‘Po kojem redu?’ S djecom u ruci, izgrađenim poslom i dugogodišnjom vezom stali pred oltar

Završiti školu i fakultet, biti u vezi nekoliko godina i onda se vjenčati. To je redoslijed koji je mnogim ljudima u Hrvatskoj jedini normalan i prihvatljiv. Ako je par već godinama zajedno u izvanbračnoj zajednici, njihova odluka da se vjenčaju može biti iznenađujuća za okolinu. “Ako ste toliko godina skupa, čemu sad ženidba?”, “Pa šta će vam taj papir?” – znaju biti neki od komentara na brak nakon dugogodišnje veze.

‘Brak nije samo papir – to je nezrela fraza’

Svaka osoba i svaki par ima svoju dinamiku veze i ne smatraju svi brak samo papirom. Naše dvije sugovornice svoje dugogodišnje veze okrunile su brakom onda kad su one za to bile spremne, a ne onda kad je okolina to očekivala. Jedna od njih, Katarina Štimac Tomić, sa svojim mužem Antom Tomićem, inače hrvatskim košarkašem i bivšim reprezentativcem, vjenčala se nakon 12 godina zajedničkog života i dvoje djece. Za njih to, kako kaže, nije ništa neobično.

“Razumijem da je u Hrvatskoj kao katoličkoj i još dosta tradicionalnoj zemlji vjenčanje nešto što je društveno važno i očekivano. Taj čin je nešto po čemu se vrednuje osobni uspjeh ljudi, pogotovo žena, pa čak i osobna vrijednost“, tvrdi Katarina. Da je brak samo papir smatra nezrelom frazom.

“Papiri su predbračni ugovor, papir je oporuka i svi ti važni dokumenti za lakšu regulaciju različitih situacija u budućnosti”, pojašnjava Katarina. Nastavlja da je brak za nju zajedništvo, zajednički život, međusobno poštivanje i zajednički rast koji dijeli godinama između sebe, muža i njihove dvije kćeri.


Pročitajte više: Pad institucije braka – Jesu li razvodi braka problem ili rješenje?


‘Ne robujemo tradiciji, važnije su nam ljudske vrijednosti’

Iako su se vjenčali u crkvi, Katarina objašnjava da i ona i muž osjećaju veliku razdvojenost crkve i onoga što vjera jest te da crkva ne drži korak s razvojem društva.

“Jedan nam je svećenik rekao da i oni sami imaju situacija gdje zbog pritiska društva ili roditelja, jako mladi parovi, najčešće kada se radi o neplaniranoj trudnoći, dolaze kod njih na predbračni tečaj, a ispred vrata im stoje roditelji i dovikuju odgovore na pitanja svećenika. U tim situacijama i sami svećenici označe uz dokumentaciju da se možda ne radi o potpuno svojevoljnom pristanku na brak”, prepričava Katarina.

Smatra da mnogi katolici brak smatraju nužnim papirom, a ne brinu toliko o kvaliteti međuljudskih odnosa. Samo vjenčanje za Katarinu i Antu bilo je prigoda za proslaviti vezu sa njima bitnim ljudima.

“Kao obitelj ne robujemo tradiciji u bilo kojem obliku, nama je važnija supstanca, važne su nam ljudske vrijednosti koje dijelimo između sebe kao par, te miran, stabilan i siguran dom za našu obitelj”, ističe Katarina.


Pročitajte više: Milenijalkama je financijska sigurnost važnija od braka – evo zašto


Nisu se ranije vjenčali jer nisu imali vremena

I Blanka Kovačec i njezin sadašnji suprug također su se odlučili na brak nakon dugogodišnje veze, a tvrdi da se s udajom ništa nije promijenilo. Sa svojim je, tada dečkom, prošla kroz pandemiju, dva potresa i gubitak stana, tri selidbe, poplavu u pustinji, kupnju stana i kompletnu renovaciju. Dobili su dijete, osnovali tvrtku, bili u Indiji i Izraelu za vrijeme terorističkog napada i preživjeli oluju.

“Nismo se stigli prije oženiti jer nismo imali vremena. Često se znamo našaliti da jedino što nismo preživjeli je dolazak vanzemaljaca pa smo u ‘rupi’ između događaja i sljedećih aktivnosti htjeli ‘ugurati’ svadbu. Ja sam u vrijeme pandemije zatrudnjela, a nisam htjela udati se trudna. Uostalom, zašto bi moralo biti ‘po redu’ i koji to red pratimo?”, pita se Blanka.

Ističe da otkad je u braku na putovanjima ne mora dokazivati da je dijete njezino niti treba potvrdu. Brak joj je važan uglavnom radi birokracije te smatra da on nikako nije dokaz ljubavi.

“Dokaz ljubavi je poštovanje koje dobivam od partnera i to je razlog potpisa Ugovora i izbora upravo njega za partnera”, kaže Blanka.

Vjenčanje je, kaže, bilo urbano i ne opterećujuće.

“Proveli smo se sjajno, a emocije su me obuzele tek kad sam shvatila koje smo goste imali i koje ljude u životu imamo oko sebe. Nismo imali klasičnu svadbu s redoslijedom sjedenja pa je to bilo ne opterećujuće. Svi su plesali te sudjelovali u najboljem provodu u mojem životu i životima naših roditelja, obitelji i prijatelja”, prisjeća se Blanka. Dodaje i da je sjajnu atmosferu na svadbi napravio i njihov sin koji je trčao i plesao sve dok nije zaspao.

Foto: Vedran Tolić / Privatna arhiva Katarine Štimac Tomić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -