Generacija Z spremna na biometrijske mjere sigurnosti

Mladi potrošači u starosti od 16 do 24 u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuju veliku spremnost na biometrijske mjere sigurnosti i veliku potrebu da ih koriste umjesto tradicionalnih metoda sigurnosnih provjera poput lozinki. Istraživanje koje je provela Visa Europe sugerira da ih takav pristup prema postojećim sigurnosnim opcijama stavlja u povećani rizik od podatkovno ili financijski kompromitirajućih situacija.

Generacija Z predviđa izumiranje lozinki i PIN brojeva

Ovo istraživanje otkrilo je da je generacija Z (16-24 godina) u odnosu na starije dobne skupine sklonija korištenju samo jednog PIN broja (32%) ili lozinke (14%) kod zaštite osobnih podataka. Također, ova generacija je liberalnija u dijeljenju svojih sigurnosnih informacija u odnosu na starije dobne skupine:

·         34% mladih je podijelilo PIN broj svoje debitne ili kreditne kartice s nekime, u odnosu na 23% svih ispitanika

·         32% mladih je podijelilo lozinke svojih pametnih mobitela, u odnosu na 10% svih ispitanika

·         22% mladih je podijelilo svoju lozinku internetskog bankarstva, u odnosu na 7% svih ispitanika

Ova dobna skupina također je sklonija stavu da su postojeće sigurnosne mjere iritirajući korak pri plaćanju (64% u odnosu na 59% svih odraslih osoba). Možda kao posljedica toga, više od polovice generacije Z vjeruje da lozinke i PIN brojevi do kraja desetljeća više neće biti potrebni.

Ova skupina željno iščekuje da mjere biometrijske sigurnosti kao što je prepoznavanje lica, otisak prstiju ili skeniranje mrežnice zamijene klasične mjere sigurnosti. Tri četvrtine (76%) generacije Z osjećale bi se opušteno pri plaćanju koristeći biometrijske mjere sigurnosti, a 69% njih vjeruje da će im to uštedjeti vrijeme i učiniti život jednostavnijim.

Također, ova skupina vjeruje da su općenito gledano biometrijske mjere sigurnije od klasičnih metoda identifikacije. Kad su upitani da ocijene biometrijske oblike provjeravanja na skali od 1 do 10 (gdje je 1 najmanje sigurno, a 10 najsigurnije), generacija Z u prosjeku je ocijenila biometrijske metode ocjenom 7, u odnosu na klasične metode kojima je dala ocjenu 6 od 10.*

Jonathan Vaux, izvršni direktor Visa Europe, komentirao je: 

„Kako bismo zadržali sigurnost, imamo više lozinki i koraka provjera nego ikad, ali za generaciju Z to se čini kao nepotreban teret. Biometrijska provjera koja koristi prepoznavanje otiska prsta ili skeniranje mrežnice nudi idealno rješenje, kombinirajući jedinstvenu sigurnost i jednostavnost upotrebe. Kako će na tržište dolaziti proizvodi koji imaju integrirane ove značajke očekujemo da ćemo vidjeti primjenu višestrukih lozinki i mijenjanje industrijskog standarda. Za banke i ponuđače proizvoda to predstavlja dva izazova. Prvo, nastavak i ubrzanje razvoja biometrije kako bi odgovorili na zahtjeve Generacije Z. Drugo, nastavak procjene rastućeg opsega opcija provjere sigurnosti kako bi osigurali jednostavnost za korisnike i sigurnost jer plaćanja sve više postaju implementirana u razne aplikacije.”

Od novih metoda plaćanja koja su dostupna korisnicima, generacija Z najsklonija je verifikaciji putem otiska prsta. Gotovo 70% mladih u dobi od 16 do 24 godine tvrdi kako bi tu metodu koristili radije nego lozinke do 2020. godine. Druge metode koje su zanimljive ovoj generaciji kao skeniranje mrežnice (39%), prepoznavanje lica (27%), prepoznavanje glasa (12%), brzi uzorci DNA (15%) i ugrađeni čipovi (16%) ostaju manje popularni u ovom trenutku.

Visa Europe provela istraživanje

Visa Europe koristila je usluge tvrtke Opinion Matters za provođenje testiranja na 2088 odraslih između 17. i 24. studenog 2014. U sklopu istraživanja, korisnici su upitani da ocijene svoju uvjerenost u razinu sigurnosti  (na skali od 1 do 10, u kojoj je 1 najmanje siguran a 10 najsigurniji) biometrijskih i klasičnih metoda sigurnosti. Prosječan rezultat svake metode možete pročitati u nastavku:

Biometrijske

·         Prepoznavanje lica – 6.50

·         Otisak prsta – 7.94

·         DNA – 8.11

·         Skeniranje mrežnice – 7.82

·         Glasovna biometrija – 6.41

Klasične metode

·         Potpis – 4.68

·         PIN – 6.39

·         Lozinka – 6.01

·         Upiti o djevojačkom prezimenu vaše majke i slična tradicionalna sigurnosna pitanja – 5.19

Prema tome, prosječna razina pouzdanosti na skali od 1 do 10 iznosi:

·         Sve biometrijske mjere – 7.36

·         Sve klasične mjere– 5.57

Visa Europe

Visa Europe je kompanija za tehnologije platnih usluga kojom upravljaju banke članice i drugi pružatelji platnih usluga iz 37 zemalja diljem Europe.  Visa je vodeći platni sustav u Europi, koji je povećao svoj udio na tržištu u odnosu na MasterCard s 55.5% u 2011. godini na 56.9% u 2013. godini.

Visa Europe kao srce ekosustava plaćanja omogućuje usluge i infrastrukturu za plaćanje elektroničkim putem milijunima korisnika, kompanija i vlada u Europi. Članice Visa Europe odgovorne su za izdavanje kartica, ugovaranje s trgovcima te određivanje naknada za korisnike kartica i prodajna mjesta. Visa Europe, također, obrađuje najviše transakcija u Europi te je odgovorna za obradu više od 16 milijardi transakcija godišnje – s brzinom od 1.622 transakcija u sekundi.

U Europi se koristi više od 500 milijuna Visa kartica, a na svakih 6 eura potrošenih u Europi, 1 euro je potrošen preko Visa kartice. Ukupna potrošnja putem Visa kartica iznosi više od 2 bilijuna eura godišnje, dok potrošnja na prodajnim mjestima iznosi 1,5 bilijuna eura.

Od 2004. godine Visa Europe djeluje neovisno od Visa Inc. Registrirana je u Velikoj Britaniji s ekskluzivnom, neopozivom i stalnom licencom u Europi. Obje kompanije djeluju partnerski kako bi omogućile globalni sustav plaćanja Visa karticama u više od 200 teritorija i zemalja.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -