Izvršna direktorica podijelila iskustvo borbe s neplodnošću

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, neplodnost je nemogućnost začeća nakon 12 ili više mjeseci nezaštićenih spolnih odnosa. Smatra se da u svijetu ima između 15 i 20% parova koji su neplodni. Colette Nataf, izvršna direktorica tvrtke za praćenje, mjerenje i rast oglašivačkih kampanja Lightning AI, za portal W2.0 podijelila je svoje iskustvo o tretmanima za liječenje neplodnosti i njihovom utjecaju na njezin posao. Njezin tekst prenosimo u cijelosti.

“Prošla je već jedna godina otkad mi je liječnik potvrdio neplodnost. Poslije više od osam različitih mišljenja i mnogo testiranja i vađenja krvi, shvatila sam da ću morati u potpunosti promijeniti način života ako želim proširiti svoju obitelj. Nakon mnogo vremena promišljanja, konačno sam odlučila podijeliti svoju priču. Ranije jednostavno nisam mogla. Ne zbog toga što sam bila zaokupljena razvijanjem vlastitog biznisa, već zbog nečega puno dubljeg.”

Ovo je bila situacija nad kojom nisam imala kontrolu

“Kao izvršna direktorica brzorastućeg startup-a, navikla sam da život nekada postane poprilično zamršen. Ali u svom sam poslu vrlo dobra, velikim dijelom zahvaljujući svojim izvrsnim organizacijskim vještinama. Jedna sam od onih koji se slijepo drže svoje to-do liste. Stoga ne čudi da sam na isti način pristupila i planiranju obitelji. Kupila sam knjige o trudnoći i roditeljstvu, dogovorila termin kod liječnika, razmišljala kako ćemo uklopiti dječju sobicu u naš mali apartman.”


Pročitajte više: Trebamo li uzeti neplaćeno da bi zatrudnjele?


“Odmah sam znala da nešto nije u redu. Nazovimo to intuicijom – osjećala sam da s mojim tijelom nešto jednostavno nije kako bi trebalo biti. Ispostavilo se da mi hormoni nisu bili uravnoteženi i to na vrlo rijedak način koji pogađa manje od 1% plodne ženske populacije. Mjeseci koji su uslijedili bili su teški i zahtijevali su dosta promjena. Moj se način života kompletno preokrenuo zbog fizičkih problema koje sam imala. Posjeti doktoru praktički su postali svakodnevica, ali to nije bio problem – zdravlje mi je trebalo biti prioritet i tako je i bilo. Ali uslijed toga jednostavno više nisam imala vremena posvetiti se sebi i svom poslu na način koji sam to radila do tada.”

“Kada vam tijelo zakaže u nečemu što je toliko prirodno i urođeno, to vas više od svega psihički pogodi. Jedan od osam parova pati od neplodnosti, i ponekad se s time bore godinama. Meni je olakotna okolnost bila ta što nisam trebala brinuti oko nadređenih i mogla sam reducirati radno vrijeme kako mi je odgovaralo i kako bih se više posvetila zdravlju.”


Pročitajte više: Plodni dani, 30-te, jajašca i baby panika


Poslodavci ne razumiju psihičke i fizičke izazove koje donose ovakvi tretmani

“Nažalost, ružna istina je da većina poslodavaca ne razumije psihičke i fizičke borbe koje dolaze s tretmanima plodnosti. Radno sposobne žene žele i dalje raditi, biti uspješne i osjećati se dobro, a poslodavci bi mogli učiniti nekoliko stvari koje pomažu situaciji, kao primjerice ponuditi da sate propuštene zbog posjeta liječniku odrade kada budu u mogućnosti ili biti osjetljiviji na razgovore o djeci i trudnoći. Ponekad male stvari naprave veliku razliku, pogotovo u smanjenju stresa.”


Pročitajte više: Zamrzavanje jajašaca na račun poslodavaca- povlastica ili ne?


“Neplodnost pogađa na mnogo različitih načina. Nakon što sam prošla to, želim se potruditi da na radnom mjestu ženama bude ugodnije ako prolaze kroz isto. Važno je da radno okruženje postane tolerantnije i fleksibilnije mjesto za žene koje pokušavaju izgraditi obitelj jer će to također utjecati na pozitivne rezultate u vašoj organizaciji.”

Foto: Pexels, Lightning AI

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -