Europljani putem Visa kartica potrošili preko 2 bilijuna eura u 2014.

Prema podacima Visa Europe Hrvati su, tijekom 2014., putem Visa kartica potrošili preko 4,9 milijardi eura. U Hrvatskoj ima preko 4 milijuna Visa kartica što je za 8,1 posto više nego u 2013.

Visa kartica – inovativno i beskontaktno plaćanje

Gorana Perišić Kranjčec, Visa country managerica je izjavila: “Ovo je jako bitan trenutak za platnu industriju. 2014. je bila značajna za Hrvatsku jer smo nastavili s uspješnim uvođenjem inovativnih, beskontaktnih načina plaćanja. Mi nudimo sigurna rješenja koja predstavljaju inovativan i još brži način plaćanja. S obzirom na to da se navike mijenjaju, te da hrvatski potrošači poprimaju sve više navika potrošača Zapadne Europe koji koriste kartice puno više na mjestu prodaje te za online plaćanja, u sljedećim godinama možemo očekivati da će Hrvatsku sve više zahvaćati trend rasta e-trgovine i naprednih tehnologija plaćanja, a manje podizanje gotovine na bankomatima.“

Za Hrvatsku, kao i za druge zemlje, platni sustavi igraju ključnu ulogu u gospodarstvu – upravo zato što se gotovo sve ekonomske aktivnosti zasnivaju na njima. Obilježja platnih sustava – u smislu pristupa, prihvaćanja, sigurnosti, povjerenja i troškova – imaju direktan utjecaj na stanje i efikasnost ekonomije.

Europski potrošači potrošili su preko 2 bilijuna eura koristeći Visa kartice tijekom 2014. Potrošnja putem Vise na prodajnim mjestima premašila je iznos od 1.5 bilijuna eura, što je povećanje od 9,4 posto u odnosu na 2013. godinu, s gotovo 37 milijardi transakcija. Krajem prosinca 2014. broj izdanih Visa kartica bio je preko 514 milijuna, što je gotovo 4 posto više u odnosu na godinu prije. Na svakih 6 eura, 1 euro potrošen je putem Visa kartice, što je tri puta više nego u 2000. godini.

E-commerce nastavlja rasti, pa tako udio obrađenih transakcija u prometu sada iznosi 18,4 posto (2013. je bio 17,9 posto).

Nicholas Huss, glavni izvršni direktor Visa Europe izjavio je: „Ovo je nevjerojatno uzbudljivo razdoblje kada govorimo o plaćanju, a 2015. obećava da će biti godina ispunjena prilikama. Mi ćemo i dalje težiti smanjenju onih 70 posto gotovinskih transakcija koje su još uvijek prisutne u Europi. Iskoristit ćemo obilje digitalnih tehnologija koje nas okružuju te omogućiti nova rješenja za digitalna plaćanja. Ono što je najvažnije, isporučit ćemo još bolju kvalitetu usluga trgovcima i potrošačima te im osigurati sustav plaćanja koji je jednostavniji, pametniji i sigurniji nego ikad prije.

Ključno je partnerstvo s trgovcima

Gradimo ovu viziju na jakoj bazi. Porastom bruto prihoda od 9 posto, rezultati iz 2014. pokazuju naše najače financijske rezultate do sada. To nam omogućuje pružanje dodatne vrijednosti našim članicama – bankama i pružateljima platnih usluga diljem Europe – kao i našim dioničarima i korisnicima. Rezultati također pokazuju da imamo brend, veličinu, sveprisutnost, pouzdanost i sigurnost da privučemo partnere s kojima radimo na transformiranju načina plaćanja.

Naše partnerstvo s trgovcima je ključno i vrijeme je za prelazak s rasprave o naknadama na nešto konstruktivnije. Mijenja se regulativa o interchange naknadi, a Europska komisija procjenjuje kako ova regulativa pridonosi uštedi od oko 6 milijardi eura europskim trgovcima. U kompaniji Visa Europe ulažemo više od 200 milijuna eura godišnje u tehnologije plaćanja. Ako trgovci ulože samo dio svojih ušteda, zaista možemo raditi zajedno kako bismo ostvarili skok u unapređenju iskustva potrošača.”

Visa je obradila 16,8 milijardi transakcija u 2014., što je porast od 12 posto u odnosu na 2013. U božićnom razdoblju dosegnut je novi vrhunac kada su 1622 transakcije u sekundi prošle kroz Visa sustav. Ta brojka je gotovo udvostručena u zadnjih pet godina (894 u 2009.). Ovo dostignuće ostvareno je za vrijeme najprometnijeg vremena, između 13:00 i 14:00, u četvrtak, 12. prosinca, kada je prosječno 87.800 eura po sekundi potrošeno putem Visa kartica. Prema podacima kompanije Visa korisnički trendovi se mijenjaju pa tako Black Friday postaje sve veći fenomen u Europi i približava se 23. prosincu koji se smatra Visa danom (unutar 100.000 transakcija). Potrošnja u trgovinama zabilježila je porast do 15 posto u odnosu na prethodnu godinu dok je u online prometu zabilježen Cyber Monday kao najprometniji e-comm dan u Europi s porastom od 40 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Godišnji rezultati kompanije Visa odnose se na financijsko razdoblje od kolovoza 2013. do rujna 2014.

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...