Brojite li transakcije ili veze prilikom umrežavanja?

Kad god netko razmišlja o povezivanju ili networkingu, najčešće razmišlja o tome koliko će mu se i kako isplatiti to povezivanje i upoznavanje. Kako mu (ili njoj) ljudi koje upoznaje mogu pomoći u poslu, životu ili nečemu trećem.

Međutim, networking i umrežavanje ne funkcionira na taj način. Da, svi se mi nadamo da će nam neka osoba koju upoznamo u životu, negdje nekako pomoći. Ali, u networking bismo trebali ulaziti otvorenog uma i sa stavom – kako mi možemo pomoći nekome drugome. Jer, htjeli mi to priznati ili ne, “sve se vraća” pa će tako “karma” pozitivni potez nagraditi.

Pozitivan stav prema umrežavanju

Osnivač najveće svjetske organizacije za poslovno umrežavanja u svijetu, BNI, Ivan Misner, zagovara upravo pozitivan stav prema umrežavanju, a ne transakcijski.

“Ako pokušavate svoje umrežavanje temeljiti na transakcijama, umjesto na vezama, to neće funkcionirati jer ćete uvijek voditi evidenciju o trenutnom rezultatu”, ističe Misner i pojašnjava da kod transakcijskog umrežavanja svi očekuju da će za svaku uslugu ili preporuku, dobiti isto toliko natrag.

Takav način razmišljanja kriv je na nekoliko razina. Prije svega, ne bavimo se svi istim poslom pa je iluzorno očekivati da će nečija preporuka ili usluga biti jednako vrijedna kao vaša.

Na primjer, nije isto dobiti preporuku od nekoga tko je CEO velike međunarodne korporacije i od vlasnika cvjećarnice.

Upravo zbog toga bi svi prilikom umrežavanja trebali ići sa stavom – što ja mogu učiniti za nekoga i kako mu (ili njoj) mogu pomoći. Ponekad je dovoljno da nekoj osobi prepričate svoje iskustvo ili proslijedite link na zanimljivu priču na koju ste naišli na internetu, pa da se to pretvori u pozitivan događaj.

Najprije upoznajte osobu

No, kako biste mogli pomoći nekome, bez obzira na vrstu pomoći, morate upoznati tu osobu i ostvariti nekakvu vezu s njom. Jer, kako ćete znati što osoba radi, koji su joj ciljevi, što joj treba, ako ne odvojite nešto vremena i upoznate ju.

Nemojte odmah nakon što ste saznali nečije ime nuditi svoju pomoć jer ćete tako umanjiti svoju osobnu vrijednost. Često dijeljenje savjeta, može se čak i negativno odraziti na vašu reputaciju jer vas drugi mogu početi doživljavati kao nekoga tko “soli pamet drugima”.

Zato radije prilikom upoznavanja i umrežavanja pitajte ljude čime se bave, što radi i s kakvim se problemima suočavaju. Možda im ne možete pomoći riješiti te probleme, ali već činjenica da ste spremni saslušati ih može puno značiti.

Ponekad je dovoljno prilikom upoznavanja s nekim razmijeniti posjetnice i nakon inicijalnog sastanka poslati e-mail u kojem izražavate svoje zadovoljstvo susretom i upoznavanjem te predlažete neformalno druženje na kojem ćete se bolje upoznati.

“Proces poslovnih preporuka je poput pecanja, ali može ga se usporediti i s poljoprivredom. Započinjete sa sijanjem sjemena dobročinstva u tuđim životima. I veoma brzo, to sjeme počinje klijati i s vremenom procvate u plodnu suradnju”, pojašnjava Misner za Entrepreneur.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -