim odborima najvećih njemačkih tvrtki smanjio se za 1.9% na 12.8%. Otprilike trećina od 100 najboljih njemačkih tvrtki nema žena u svojim upravama.

“Svi vole pečat ‘konstruirano u Njemačkoj’, ali kako će homogena skupina pojedinaca moći riješiti svjetske probleme ako ne mogu razumjeti svjetske probleme i razgovarati tim jezikom?” pita se Maria Ferraro.

Žena može postati kancelarkom u Njemačkoj, ali ne i izvršnom direktoricom

Ovo nije prvi put da Njemačka zagovara veću ravnopravnost spolova u tvrtkama. 2001., pod tadašnjim kancelarom Gerhardom Schroederom, poslovni su se čelnici obvezali učiniti više, ali nisu. Njemačka ima dobrovoljni sustav kvota za žene u odborima od 2015. godine, ali do sada nije uspio imati stvarnog utjecaja. 

U svibnju prošle godine, obraćajući se poduzetnicama u Berlinu, Merkel je jedva mogla prikriti frustraciju zbog broja njemačkih tvrtki koje nisu imale žene u izvršnim odborima.

Još nije jasno s kakvim će se kaznama suočiti tvrtke zbog toga što nisu ispunile kvotu. Nacrt zakona također ostavlja netaknutim ostale mjerne podatke o ravnopravnosti spolova. S oko 20%, Njemačka ima drugu najgoru razliku u plaćama među spolovima u EU, iza Estonije. Također, niti jedna od 30 najvećih tvrtki u državi nema ženu izvršnu direktoricu.

“Žena može postati kancelarkom u Njemačkoj, ali ne i izvršnom direktoricom”, rekao je Wiebke Ankersen, direktor tvrtke Allbright. Iako su kvote uspješno raspoređene u zemljama poput Norveške i Francuske kako bi se poboljšala rodna ravnoteža, kreatori politike i javnog mnijenja u Njemačkoj izvršili su manji pritisak za promjene.

Nije iznenađujuće što su napori njemačkih tvrtki bili beskorisni, rekla je Monika Schulz-Strelow, voditeljica grupe za zagovaranje žena u odborima pod nazivom Frauen in die Aufsichtsraete ili Fidar sa sjedištem u Berlinu. “Ispunili su minimalne zakonske uvjete, ali nisu promijenili korporativnu kulturu i stav”, rekla je.


Pročitajte više: Njemačka ima novu strategiju za borbu protiv rodne nejednakosti!


“Imamo socijalnu državu koja je izgrađena u prošlom stoljeću, a čije konture i danas otežavaju ženama neovisnost”, kaže Allmendinger, jedna iz skupine žena koja je u listopadu pokrenula medijsku kampanju za kvote. “To objašnjava relativno mali broj visokoobrazovanih žena koje se brzo vraćaju na posao nakon što imaju dijete.”

Za Schulz-Strelowu stvarna promjena doći će iz strogih zakona. “Sve dok donositelji odluka tamo sjede i drže se monolitne, patrijarhalne i hijerarhijske strukture, a odricanje od vlasti njihov je najveći problem, nećete ih uvjeravati studijama”, rekla je. “Napredovat ćemo samo uz pritisak i pravno obvezujuća pravila.”

Foto: Pixabay/089photoshootings, Flickr/ Webmaster Abril

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

humanitarni buvljak

Kamo za vikend – pizza, fotografija ili humanitarni buvljak?

Nakon napornog radnog tjedna, svi želimo dobro iskoristiti vikend. Zato smo uz vas s nekoliko sjajnih ideja prikladnih za cijele obitelji,...
- Advertisment -