Selma Čmelik: Čarteri dobro posluju, a ja im pomažem da svoje poslovanje dignu na još veći nivo!

Razgovarali smo sa Selmom Čmelik, poduzetnicom i osnivačicom tvrtke Zona plus d.o.o. koja pruža usluge digitalnog marketinga čarter tvrtkama za najam plovila. Otkrila nam je detalje svog poduzetničkog puta – zašto se odlučila za poduzetništvo, koji su ju izazovi čekali na putu te zašto se odlučila specijalizirati za čarter tvrtke.

Početci rada u čarter turizmu: Drugačijem od svih ostalih poslova u turizmu

Nakon završetka studija turističke komunikologije, Selma je dobila prvi posao u čarter tvrtki u Zadru. “I kako to obično biva kad nakon faksa dođeš na posao, ne znaš raditi konkretno gotovo ništa”, rekla je Selma, “Započela sam doslovno od slaganja predmeta u ladice i sređujući baze podataka. No s vremenom sam dobivala sve više zadataka i napredovala u svom radnom okruženju.”

Na njenom putu našao se i digitalni marketing koji je zavoljela na prvu, dodatno se educirala i time ostvarila prednost. Tako je povezala čarter i digitalni marketing i odlučila je, potaknuta saznajem da kao zaposlenica nema više prostora za rast, pokrenuti vlastiti biznis i iskoristiti znanja koja je stekla. 


Pročitajte više: Koje vrste turizma su otporne ove sezone, a dosad su bile nedovoljno iskorištene?


Odlučila je otvoriti tvrtku za digitalni marketing za čarter tvrtke. “Pružati usluge digitalnog marketinga tvrtkama koje iznajmljuju plovila znači da ih razumijem i da mi ne trebaju posebno objašnjavati s kojim se izazovima u poslovanju susreću. Puno je jednostavnija komunikacija, a time su i rezultati zajamčeniji.”

Selma kaže da je rad u čarteru zaista drugačiji od svih drugih poslova u turizmu. Sezona traje 7 mjeseci, kapaciteti se prodaju cijelu godinu, a kako je sezona nešto dulja, nema pauza kao možda kod ostalih smještajnih kapaciteta. “A sama sezona – pogotovo subote kada je smjena gostiju –  je nešto što ne izdrži puno ljudi. Ali zato oni koji su u čarteru već godinama, kao stara garda, su zapravo nezamjenjivi!” ispričala nam je.

Hrvatskoj je ponuda plovila za najam ogromna, ima ih preko 4200, a ta brojka čini Hrvatsku prvom u svijetu. Takva ponuda znači i vrlo velika konkurenciju: “Postalo je pravi izazov prodavati čarter usluge, posebno direktnim klijentima. Cijela čarter branša uglavnom funkcionira preko agenata-posrednika.”


Pročitajte više: Očekuje li se u turističkoj sezoni 2021. “postepidemijski boom”?


“U čemu je kvaka?”

Prva godina nije bila problematična zbog dobre pripreme, no zato su ju izazovi sustigli tijekom sljedeće dvije godine. “Prva godina išla je uzlaznom putanjom, izazovne su bile druga i treća godina rasta poslovanja. Tada sam gutala svu dostupnu literaturu o poduzetništvu, poslovanju općenito i  inspirirala se uspješnim pričama poduzetnica. I moram priznati da me to počelo sve više opterećivati”, rekla je Selma, “čitaš o tome kako drugima sve teče glatko i kako su preko noći uspjeli postaviti uspješan biznis, i pitaš se u čemu je kvaka.”

Razmišljajući o putu prema uspjehu i radeći po 12 sati dnevno, shvatila je da većina uspješnih tvrtki zanemaruje jedan vrlo važan detalj, a to je dodatna financijska pomoć u određenom trenutku poslovanja bez koje se vrlo teško može uspjeti. Otkada je to shvatila, ne uspoređuje se više s ostalima.


Pročitajte više: Hoće li turizam u 2021. biti kao i onaj iz 2019. godine? Prema posljednjim brojkama čini se da hoće!


