Osim stresa, meditacija smanjuje i vašu biološku dob

U 2022. pokrenuli smo niz tjednih online predavanja, pod nazivom Multipraktik powered by Bipa, namijenjenih prezaposlenim poduzetnicama i menadžericama. Vi možete puno, ali ne možete to dugo. Jeste multipraktik žene, ali se bojimo da nam ne pregorite.

U ožujku se bavimo alatima za borbu protiv stresa. Jedan od najmoćnijih alata je meditacija koja će vas smiriti, a osim toga će imati i blagotvorni utjecaj na zdravlje. S nama su o tome pričale Ana Keglović-Horvat (trenerica osobnog i poslovnog rasta i razvoja po All level healing tehnici, instruktorica fizio-energoterapije, bioterapeutkinja i Theta healing praktičarka) i Martina Martinić-Kavur (znanstvenica, doktorica i voditeljica korporativnih komunikacija).

Um i tijelo su povezani

Ljudi često um i tijelo percipiraju kao dva različita entiteta. No, to dvoje je itekako povezano. Mozak cijelom tijelu šalje signale kako se ponašati. Stoga, kad ste pod stresom, cijelom organizmu šaljete signale u obliku različitih hormona kako bi pojačao određene funkcije. „Stres je fizički signal u obliku hormona koji se prenosi u cijelom tijelu i određuje kako će se sustavi unutar tijela ponašati,“ navodi Martinić-Kavur. Konkretno, stres je razvijen kao odgovor na opasnost iz okoliša i u nama izaziva tjelesni odgovor poznatiji kao “bježi ili bori se”.

Keglović-Horvat se nadovezala da naš um, dakle misli i emocije, također utječu na naše tijelo. “Kontrola misli dovodi do toga da li imamo jači ili slabiji odgovor na stres.” U situacijama prilikom kojih smo dulje vrijeme izloženi stresu, i naše tijelo jače reagira na stres. Uz trenutni strah, vraćaju nam se sjećanja na slične događaje iz prošlosti. To je izraženo tijekom izvanrednih situacija koje nam kontinuirano pridodaju osjećaju stresa, ali i manji svakodnevni stresori imaju velik utjecaj na nas. „Jako je puno stresa lokalnog karaktera, jer se tiče nas, naše obitelji, bliskih suradnika, poslovnih partnera,“ podsjeća Keglović-Horvat. Tjelesni znakovi da morate nešto promijeniti uključuju nedostatak snage i energije, ali i teško ustajanje ujutro. 


Pročitajte više: Meditacija: Što se događa u mozgu kada se spoje emocije i fizika?


Stres utječe na starenje 

Već u mlađoj dobi, stres može imati štetan utjecaj na naše zdravlje. Pritom je važno razlikovati kronološku i biološku dob. “Kronološka dob i biološka dob mogu se usporediti s automobilom, točnije godinom proizvodnje i broju odvoženih kilometara. Godina proizvodnje je godina našeg rođenja, a kilometraža naša biološka dob. Dva automobila proizvedena iste godine, bit će u različitom stanju, ovisno o broju kilometara koje su prešli,” navodi  Martinić-Kavur. Proces starenja razlikuje se kod žena i muškaraca. Žene ubrzano stare tijekom perimenopauze i menopauze jer je to period kad je smanjen utjecaj ženskih spolnih hormona koji utječu na mozak.

Na biološku dob utječu hrana koju konzumirate, okoliš u kojem se nalazite, poslovi koje radite i stres koji proživljavate. S obzirom na te individualne razlike u načinu života, biološka dob žene od 17 godina može biti 70-ak godina. To znači da su ranije izloženi kroničnim bolestima koje bi inače razvili tek u starijoj dobi.


Pročitajte više: Otkriven je prvi test koji pouzdano pokazuje rane znakove starenja prije menopauze


Meditacija kao alat u borbi protiv stresa

Tehnika opuštanja ima u izobilju, a dijelimo ih na koncentraciju, kontemplaciju i transcendentalnu meditaciju. Sve te tehnike izgledaju drugačije, ali je između tehnika disanja, molitve i mantri, važno odabrati što pojedincu najviše odgovara. Mišićna relaksacija, primjerice, je tehnika koja traje 20 minuta i možemo je raditi kod kuće i ima trenutne rezultate.

Kao što radimo fizičku higijenu, meditacija je jedan način utjecanja na mentalno, ali i fizičko zdravlje. Zato je važno da je uvedemo u naš život kao svakodnevnu naviku jer rezultate možda nećemo vidjeti par mjeseci. “Mentalna higijena je u međuodnosu s fizičkom,” rekla je Keglović-Horvat. Meditacija je idealna navika za početak i kraj dana. Tehnike opuštanja idealno je raditi čim se probudite ili prije no što idete spavati.

Meditacija i biološko starenje

Uvođenje meditacije u dnevnu rutinu može i usporiti biološko starenje. “Kronični stres utječe na glikane i oni se mijenjaju s obzirom na razinu stresa,” navodi Martinić-Kavur. Da meditacija utječe na biološku dob potvrdila je i Ivana Matić koja je mjerila biološku dob u razdoblju od godinu dana. Nakon godine redovite meditacije, biološka dob joj se smanjila s 28 na 21 godinu.

“Imate vremena intervenirati”, podsjeća Martinić-Kavur. Osobe koje imaju povišenu biološku dob imaju vremena jer se ona može smanjiti. Pritom navodi i primjer svojih klijenata koji su promjenom posla drastično smanjili svoju biološku dob. Svaki posao donosi određeni stil života i loše navike koje utječu na biološko starenje.

Želite li saznati svoju biološku dob, napravite GlycanAge test koji najtočnije procjenjuje vašu biološku dob, a ako ste članica Women in Adria dobivate i popust.

Foto: Women in Adria/YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -