Budite optimistične i živjet ćete dulje!

Žene koje imaju pozitivniji stav prema životu mogu živjeti duže, pokazalo je istraživanje na Harvardu objavljeno u časopisu American Journal of Epidemiology.

Optimistične žene mogu živjeti dulje

Analizirajući podatke na oko 70 000 žena koje su prikupljali od 2004. do 2012. godine, otkrili su kako one žene koje su bile najoptimističnije manje su umirale od raka (16 % manjih izgleda za to), moždanog udara (39 %) , bolesti srca ili respiratornih bolesti (38 %)  ili raznih infekcija (52 %)  od onih koje su bile pesimističnije.

U prosjeku su imale i 30 % manji rizik od smrti od onih manje optimističnih ispitanica ovog istraživanja.

Optimizam povezan s izgledima za usvajanje zdravijih navika

Za jednu od vodećih autorica ovog istraživanja, Kaitlin Hagan optimističniji ljudi ponašaju se zdravije – hrane se zdravije, više vježbaju i paze na kvalitetu sna, piše Harvard Gazette. A uz to, i druge su studije pokazale da je optimizam povezan s zdravijim razinama lipida, višim antioksidansima što znači i manje upale.

I dok su se prijašnja istraživanja fokusirala na povezanost optimizma s reduciranim rizikom od prerane smrti od kardiovaskularnih problema, u ovom se osmogodišnjem istraživanju po prvi puta povezao optimizam s smanjenim rizikom od drugih glavnih problema.

A što je s muškarcima?

Iako ovo istraživanje nije uključivalo i muškarce, budući da su prethodna istraživanja pokazala kako postoji povezanost između optimizma i zdravlja kod oba spola, može se reći kako ovo isto vrijedi i za muškarce, rekao je autor studije dr. Eric Kim za Business Insider.

Ponekad nas životne situacije dovode do manje pozitivnog stava, no prethodna su istraživanja pokazala i kako optimizam nije nešto što se ne može naučiti.

Pozitivne misli  sigurno nisu čarobni štapić, ali su nužne u prevenciji bolesti, a osobito kad ona nastupi.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...