Čarter otporniji na korona krizu od ostatka turizma

COVID kriza donijela je izazove cjelokupnom turističkom sektoru, no pokazalo se da je čarter ipak bio otporniji na nju nego ostali turistički sektori: “Pokazuju to brojke prema kojima je u 2020. godini do konca kolovoza čarter ostvario 48% dolazaka u odnosu na rekordnu 2019. godinu.”

Iako je ove godine sezona krenula kasnije od predviđenog, tek u svibnju. “Prema podacima u buking sustavima kojima raspolažem kapaciteti za cijelu sezonu su popunjeni preko 70% i više.”

Najam plovila ima dobru percepciju kod gostiju, ipak je to siguran način za provesti 7 dana odmora. “Gosti su izolirani na svom brodu negdje na moru i ne moraju imati kontakt s drugim ljudima ako to ne žele. To je sigurno jedan od razloga zašto su oni gosti koji su se dvoumili između hotela i broda odabrali upravo brod”, podijelila je s nama.

Što se tiče ove sezone, nada se da se neće ponoviti prošlogodišnji scenarij kada se u kolovozu naglo zatvorila sezona nakon političkih odluka pojedinih država u Europskoj uniji zbog kojih su gosti morali naglo prekinuti svoje odmore.

“Inače u čarteru je rujan mjesec u kojemu su flote popunjene preko 90% i to je mjesec koji zaokruži cijelu sezonu. Stoga se iskreno nadam da će se i ove godine u devetom mjesecu tražiti brod više”, rekla je na ovu temu.

Lockdown iskoristila za nove projekte

Nakon prvotnog šoka i otkaza godišnjih ugovora, prebacila je svoje offline radionice online, i to je bio odličan potez jer su mikro i malim poduzetnicima trebale vještine iz digitalnog marketinga. Rezultati su odmah bili vidljivi, a klijenti zadovoljni.

“Korona kriza bila je određena prekretnica u poslovanju i mogu reći da sam se dobro prilagodila ovom izazovnom razdoblju.”

Tijekom prve karantene napokon je uhvatila vrijeme da se posveti ideji koju je imala od početka pokretanja vlastitog poslovanja. Radi se o jedinstvenoj platformi za čarter tvrtke. Platforma bi trebala vrlo brzo ugledati svijetlo dana, a sadržavat će korisne alate, informacije i trendove za donošenje boljih poslovnih odluka.

Što se tiče rada od kuće, mjesec dana rada od kuće za vrijeme prve karantene smatra kaotičnim, neproduktivnim i frustrirajućim vremenom. Tijekom posla, napamet su joj padali kućni poslovi koje nije odradila, djeca su trebala pomoć na online nastavi, a niti ručak se nije sam skuhao. Zato se brzo vratila u svoj mirni ured i radnu atmosferu.


Pročitajte više: Hoće li procijepljenost utjecati na turističku sezonu i što možemo očekivati od 2021. godine?


Posao je uvijek negdje u mislima

“Nisam od onih koja zna odvojiti poslovno i privatno“, rekla nam je Selma. Organizaciju smatra važnom, no nije jedna od onih koje kažu da je sve stvar organizacije, posao ostave na poslu, a kad dođu kući budu samo mama, žena i prijateljica. Posao joj je uvijek negdje u mislima i uvijek smišlja načine kako nešto bolje napraviti. „Ja živim svoj posao i moja obitelj živi od mog posla. To ima za posljedicu osjećaj kao da sam stalno na poslu i dovodi do preopterećenja, no izletom s obitelji to kompenziram, napravim odmak od svakodnevice i onda je sve lakše!”

Za Selmu je ljepota vlastitog poslovanja u tome što nema polaganja računa kako si proveo radni dan. “Najvažnije je da su klijenti zadovoljni i da je posao odrađen, a hoće li to biti unutar 2 ili 12 sati, moja je stvar!”

Ponekad mjesecima radi po 12 sati dnevno, ali dođe i razdoblje kada si može priuštiti slobodan dan ili odraditi samo 2 sata. “Sada sam trenutno vrlo angažirana i radim 9-10 sati dnevno jer želim privesti kraju svoj novi projekt. A onda kad on ugleda svjetlo dana priuštit ću si i godišnji odmor, itekako sam ga zaslužila!”

FOTO: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -