Kako neželjeno iskustvo pretvoriti u najbolji dar koji ste mogli dobiti?

Svi smo se, barem jednom u životu, susreli s nekim iskustvom koje ne bismo nikad željeli ponoviti. Nekima su takva iskustva češće, nekima rjeđa. Međutim, nije toliko bitno s kakvim se neželjenim iskustvom susretnete već kako na njega reagirate.

Često se može čuti uzrečica ‘Kad Bog zatvori vrata, otvori prozor’ ili ‘Kad ti život da limune, napravi limunadu’, ali u trenu kad se suočavate s ozbiljnim problemima, takve ‘optimistične’ uzrečice ne ulijevaju vam previše nade da će se stvari popraviti.

Uvijek pretvorite negativnu situaciju u pozitivnu situaciju – Michael Jordan

Sličnog je stava bila i Amerikanka Stacy Kramer. Negativna je iskustva smatrala preprekama, a ne ‘darovima’. Sve dok joj nije otkriven tumor na mozgu.

Nikad ne biste pomislili da bi jedna takva dijagnoza mogla promijeniti nečiji život na bolje, ali Stacy tvrdi da joj je dijagnoza hemangioblastoma bila ‘neočekivani dar’.

“Iako sam sada dobro, ne bih vam željela ovaj dar. Nisam baš sigurna da biste ga željeli. Ali nizašto ne bih voljela promijeniti svoje iskustvo. Duboko je izmijenilo moj život na načine na koje nikada nisam ni sanjala”, istaknula je u svom govoru na TED2010.

Naime, tumor na mozgu prisilio je Stacy da dobro promotri svoj život i redefinira što joj je najbitnije u životu. Bolest koja je bila potencijalno smrtonosna omogućila joj je da se ponovno poveže s cijelom obitelji, prijateljima i znancima koje nije vidjela godinama.

Stacyn slučaj najbolji je primjer kako se i neželjeno iskustvo može pretvoriti u neočekivan ‘dar’. Brojni ljudi otkaz doživljavaju kao osobni poraz i smatraju negativnim iskustvom. No, isto tako, mnogi nakon toga pronađu bolji posao koji, da su ostali na starom poslu, nikad ne bi dobili. Ili pokrenu vlastiti posao na što se inače nikad ne bi odlučili.

Prepreke vas ne moraju zaustaviti. Ako naiđete na zid, ne morate se okrenuti i odustati. Pronađite način kako se popeti preko njega, zaobići ga ili jednostavno proći kroz njega – Michael Jordan

Ako se nađete u nekoj negativnoj situaciji, pokušajte ju pretvoriti u pozitivno iskustvo.

Pronađite smisao u cijeloj situaciji. Razmislite o tome što vas je ta situacija naučila, da li vas je učinila jačima, pametnijima, mudrijim, kako su drugi oko vas reagirali.

Vodite dnevnik. Možda može zvučati čudno, ali zapisivanje osjećaja i iskustava, pa i negativnih, pomoći će vam da se bolje osjećate, ali i da osvijestite probleme i lakše pronađete rješenje.

Odredite novi cilj. Nemojte stalno razmišljati o tome što ste mogli napraviti drugačije. Zacrtajte si novi cilj i fokusirajte se na budućnost i ispunjavanje tog cilja.

Smanjite stres. Svatko od nas se svakodnevno suočava sa manjom količinom stresa. Način na koji se nosimo s tim stresom određuje kako se nosimo s ‘velikim stresovima’. Ako vam je život stalno kaotičan, bilo kakav dodatan stres vjerojatno će vas ‘dovesti do ruba’. Dakle, uklonite ili smanjite sve izvore svakodnevnog stresa koji nisu neophodni i pronađite vlastiti ‘ispušni ventil’.

Stvorite si potporu. Kažu da su žene koje imaju bliske prijateljice puno snažnije jer s njima dijele dobro i loše u svojim životima. No, ako želite da vam netko pruži potporu u teškim trenucima, morate im istom mjerom uzvratiti. Prijatelji i obitelji najbolji su oblik potpore koji će uvijek biti uz vas, ali vodite računa da i oni s vremena na vrijeme trebaju vašu potporu.

Prestanite analizirati i krenite u nove pobjede. Jedno loše iskustvo neće vas u potpunosti promijeniti, ali vas može naučiti kako se nositi s problemima u pojedinim situacijama. Kad vam se nešto loše dogodi stanite, razmislite što možete naučiti iz tog iskustva i krenite dalje.

“Dakle, sljedeći puta kada se suočite s nečim neočekivanim, neželjenim i nesigurnim, uzmite u obzir da bi to možda mogao biti dar”, poručuje na kraju Stacy Kramer.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više