Mlada znanstvenica stvorila alternativu plastičnim vrećicama od riblje ljuske!

Iako statistički podatci dobiveni iz publikacije „She Figures“, koja prati napredak u postizanju rodne ravnopravnosti u području znanosti, istraživanja i inovativnosti ide u prilog ženama, nikad nije loš trenutak za pisanje o mladim, inovativnim i talentiranim ženama koje svojim postignućima predstavljaju budućnost znanosti. Jedna od njih je Lucy Hughes kojoj je borba protiv plastike poziv u karijeri.

Povezano: Ova je mlada znanstvenica promijenila naše poimanje svemira i za to dobila zasluženo priznanje javnosti

Borba protiv plastike kao završni rad

Lucy Hughes, mlada britanska studentica, itekako je svjesna da u Europi svake godine nastane 23 milijuna tona plastičnog otpada. Odlučna u svojoj misiji “borba protiv plastike” za svoj završni rad stvorila je „Marinu tex“. To je alternativa plastici koja se obično koristi u pekarskim vrećama, pakiranjima za sendviče i za plastične kutije. Sam grad Sussex je vidjela kao lidera u ekološkoj svijesti.

U početku ova studentica poslovnih studija u Sussexu upisuje smjer dizajniranja proizvoda. Kako kaže njeno obrazovanje, konkretno tečaj dizajniranja proizvoda ima model kružne ekonomije koji ju je naučio kako učinkovitije iskorištavati resurse, biti konkurentniji i zeleniji. Takav pristup je rekonstruirajući, dizajnerski i regenerativan. Svoj profesionalni put započela je u tvrtki „ Seafoods MCB“, tvornici za preradu ribe, gdje su joj pokazali otpadni tok riblje kože i ljuske, a ona je dobila “ekološku” ideju.

Ključni sastojci “riblja ljuska i koža”

Njena „MarinaTex“ bioplastika je jaka, prozirna i fleksibilna i idealna za jednokratnu upotrebu. Za razliku od trenutačnih materijala koji se koriste u te svrhe, razlaže se u kućnim otpadima za hranu ili kompost, a ključni sastojci su riblja ljuska i koža. Proizvodi se na niskoenergetski način i ne opterećuje prirodne resurse zemlje.”Borba protiv plastike” tek slijedi, kažu iz tvrtke, napomenuvši da je otpad jednog atlantskog bakalara dovoljan za proizvodnju 1400 tisuća vrećica Marina Texa.

Povezano: Znanstvenica Marinela Dropulić Ružić smatra da se spas hrvatskog turizma krije u radu s djecom

Prestižna nagrada

Za ovaj ekološki način rješavanja plastike osvojila je prestižnu međunarodnu nagradu „James Dyson“ u neizvjesnoj utrci sa još 27 genijalnih svjetskih dizajnera. Ova nadasve talentirana izumiteljica planira iskoristiti dio nagrade, 32 tisuće funti, za daljnji razvoj proizvoda i izradu strategije za masovnu proizvodnju jer želi potaknuti svijet da ne koristi umjetne materijale kada ih priroda već ima na raspolaganju.

Photo: Unsplash

Sviđa vam se ovaj tekst? Ostavite komentar na dnu stranice, zapratite nas na Facebooku, Instagramu ili se prijavite na naš tjedni newsletter.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -