Mlada znanstvenica stvorila alternativu plastičnim vrećicama od riblje ljuske!

Iako statistički podatci dobiveni iz publikacije „She Figures“, koja prati napredak u postizanju rodne ravnopravnosti u području znanosti, istraživanja i inovativnosti ide u prilog ženama, nikad nije loš trenutak za pisanje o mladim, inovativnim i talentiranim ženama koje svojim postignućima predstavljaju budućnost znanosti. Jedna od njih je Lucy Hughes kojoj je borba protiv plastike poziv u karijeri.

Povezano: Ova je mlada znanstvenica promijenila naše poimanje svemira i za to dobila zasluženo priznanje javnosti

Borba protiv plastike kao završni rad

Lucy Hughes, mlada britanska studentica, itekako je svjesna da u Europi svake godine nastane 23 milijuna tona plastičnog otpada. Odlučna u svojoj misiji “borba protiv plastike” za svoj završni rad stvorila je „Marinu tex“. To je alternativa plastici koja se obično koristi u pekarskim vrećama, pakiranjima za sendviče i za plastične kutije. Sam grad Sussex je vidjela kao lidera u ekološkoj svijesti.

U početku ova studentica poslovnih studija u Sussexu upisuje smjer dizajniranja proizvoda. Kako kaže njeno obrazovanje, konkretno tečaj dizajniranja proizvoda ima model kružne ekonomije koji ju je naučio kako učinkovitije iskorištavati resurse, biti konkurentniji i zeleniji. Takav pristup je rekonstruirajući, dizajnerski i regenerativan. Svoj profesionalni put započela je u tvrtki „ Seafoods MCB“, tvornici za preradu ribe, gdje su joj pokazali otpadni tok riblje kože i ljuske, a ona je dobila “ekološku” ideju.

Ključni sastojci “riblja ljuska i koža”

Njena „MarinaTex“ bioplastika je jaka, prozirna i fleksibilna i idealna za jednokratnu upotrebu. Za razliku od trenutačnih materijala koji se koriste u te svrhe, razlaže se u kućnim otpadima za hranu ili kompost, a ključni sastojci su riblja ljuska i koža. Proizvodi se na niskoenergetski način i ne opterećuje prirodne resurse zemlje.”Borba protiv plastike” tek slijedi, kažu iz tvrtke, napomenuvši da je otpad jednog atlantskog bakalara dovoljan za proizvodnju 1400 tisuća vrećica Marina Texa.

Povezano: Znanstvenica Marinela Dropulić Ružić smatra da se spas hrvatskog turizma krije u radu s djecom

Prestižna nagrada

Za ovaj ekološki način rješavanja plastike osvojila je prestižnu međunarodnu nagradu „James Dyson“ u neizvjesnoj utrci sa još 27 genijalnih svjetskih dizajnera. Ova nadasve talentirana izumiteljica planira iskoristiti dio nagrade, 32 tisuće funti, za daljnji razvoj proizvoda i izradu strategije za masovnu proizvodnju jer želi potaknuti svijet da ne koristi umjetne materijale kada ih priroda već ima na raspolaganju.

Photo: Unsplash

Sviđa vam se ovaj tekst? Ostavite komentar na dnu stranice, zapratite nas na Facebooku, Instagramu ili se prijavite na naš tjedni newsletter.

POVEZANI ČLANCI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

5 strategija za uvjerljiv sadržaj na društvenim mrežama

Želite li koristiti moć uvjeravanja kako biste naveli pratitelje na društvenim medijima da razmišljaju ili djeluju na način na koji želite?...
- Advertisment -