Kako kreirati kultni i bezvremenski proizvod poput Birkin torbe? Ovo su smjernice

Birkin torba je luksuz. Ona je brend sama za sebe, a dio je modne kuće Hermès. Ova torba kultni je komad i bezvremenski klasik – imati takav proizvod, za kojim potražnja ne pada ni desetljećima kasnije, san je svakog poduzetnika.

‘Birkinica’ ima svoju priču. Početkom 80-ih godina tadašnji predsjednik Hermèsa, Jean-Louis Dumas, susreo je britansku glumicu Jane Birkin na letu između Pariza i Londona. Tijekom razgovora, Birkin je izrazila nezadovoljstvo torbama koje su bile dostupne na tržištu. Nisu bile dovoljno praktične za svakodnevnu upotrebu, smatra ona. Kao rezultat toga, Jean-Louis Dumas i Jane Birkin zajedno su osmislili torbu koja bi zadovoljila sve potrebe jedne žene.

Tako je rođena Birkin torba i postala simbol luksuza, kvalitete i elegancije. Torba je poznata po svom prepoznatljivom dizajnu koji uključuje dvije ručke na vrhu, prostrani unutarnji prostor i posebnu formu koja joj daje eleganciju. Birkin torba je postala simbol statusa i ekskluzivnosti te je često viđena na rukama slavnih i utjecajnih osoba. Međutim, torba je također poznata po svojoj visokoj cijeni i dugim listama čekanja, jer se proizvodi ručno i u ograničenim količinama.

Birkin torba: tajna je u marketingu

Kreirati ovu torbu bio je pun pogodak ove francuske modne kuće. Teško je reći je li poznatija ova torba ili sama Jane Birkin koja ju je inspirirala. No jedno je sigurno – ostat će Birkin torba bezvremenski komad u punom smislu te riječi.

A kako ‘kopirati’ poslovni model Birkin torbe? Smjernice nam je dala marketinška stručnjakinja Ana Pia Matijaš.

“Jedan od ključnih elemenata uspješne strategije luksuznih brendova je stvaranje potražnje kroz ekskluzivnost“, naglašava Ana Pia Matijaš.

birkin torba

Dodaje da ekskluzivnost možemo postići na različite načine, kao što je stvaranje limitiranih izdanja proizvoda, dostupnost proizvoda samo u određenim trgovinama ili stvaranje liste čekanja za novitete.

Birkin torba, primjerice, ima listu čekanja jer se izrađuje ručno što čini vrijeme izrade znatno dugotrajnijim, ne stvara se ‘serijski’, a svaki je primjerak unikatan što pridodaje ekskluzivnosti.

Kod kreiranja proizvoda ili usluga koji želite brendirati, trebate ograničiti dostupnost. Ovo ne znači nužno da trebate smanjiti proizvodnju, već da trebate kontrolirati koliko proizvoda ili usluga je dostupno u određenom trenutku. Ovo može stvoriti dojam ekskluzivnosti i potaknuti potražnju. Ekskluzivnosti pridodaje i cijena. Birkin torbice su izuzetno skupe, što je dio njihove privlačnosti. Visoka cijena može signalizirati kvalitetu i ekskluzivnost. Ako ste u mogućnosti pružiti proizvod ili uslugu visoke kvalitete, možda bi bilo isplativo postaviti visoku cijenu.


Pročitajte više: Ovo su najbolje izjave Jane Birkin, žene koja je simbol sofisticiranosti


Kreirajte event samo za ‘probrano društvo’

Iako strategija stvaranja potražnje kroz ekskluzivnost “pali” kod određenih brendova, svakako mora biti pomno isplanirana da bi bila uspješna i nije prva na umu brendovima koji se tek probijaju na tržište, naglašava marketinška stručnjakinja. No ako unaprijed znate da imate ograničene resurse i kapacitete, te da nudite nešto jedinstveno na tržištu možda je ovo strategija čije elemente možete primijeniti u vlastitom poslovanju.

Sljedeći je savjet personalizacija.

Svi vole biti u centru pažnje i osjećati se posebnima, zato možete organizirati event za probrano društvo ili VIP kupce kako bi predstavili nove proizvode ili uslugu. Ovakav tip personalizacije je vrlo cijenjen čak i među najluksuznijim brendovima. Luis Vuitton je postao poznat po organizaciji barem četiri ovakva eventa svake godine”, naglašava.


Pročitajte više: Ivana Bičanić: Radim torbe kakve i sama želim nositi


‘Nahajpajte’ svoje kupce

Sljedeći je savjet da stavite naglasak na jedinstvenost proizvoda kroz sirovine, posebne tehnike izrade (ručni rad) ili unikatnost na način da sve ove elemente uvrstite u svoju marketinšku komunikaciju.

“Na taj način stvorite odmak od industrijskih proizvoda”, napominje Matijaš. 

Povrh toga, igrajte se limitiranim izdanjima u posebnim razdobljima u godini kada ste sigurniji da će potražnja biti veća.

“Dobar početak je razdoblje Božića ili posebnih datuma poput Valentinova, Dana žena, Majčinog dana i slično”, savjetuje.

Također, testirajte ekskluzivnost i prije nego proizvod plasirate na tržište stvaranjem “hypea” oko njega.

“Tražite od svojih kupaca da se prijave na liste čekanja ili newsletter liste kojima ćete ih obavijestiti prve o dostupnosti proizvoda”, napominje stručnjakinja. Objašnjava da Apple prije lansiranja svojih novih proizvoda svake godine ima liste čekanja i već dobro poznate redove ispred svojih poslovnica za sve svoje najvjernije potrošače. 

Bitna je priča jer prodajete osjećaje i vrijednosti

Također, Birkin torbe su poznate i tražene zahvaljujući sjajnom marketingu i brendiranju. Stvorite priču oko svog proizvoda ili usluge koja ističe njegovu jedinstvenost. Ovo može uključivati korištenje poznatih ličnosti, društvenih medija ili drugih marketinških strategija za promociju vašeg proizvoda ili usluge.

“Koji god savjet prihvatili zapamtite jedno: ‘Luksuzni potrošač očekuje da bude primijećen, a ne da ga se tretira kao člana šire publike‘”, zaključuje Matijaš.

Uvijek imajte na umu da ovaj model može biti rizičan jer se oslanja na visoku potražnju i visoke cijene. Također, važno je održavati kvalitetu proizvoda i usluga na visokoj razini kako bi se opravdala visoka cijena.

Foto: Canva / Hermes / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -