Vrijeme je za razmišljanje o budućnosti posla nakon pandemije: Donosimo 5 koraka prema lakšem poslovanju

Zamislite situaciju: od početka pandemije radite od kuće. Nema putnih troškova ni bespotrebnog putovanja na posao. Odjednom vam dolazi šefova poruka: “Do kraja mjeseca svi se zaposlenici moraju vratiti u ured – inače slijedi otkaz.” Kroz glavu vam prolaze razna pitanja, hoće li zaista biti odbačene sve do sada naučene lekcije o ovom obliku rada, hoćete li opet satima morati bespotrebno stajati u koloni do svojeg radnog mjesta? Kako će zapravo izgledati budućnost posla nakon pandemije?

Cjepivo je nakon godinu dana napokon stiglo. No, sada slijedi strah od cjepiva, umjesto dosadašnjeg straha od zaraze. Pitamo se što zapravo slijedi? Jesmo li što naučili iz ovog cjelokupnog iskustva? Novi načini rada mnogih tvrtki srušili su uvjerenja da virtualni rad nije moguć. One tvrtke koje su se borile s virtualnim radom te kako virtualno održati kulturu neke tvrtke netaknutom, nisu se borile s virtualnim dijelom, već s prazninama u načinu na koji tvrtka razvija svoju kulturu. Ona je u zadnjih godinu dana postala izraženija upravo zato što su ljudi radili drugačije.

“Tvrtke koje govore kako bi se zaposlenici trebali vratiti u urede, vratiti na staro, propuštaju nešto vrlo važno, a to je prilika da shvate sve naučeno u zadnjih godinu dana. Jedno je sigurno: nema povratka u veljaču 2020. godine, ni u kojem smislu. Voditelji tvrtki bi stoga trebali iskoristiti priliku za novo zamišljanje i unapređenje posla, a to je moguće napraviti na pet načina”, iznijela je za Fastcompany Karen Eber, izvršna direktorica i stručnjakinja za razvoj nadarenosti Eber Leadership Group.


Pročitajte više: Pandemija je negativno utjecala na zapošljavanje mlađih žena: Idemo li prema većoj nejednakosti?


Budućnost posla nakon pandemije

Ne postavljajte pretpostavke

Pitajte zaposlenike o njihovim željama prije nego što sami definirate lokaciju i način obavljanja posla. Ono što nam je prethodna godina dokazala je da zaposlenici ne moraju biti u istom gradu, uredu, ni vremenu za uspješno obavljanje posla. Svaki pojedinac imat će različite želje i prioritete, neki će se htjeti vratiti u ured, neki će htjeti raditi hibridno, a ostali će željeti potpuno prijeći na rad od kuće.

Da bi budućnost posla nakon pandemije bila lakša, uključite svoje kolege

Brojne misli trenutačno prolaze glavama zaposlenika, od zabrinutosti zbog zaraze, do vraćanja u stari način života. Posvetite svoje vrijeme slušanju njihovih želja i prioriteta.

Pojedinačno razgovarajte sa svakim zaposlenikom

Pitajte ih što im se najviše svidjelo, a što najmanje, što im je bilo najviše izazovno? Što im je olakšalo posao, što bi htjeli zadržati i kakvu promjenu žele vidjeti? Važno je pokazati interes, a cilj bi vam trebao biti saznati kakva su njihova iskustva.


Pročitajte više: Pandemija iznjedrila najbolje poslodavce na svijetu!


Odvojite vrijeme za razmišljanje o budućnosti tima

Posvetite cijeli sastanak razmišljanju i definiranju pomaka koje biste trebali napraviti kao tim. Cilj je probuditi znatiželju, definirati što i kako dalje. Možete unaprijed napraviti anonimnu anketu te putem nje pitati svoje zaposlenike što je dobro odrađeno u zadnjih godinu dana, što je bilo najviše izazovno, koje odluke su presporo donesene i što bi moglo pomoći, što bi htjeli promijeniti u budućnosti i što im je najvažnije u sljedećoj fazi rada. Svakom pojedincu na sastanku dajte glas, a žurba s raspravom ili donošenjem odluka je nepotrebna.


Pročitajte više: Kako najmoćnije žene bankarskog i financijskog sektora vide oporavak gospodarstva nakon COVID-krize?


Definirajte norme tima za hibridni ili virtualni rad

Ključ uspjeha hibridnih timova je definiranje normi i odbacivanje površnih pretpostavki, a to ćete najbolje uspjeti postavljanjem pročitanih pitanja. Vaš je cilj ovog razgovora definiranje kako, kada i gdje će tim raditi zajedno.

Postoje li osnovni sati koje želimo odvojiti za sastanke? Imamo li trenutno prave sastanke s pravim ljudima, ili su potrebne promjene? U kojem trenutku jedni od drugih očekujemo korištenje web-kamera? U kojim bismo okolnostima mogli doći raditi uživo? Koje dane bismo se htjeli odmoriti?

Sve su to pitanja koja je vrlo važno prvo postaviti sebi pa onda i drugima. Umjesto da sami odlučite za zaposlenike, uključite ih u raspravu te zajedno donesite odluku. Saznajte što im je važno, eksperimentirajte s novim idejama i najvažnije; svaku raspravu iskoristite kao najbolji put naprijed – za definiranje i postizanje dogovora sa svojim teamovima i zaposlenicima.

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

panel javni sektor

Ove žene upravljaju javnim sektorom, a sve vas one čekaju na...

Pripremamo svoju drugu konferenciju za žene u javnom sektoru. Žene čine većinu zaposlenih u javnom sektoru, no na vodećim pozicijama su...
- Advertisment -